Bilirkişi faciası

Bilirkişi faciası

Adriyatik Denizi’nde 6 yıl önce çarpışan iki Türk gemisiyle ilgili davada, kusurlu kaptanın kim olduğu bile tespit edilemedi. Dava sürecinde 10 bilirkişi raporu hazırlandı, 4 kez de uzman görüşü alındı. Her raporda kusur oranları farklı çıkınca mahkeme dosyayı bir karara bağlayamadı.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Türkiye, tam 6 yıl önce Adriyatik Denizi’nde iki Türk gemisinin birbiriyle çarpışmasını konuştu. Arnavutluk’un Durres limanından Bari’ye giden Türk bayraklı Ankara feribotu, gece saatlerinde Malta bayraklı Reina 1 adlı kuru yük gemisi ile çarpıştı. Kazada Reina 1 gemisi suya gömülürken, içindeki 10 denizciden 8’i hayatını kaybetti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davadaki ilk bilirkişi raporunda, kazaya Ankara Feribotu’nun hatalar zincirinin yol açtığı kaydedildi. Raporda, sefer kayıt cihazı verilerine göre Ankara Feribotu’nun kaptan köşkünde iki kadın olduğu ve bu kadınlardan birinin Türk, diğerinin ise yabancı olduğu ses kayıtlarıyla ortaya konuldu. Ankara Feribotu’nun kaptanı Ahmet Atilla Günsur ve Reina-1 isimli kuru yük gemisinin kaptanı Ahmet Bal hakkında beraat kararı verilirken, dosya Yargıtay’a taşındı. Kazaya ilişkin ceza davası dışında İstanbul 52’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki dava da devam ediyor.

KARAR’ın edindiği bilgilere göre, dava dosyalarına şu ana kadar 10 bilirkişi raporu ve dört de uzman görüşü girdi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 52’nci ve 17’inci Asliye Ticaret Mahkemeleri ile İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletilen her bir rapor ve görüşte de iki geminin kusurları farklı şekilde değerlendirildi. 21 Haziran 2017 tarihli son raporda ise yol hakkının ve geçiş üstünlüğünün Ankara feribotuna ait olduğu iddia edildi. Reina 1 gemisinin ise yol veren gemi konumunda olduğu ve geminin çatışmadan kaçınmak için gerekli manevraları yapmadığı ileri sürüldü. 

10 HEYETTEN 10 FARKLI RAPOR

* İtiraz edilen son raporda son derece ilginç iki tabloya da yer verildi.

Bilirkişi kusur oranlarının 6 yıl boyunca nasıl değiştiğini gösteren tabloda, Ankara feribotu mu Reina 1 mi hatalıydı sorusuna verilen yanıtlar akılları karıştırdı. Bazı uzmanlar Ankara Feribotu’nu yüzde 80, Reina 1 gemisini yüzde 20 oranında bazıları ise Ankara Feribotu’nu yüzde 30, Reina 1 gemisini yüzde 70 oranında kusurlu buldu. İşte bilirkişi raporlarını gösteren tablodaki dikkat çeken oranlar:

* 10 EYLÜL 2012: Ankara feribotu tali, Reina 1 tali kusurlu

* 28 OCAK 2013: Ankara feribotu tali, Reina 1 asli kusurlu

* 24 MART 2014: Ankara feribotu yüzde 60, Reina 1 yüzde 40 kusurlu

* 24 MAYIS 2015: Ankara feribotu yüzde 60, Reina 1 yüzde 40 kusurlu

* 14 HAZİRAN 2016: Ankara feribotu yüzde 70, Reina 1 yüzde 30 kusurlu

* 21 HAZİRAN 2017: Ankara feribotu yüzde 35, Reina 1 yüzde 65 kusurlu

UZMAN GÖRÜŞLERİ:

* 20 AĞUSTOS 2012: Ankara feribotu yüzde 15-20, Reina 1 yüzde 75-80 kusurlu

* 28 OCAK 2013: ankara feribotu tali, Reina 1 asli kusurlu

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN