ByLock’a hatasız sorgu güncellemesi

ByLock’a hatasız sorgu güncellemesi

MİT, FETÖ’nün haberleşme programını kullananların yer aldığı veri tabanını güncelleyerek yeni bir sorgulama ekranı oluşturdu. Daha hassas sorgulama, hatalı sonuçları ayıkladı. Ankara Başsavcılığı ise itiraz üzerine ByLock kullanmadığı belirlenen ancak ismi listede yer alanlarla ilgili soruşturma başlattı.

HİLAL ÖZTÜRK / KENAN BUTAKIN

FETÖ soruşturmalarının en önemli delilleri arasında yer alan kriptolu haberleşme programı ByLock’la ilgili iki kritik gelişmeye KARAR ulaştı. ByLock listelerinde adı bulunanların soruşturma sürecindeki itirazları ve KOM Daire Başkanlığı’nın veri tabanında yaptığı sorgulamalarda hatalar çıkması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve MİT harekete geçti.

MİT, ByLock’u kullananların isim listelerinin yer aldığı veritabanını güncelleyerek daha hassas sorgulama yapılabilmesi için yeni bir ekran oluşturdu. “KOMBS FETÖ/PDY Yeni Bylock Sorgusu” adı verilen ekranda yapılan sorgulamalar hataları giderdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile KOM Daire Başkanlığı’nın, emniyet, savcılık ve mahkemelerden gelen taleplere cevap verebilmesi amacıyla kullanımına açılan ekranda yeniden yapılan sorgular dava dosyalarına girmeye başladı. 267 sanıklı İzmir’deki darbe girişimi davasında 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebiyle yapılan sorgulama bunlardan biri oldu. Mahkemenin, KOM Daire Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, 206 sanığın ByLock sorgulamasının yeniden yapılması talep edildi. KOM ise raporunda 56 sanığın ByLock kullandığını mahkemeye iletti. Raporun “Hatalı TCKN numarası ya da ByLock kaydı bulunmayan ya da Sorgulama Esnasında Hata Oluşan TCKIMLIK Numaraları Kontrol Listesi” bölümünde de 153 sanık için “ByLock kaydı yoktur” denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise mağduriyetlerin yaşanmaması için ByLock konusunda çifte teyit yöntemini uyguladığı ortaya çıktı. KARAR’ın aldığı bilgilere göre savcılık, MİT’ten gelen listelerde ismi olduğu halde, itiraz üzerine yapılan ikinci güncel incelemede ByLock kullandığı tespit edilemeyen bazı kişiler olduğunu belirledi. Özellikle bir GSM operatöründen gelen isimlerde, güncel incelemeyle örtüşmeyen sonuçlar tespit edildi. Çelişkili sonuçlar az sayıda olduğu halde soruşturmaların hatasız yapılması için inceleme başlatıldı.

KAMUDA KRİPTO ŞÜPHESİ

MİT’ten gönderilen listedeki isimlerle ilgili kapsamlı incelemeler yapıldığını belirten kaynaklar, soruşturma sonunda bu durumun bir hatadan mı kasıttan mı kaynaklandığının ortaya çıkacağını ifade etti. Ayrıca kamudaki FETÖ yapılanmasının devam ettiği, kripto örgüt üyelerinin hem soruşturmalara zarar vermek hem de hedef aldığı kişileri karalamak için bu yolu kullanabileceği şüphesiyle soruşturmalar derinleştirildi.

ÖRGÜTTEN GÜVEN SARSMA TAKTİĞİ

Özellikle sosyal medya üzerinden soruşturmaları yürüten kişileri hedef alan FETÖ’cüleri, tehditlerle korku yaymaya çalıştığını belirten kaynaklara göre kamudaki kripto örgüt üyeleri mağdur yaratarak, toplumun soruşturmalara güvenini sarsmayı hedefliyor. Soruşturma makamları tarafından çok iyi tanınan ve çözülen örgütteki itirafçı sayısı hızla artıyor ve bu durum yönetici kadrosunda paniğe neden oluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN