Ege Denizi'nin dibinde merak uyandıran görüntü: Akın akın görmeye geliyorlar, dünyada benzeri yok!

Dünyanın en önemli sualtı fotoğrafçılarından biri Ege Denizi’nin derinliklerine daldı ve görenleri şaşkına çeviren fotoğraflar yakaladı. Tarihe tanıklık etmek isteyenler v ve bu ilginç görüntüleri görmek isteyenler akın akın oraya gidiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Dünyanın en önemli su altı fotoğrafçılarından olan Alex Dawson ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda, 109 yıllık Çanakkale Savaşları’ndan kalma batıkları görüntüledi. Derinliklerinde pek çok hikaye saklayan Çanakkale’nin savaş batıkları, 1. Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyor. Tarihin en kanlı muharebelerinden biri olan ok ve dünya tarihine damga vuran üstelik “Çanakkale Geçilmez” destanının yazıldığı bu bölgeden ortaya çıkan görüntüler herkesi kendine hayran bıraktı.

yeni-proje-2-002.jpg

ÇANAKKALE DESTANINDA GERİYE KALANLAR

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası; Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57’nci Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi'yle her hem ülkenin her bir yanından hem de dünyadan ziyaretçi ağırlıyor.

yeni-proje-3-001.jpg

Bu tarihi yarımadanın derinliklerinde bulunan savaş gemileri, 3 sene önce Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı olarak dalış turizmine açılmıştı. Denizin derinliklerinde birbirinden etkileyici tarihi hikayeleri barındıran Çanakkale savaş batıkları bir yandan 1. Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyor.

Söz konusu bölge, 21 farklı dalış noktası ve 150 kilometrelik alanda dalışa imkan veren Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları; 'HMS Majestic', 'Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları', 'Helles Barçları', 'Tekke Koyu (W Beach) batıkları', 'Arıburnu Barç', 'Küçükkemikli Barçları', 'Arıburnu Layter', 'Lundy', 'HMS Louıs', 'S.S. Milo', 'Tuzla', 'Denizaltı Mania Ağı', 'Bebek Kayalıkları' ve HMS Trıumph'tan oluşuyor.

yeni-proje-4-001.jpg

DÜNYACA ÜNLÜ SU ALTI FOTOĞRAFÇISI FOTOĞRAFLADI

Dünyanın en önemli su altı fotoğrafçılarından olan Alex Dawson, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ndaki 109 yıllık batıkları fotoğrafladı. Dalış öncesi Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, su altı fotoğrafçısı Alex Dawson ile birlikte Seddülbahir Mehmetçik Feneri’nde basın açıklaması yaptı.

yeni-proje-5.jpg

“DÜNYADA ÇOK AZ YERDE VAR”

Su altı fotoğrafçısı Alex Dawson, “Su altı fotoğrafçısıyım. 2024 yılında dünyanın en iyi su altı fotoğrafçısı seçildim. Batıkları görüntülüyorum. Gelibolu’da olmaktan çok mutluyum. Tarihi Alanı da görmekten mutluluk duydum. Şu anda Ege’den Karadeniz’e uzanan boğaz bölgesinde davet edildim. Buradaki derinlerdeki tarihi batıkları araştırmak ve görüntülemek için. İlk dalışı az önce gerçekleştirdik ve çok güzeldi. Bu bölgede çok önemli tarihi olaylar yaşandı. Bu batıklara inildiği zaman burada birçok insanın hayatını yitirdiğini bilmek çok üzücü. Fakat batıklar çok güzel ve bu projeyi hayata geçirmeniz çok güzel. Bütün insanlara bunu tanıtıyor olmanız ve paylaşıyor olmanız çok önemli. Dünyada çok az yerde Gelibolu’da olduğu gibi tarihi alana dalış yapabilirsiniz. Çok sığdan çok derine kadar birçok tarihi batık gemi var. Bunların çoğu gerçekten büyük. Dünyanın birçok yerinden dalgıçlar gelip Gelibolu’nun derinliklerindeki bu güzellikleri ve tarihi görebilirler. Bu bölgedeki önümüzdeki günlerde daha birçoğuna dalış yapacağız fakat bu yeterli gelmeyecek bundan sonra da tekrar geleceğime enimin. Dalış sırasında yaptığım çekimleri kendi sosyal medyamda paylaşacağım 350 binin üzerinde takipçimin olduğu. Birçok teknik dalgıcın olduğu gruplarda paylaşacağım. Bu bölgedeki teknik dalış potansiyelinin tüm dünyaya anlatacağım. Su altında görülebilecek çok batık var. Lütfen bu bölgenin tanıtımı için buraya gelin ve bize yardımcı olun” dedi.

yeni-proje-6.jpg

“BURASI GERÇEKTEN DUYGU İÇEREN BİR YER”

Su altı fotoğrafçısı ve teknik dalıcı Ashley Peterson ise, “Teknik dalıcıyım ve mağara dalıcısıyım. Florida'dan geliyorum. Uzun süredir mağara ve batıklara dalış yapıyorum. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkındayız. Burası çok özel bir yer. Osmanlı Devleti zamanına, 1’inci Dünya Savaşına dayanan batıklar var. Burası gerçekten duygu içeren bir yer. Sadece dünya savaşı batıkları yok aynı zamanda daldığımız başka ticari batıklar da var. Üzerinde mercanların geliştiği ve büyüdüğü, gerçekten burada olmak çok keyifli” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN