Erken emeklilik müjdesi! Erken emeklilik için prim, yıl, yaş değişti: Yeni şartlar belli oldu

Erken emeklilik müjdesi! Erken emeklilik için prim, yıl, yaş değişti: Yeni şartlar belli oldu

Erken emeklilik başvurusu yaparak emekli aylığı almak mümkün. Erken emeklilik şartları çerçevesinde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Peki, kimler erken emekli olabilir? İşte, erken emekli olmanın yolları...

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar, EYT kapsamına girmeseler bile bunu gerçekleştirebilirler. Borçlanma yöntemiyle yani gün sayısı satın alınarak önemli süreler kazanmak mümkün. Bunun dışında da bazı meslekler için erken emeklilik imkanları mevcut. Bağlı olduğunu sosyal güvenlik hizmeti bazı meslek gruplarına çeşitli avantajlar sağlıyor.

ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

Erken emekli olmak isteyenler için bazı yasal avantajlar mevcut. Borçlanma yöntemiyle gün satın alabilirsiniz. Bu borçlanmalar; askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi borçlanmalar. Bu borçlanmalara ek olarak tutuklulukta ve gözaltında geçen süreler, memurların ücretsiz izin süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabına katılabiliyor.

ERKEN EMEKLİ OLMA YOLLARI

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında. Doktorlar ise fahri asistanlık hizmetinde geçirdikleri süreleri borçlana biliyor.

Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor. Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olarak emeklilik hesabından sayılıyor. Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.

Yine ekonomik kriz dönemlerinden ücretsiz izinli olanlar, Her yıl için 3 aya kadar borçlanma yapabiliyor. Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlileri istifa ettikleri dönemle seçime kadarki zamanı borçlanabiliyor.

HANGİ MESLEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK VAR?

Bahsedilen borçlanma yöntemleri dışında bazı meslek gruplarına erken emeklilik fırsatı tanınıyor. Yıpranma dediğimiz, kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânı sağlıyor.

Yani 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekiliyor. Böylelikle normal çalışan birine göre daha fazla prim elde etmiş olunuyor ve yaş sınırı erkene çekildiği için erken emekli olma fırsatı yakalanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN