FETÖ’nün darbe girişimi Afyon davasını da vurdu

FETÖ’nün darbe girişimi Afyon davasını da vurdu

Darbe girişimi askeri mahkemelerdeki davaları da vurdu. Afyon’da 25 askerin şehit olduğu davanın duruşması 20 Temmuz’da yapılacaktı ancak askeri yargı üyeleri incelemede olduğu için ertelendi. Davanın sivil mahkemede görüleceği iddia edildi.

KENAN BUTAKIN

Afyon’da 2012 yılında Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 asker şehit oldu. Patlama sonrası açılan davada, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın’ın yargılandığı davanın 20 Temmuz’daki duruşmasının ise darbe girişiminden dolayı ertelendiği ortaya çıktı. KARAR’ın edindiği bilgilere göre, tedbir amaçlı olarak askeri yargı üyelerinin incelemeye alınmasından dolayı davanın bir zabıt tutularak 28 Aralık 2016’ya ertelendiği belirlendi. Askeri hakim ve savcılardan tutuklanan olup olmadığı açıklanmazken, davanın bundan sonra ne şekilde görüleceği de tartışma konusu oldu. Buna göre, davanın Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri’nin (AYİM) kapatılmasından dolayı Afyon’da ağır ceza mahkemesinde devam edeceği iddia edildi.

F-4 DAVASI DA SİVİLDE Mİ?

Diğer yandan Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri’nin (AYİM) kapatılmasından dolayı da, askeri mahkemelerde görülen bazı önemli davaları nasıl etkileyeceği merak konusu. Bunlardan  biri Suriye tarafından 2012’de  Akdeniz’de düşürülen ve Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hüseyin Aksoy’un şehit olduğu F-4 davası. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın açtığı dava halen devam ediyor. Davanın son duruşması 22 Eylül’de yapılırken, davanın sivil mahkemede devam edip etmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

ULUDERE SİL BAŞTAN

2011’de Uludere’de 34 kişinin ölümüyle ilgili  açılan va iki yıl önce takipsizlikle sonuçlanan dava darbe girişiminin ardından soruşturmayı yürüten Genelkurmay Askeri Savcısı Hakim Yarbay Ali Müjdat Eski, bombalamadan sorumlu tutulan Korgeneral Yıldırım Güvenç, Korgeneral Bahadır Köse ve Korgeneral İbrahim Yılmaz da FETÖ’dan tutuklandı. Soruşturmanın bu nedenle tekrar açılması ve sivil mahkemede devam etmesi bekleniyor. 

YA EMEKLİ, YA DA SİVİL OLACAKLAR

Darbe girişiminden sonra tüm askeri yargı üyeleri de soruşturulmaya başlandı. Yapılan incelemede FETÖ ile irtibatı olanlar ayıklanırken, irtibatı olmayanlar için de yeni formüller geliştirildi. Buna göre, 1 Ekim’de açılacak TBMM’de tartışılacak tasarılar içerisinde, askeri yüksek yargının kapatılmasının ardından nasıl bir yol izleneceği de görüşülecek. KARAR’ın tasarıyla ilgili edindiği bilgilere göre Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ile Askeri Yargıtay kapanırken, bu kurumlarda FETÖ ile ilgisi olmayan askeri yargı üyelerine iki seçenek sunulacak. Buna göre, bu üyeler, dilerlerse rütbelerinden vazgeçip Yargıtay veya Danıştay’da askeri suçlara bakacak dairede görevlendirilecek. İstedikleri takdirde asker olarak emekli olup, emekli askerlere sunulan haklarından yararlanabilecek. Diğer yandan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ile Askeri Yargıtay kapanırken, askeri mahkemelerin devam edeceği ve sadece disiplin suçlarına bakacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN