Hendek tuzağına bordo bereli önlem

Hendek tuzağına bordo bereli önlem

Zeytin Dalı operasyonu sıfır hatayla yürütülürken köşeye sıkışan PYD, ‘siviller katlediliyor’ algısı yaratmak için Afrin’de hendek savaşı planına sarıldı. Örgütün sivil kalkan hamlesine karşı TSK, Güneydoğu’da hendek terörünü bitiren bordo berelileri devreye sokacak.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK uzantısı PYD/YPG varlığını ‘milli güvenlik meselesi’ olarak ilan eden Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı’nı alternatifli planladı. Afrin’in tüm cephelerden kuşatma stratejisine göre yapılan planlarda, örgütün kent merkezinde Güneydoğu’daki gibi hendek savaşı stratejisi izleme ihtimaline karşı da önlem alındı. KARAR’ın istihbarat kaynaklarından aldığı bilgiye göre, operasyonun ilk üç gününde kırsalda fazla direniş göstermeyen örgüt, Afrin’in merkezinde şehir savaşı yapmaya hazırlanıyor. Örgütün teröristlere ‘sivillerin arasına karışın’ talimatı verdiği, TSK’nın şehre girmesinin ardından da ‘Siviller katlediliyor’ propagandası yapmayı hedeflediği belirtiliyor.

PKK’nın, Güneydoğu’da uygulamaya kalkıştığı hendek savaşı stratejisinin Afrin’de de devreye sokacağı belirtildi. Diyarbakır Sur, Şırnak Nusaybin başta olmak üzere 10’a yakın il ve ilçe merkezinde Temmuz 2015’te başayan ve 265 gün süren ‘hendek terörü’nü, TSK ile Emniyet güçleri sivillere zarar vermeden bastırmıştı. PKK’nın yuvalandığı binalara tek tek operasyon yapılırken, kalkan olarak kullanılan siviller tahliye edilmişti.

Operasyonlarda 3 bin 583 terörist etkisiz hale getirilmişti. Hem TSK hem de Emniyet Özel Kuvvetler’in sivillere zarar vermeden yaptığı operasyonların başarısı terörle mücadelede örnek gösterilmişti. Harekat için hazırlanan planlar arasında terör örgütünün Güneydoğu’daki gibi hendek ve barikatlarla karşı koyma stratejisi de dahil edildi. TSK’nın, hendek terörüne karşı mücadele eden Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Bordo Berelileri Afrin kent merkezi tamamen kuşatılınca devreye sokacağı öğrenildi. Böylece hendek teröründe mücadele eden Bordo Bereliler’in deneyimlerinden yararlanılırken, sivillerin zarar görmemesi de sağlanacak.

AKAR: İSTİLAİ TUTUMUMUZ YOK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Zeytin Dalı Harekatı’nın üçüncü gününde askerlere hitap etti. Karşılarında sadece PKK-YPG-PYD’nin olmadığını, IŞİD’in de bulunduğunu aktaran Akar, amaçlarının hem ülkenin hem de bölgenin istikrarının sağlanması olduğunu vurguladı. Operasyonun hiçbir terörist kalmayıncaya dek süreceğinin altını çizen Akar “Bizim istilai bir tutumumuz yok. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız” ifadelerini kullandı.

BOZDAĞ: DEAŞ’LI ESİRLERİ SAVAŞTIRMAK İÇİN SERBEST BIRAKTILAR

Zeytin Dalı Harekatı’nın gidişatına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın işbirliği mesajına “İş birliğinin yolu belli, silahları vermeyi durdurmak. Bundan önce verilen silahları toplamaktır” karşılığını verdi. Harekatın 3. gününde hedeflenen mesafe ve  alan kontrolünün sağlandığını belirten Bozdağ, operasyona katılan askerlerden şehit ya da yaralı olmadığını söyledi. YPG’nin ellerindeki DEAŞ’lı esirleri Türkiye’ye savaşma şartıyla serbest bırakıldığı haberleri sorulan Bozdağ, “Bu doğru bir tespittir. PYD/YPG terör örgütleri Afrin’de ellerinde olan DEAŞ’lı teröristleri Türkiye’ye karşı savaşmak şartıyla serbest bırakmışlardır. Bu da bizim söylediğimizin çok net bir ispatıdır. O nedenle bizim bu mücadelemiz sadece PKK, KCK, YPG terör örgütlerine karşı değil aynı zamanda onlarla birlikte DEAŞ terör örgütü ve teröristlerine karşı da bir mücadeledir” dedi.

18-01/23/screenshot_1-1516664758.jpg

BİR ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU

Türk Silahlı Kuvvetleri Zeytin Dalı harekatında bir askerin şehit olduğunu duyurdu. TSK’dan yapılan açıklamada, “Harekât kapsamında 22 Ocak 2018 tarihinde Kilis/Gülbaba Köyü güneydoğusunda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur” denildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: ABD KÜRTLERİ AYRILIKÇILIĞA TEŞVİK EDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’nin Türkiye ve Irak sınırında güvenlik gücü kurulmasına yönelik çabalarını eleştirerek, “ABD, Suriye’deki farklı dinamikleri ya kavrayamıyor ya da kasıtlı olarak durumu kışkırtıcı adımlar atıyor” dedi.

ABD’nin Kürtleri kullanarak Suriye’nin Türkiye sınırını kontrol etmeye çalıştığına işaret eden Lavrov, “ABD, bir süredir Suriye’de geniş bir coğrafyada rejime alternatif bir yönetim yaratmaya çalışıyor. Kendileri ile iş birliği yapanlara ve özellikle de Kürt milislerden oluşan SDG örgütüne modern silahlar temin ediyorlar” diye konuştu. ABD’yi Suriye’de Kürtlere rejimle temasa geçmemeleri için baskı yapmakla da suçlayan Lavrov, “ABD, Kürt sorununun hassas doğasını ve bölgesel boyutlarını tamamen göz ardı ederek Kürtler arasındaki ayrılıkçılığı aktif bir şekilde teşvik etmeye devam ediyor” dedi.

BM Güvenlik Kurulunun da taraflı davrandığını savunan Lavrov, “Suriye’deki gelişmeleri ele almak isteyen BM Güvenlik Kurulu, ABD’nin Rakka’daki faaliyetlerini görmemekte ısrar ediyor” ifadesini kullandı.

Lavrov, önümüzdeki hafta Soçi’de düzenlenmesi beklenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Kürtlerin de davet edildiğini söyledi.       

İNGİLTERE’DEN ‘10 NUMARA’ DESTEK 

Ankara’da Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin en net destek Londra’dan geldi. İngiltere Başbakanlık Ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada Afrin operasyonunun yakından izlendiği belirtiltildi. Açıklamada “İngiltere, Suriye’deki çatışmaya ilişkin meseleleri, şiddeti azaltmak ve siyasi bir çözümü mümkün kılmak şeklindeki ortak amacımıza uygun olarak Türk yetkililer ile düzenli olarak ele almıştır. Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıyoruz” denildi ve Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını koruyacak çözümler bulmak için yakın iş birliği yapmaya kararlı olunduğu vurgulandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da “Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı” açıklamasını yaptı.

BEYAZ SARAY: SINIRLI OLSUN

Beyaz Saray’dan operasyona ilişkin yapılan ilk açıklamada, “Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz” denildi. Verilen beyanatlar konusunda itidal çağrısı yapılan açıklamada, operasyonun sınırlı tutulması da istendi.  Öte yandan Dışişleri Bakanı Tillerson, ‘güvenli bölge’ mesajı verdi ve şunları söyledi:  Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını nasıl karşılayabileceğimize yönelik temas halindeyiz. İhtiyacınız olabilecek bir tür güvenli bölge oluşturmaya çalışmak için birlikte çalışıp çalışamayacağımızı görelim diyoruz.

BRÜKSEL ‘ENDİŞELERİNİ’ BİLDİRDİ

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, Zeytin Dalı Harekatı’ndan son derece endişe duyduğunu bildirdi. İki nedenden dolayı operasyondan endişe duyduğunu belirten Mogherini, “Birincisi insani nedenler. Beni endişeye sevk eden diğer husus ise askeri operasyonlar Cenevre’deki görüşmelerin sürmesini olumsuz etkileyebilir” dedi.

BMGK’NIN GÜNDEMİ AFRİN DEĞİL

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, BMGK toplantısının sadece Suriye’deki insani durumla ilgili olduğunu Afrin’in gündemde olmadığını belirtti. BMGK’da özellikle Doğu Guta ve İdlib gibi bölgelere insani yardım sağlanmasının önemi vurgulanacak. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN