Zeytinburnu'nda bina çöktü: Mehmet Akbaş ile Mehmet Özdener öldü | Son dakika haberleri

Zeytinburnu'nda bina çöktü: Mehmet Akbaş ile Mehmet Özdener öldü | Son dakika haberleri

İstanbul'dan bir son dakika haberi geldi. İstanbul Zeytinburnu'nda 2015 yılının Aralık ayında boşaltıldığı belirtilen 6 katlı bina, saat 16.40 sıralarında çöktü. Olay sırasında kaldırımda bulunduğu belirtilen Mehmet Akbaş (60) ile 5 yaşındaki Mehmet Özdener'in cenazeleri enkaz altından çıkartıldı. 5 yaşındaki Mehmet'in olay sırasında oyun oynadığı ikizi Ahmet Özdener'in de aralarında bulunduğu 17 yaralı tedavi altına alındı. Zeytinburnu'nda çöken binanın enkazında çalışmalar sürüyor.

İstanbul'dan son dakika haberleri: Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi'nde bulunan 6 katlı bina, saat 16.40 sıralarında çöktü. Çökmenin ardından olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, zabıta ve AFAD ekibi sevk edildi. Enkaz çevresine güvenlik şeridi çekilirken, bölgenin su, elektrik ve doğalgaz akışı kesildi.  Enkazdan Mehmet Akbaş (60) ile Mehmet Özdener'in (5) cesedinin çıkarıldığı belirtildi.  Aralarında 5 yaşındaki Mehmet Özdener'in ikizi Ahmet Özdener'in de bulunduğu 17 yaralı, kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Ekipler, geniş bir alana yayılan enkazın altında birinin bulunup bulunmadığını araştırıyor. Çalışmalara eğitimli köpekler de destek veriyor. İstanbul İtfaiyesi bölgede enkaz kaldırma çalışmaları yapıyor. Bu arada, çökme sonucu binanın yanındaki akaryakıt istasyonu ve çevre binalarda da hasar oluştu. Çöken binanın yakınlarında zarar gören bazı araçlar da patlama riskine karşı çekiciler yardımıyla, bazıları da sürücüleri tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

VALİSİ ŞAHİN AÇIKLADI: 21 BİNA BOŞALTILDI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Zeytinburnu'nda çöken 7 katlı binanın bulunduğu yere geldi. Vasip Şahin, burada başta Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın olmak üzere enkazda arama kurtarma çalışması yapan AFAD ve itfaiye ekiplerinden bilgi aldı. İncelemelerde bulunan Vali Şahin, enkazda yapılan çalışmaları izledi daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Şahin, "2015 yılında tamamen tahliye edilen bir bina bugün maalesef çökmüştür. Enkaz altında kalan 19 vatandaşımızdan biri hastanede, biri enkaz altında olmak üzere 2 vatandaşımız vefat etti. 17 yaralı hastanelere kaldırılmış ve bunlardan 14'ünün tadavileri devam ediyor. Tedavileri devam eden vatandaşlarımızın hiçbirisinin hayati tehlikesi bulunmuyor. Hastalarımızın çoğu kısa zaman içerisinde taburcu edilecek durumda. Şu anda enkazda 95 arama kurtarma ekibi ve diğer teknik personel müdahale etmiştir. 24 araç ve 4 arama köpeğiyle birlikte burada enkaz arama kaldırma ve kaldırma çalışmaları yürütülmektedir. Burada, hem Büyük Şehir belediyemiz hem AFAD il müdürlüğümüzün ekipleri seri bir çalışma yürütmekteler. Bina riskli bir bina olduğu için boşaltılmış, biliyorsunuz bunun hukuki durumu belli bir süreç alıyor. Yine binanın yıkımı ve yeniden yapımı ile ilgili mal sahiplerinin kendi aralarındaki maalesef mutabakat sağlayamamalarından dolayı bugüne kadar gelmiştir. Çevresindeki 21 bina tahliye edildi. Burada oturan vatandaşlarımız, kamu misafirhanelerine ya da kendi imkanlarıyla akrabaları yanında ikamet etmek üzere yerleştirildiler. Daha detaylı çalışmalar devam edecek. Bina boş bir bina ama her ihtimal değerlendirilerek arkadaşlarımız çalışıyorlar. Yaptıkları teknik sismik ve köpekli incelemelerde bir hayat belirtisi olmadığı gibi ilk kanaatleri var ama arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyorlar." dedi.

BİNA 1993 YILINDA YAPILMIŞ

Zeytinburnu'nda çöken boş binanın 6 katlı olduğu tespit edildi.  Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın şunları söyledi: "56 daireli bir bina. Daha önce tahliye edilmişti. Bu bina 1993 yılında yaptırılmış, 1997'da da iskanı alınmış bir bina. Binanın durumuyla ilgili bizlere duyum gelmişti ve araştırma yaptık. Yaklaşık bir yıl önce 24 Aralık 2015 tarihinde biz binayı tahliye ettik.  Ve o süreç de zaten zor bir süreçti. Tahliye konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştık. Ama Allah'tan o sıkıntıları göğüsleyip tahliye etmiştik. yoksa çok büyük sıkıntı yaşardık. Tahliye edilmesinde zorlanmışız. Yıkılıp yeniden yapılması gereken bir binaydı.

NEDEN YIKILMADI?

Muhtemelen daire sahiplerinin kendi aralarında anlaşamamış olması yüzünden yıkılmamış olabilir. Bizim görevimiz tahliye etmektir. Allah'tan boşken çöktü.  İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı günüydü bugün, burada olayla ilgili duyumu aldık. arkadaşlar olay mahallinde umuyoruz bir can kaybı yoktur."

"200 ÖNCESİ BİNALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇÜRÜK"

Belediye Başkanı Aydın, 'Tahliye edilen binada Suriyeliler mi yaşıyor?" sorusuna "Şu an bana ulaşan bir bilgi yok" yanıtını verdi. Aslan " Tehlike olduğu zaman daire sahiplerinin aralarında anlaşması mı gerekir? Yoksa bir adım atılabilir miyidi?" sorusuna yanıt verdi: "Resmen adım attık biz, biz zorla binayı tahliye ettik. "Benim binam sağlamdır, binamda sıkıntı yoktur" Hatta binadan örnek almanız gerekiyor, onda bile sıkıntılar yaşıyorsunuz. Ben bu binayla ilgili anlatacak olsam herhalde bir saat konuşmam gerekirdi. Deprem olmadan yıkılan bir bina... Bu bina bir örnek teşkil etmeli. 1993'te ruhsatlı bir bina. Devlete göre bu bina sağlam, devlete göre bu bina iskan edilebilir, kullanılabilir. Her şeyi dört dörtlük anlamındadır. İşte hep onu ifade ediyoruz. 99'dan önce 97 deprem yönetmeliği vardı, o yönetmelik değişti. Yeni kabullere göre 2000'den önce yapılmış binaların büyük bir çoğunluğu çürük. Bu sadece İstanbul için değil. Tüm Marmara, Türkiye için. Biz Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm için ciddi anlamda mücadele ediyoruz. İşte yaşanan bu olay, halkımızın bize destek vermesi, bütün partilerin STK'ların çürük binaların yeniden yıkılıp yapılmasıyla iglili bir araya gelmesini arzu ediyorum. Ben 16 yıldır kentsel dönüşüm çalışmasını sürdürmeye çalışan birisi olarak karşılaştığım zorlukları biliyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN