İstanbul'un kanayan yarasına neşter! Bakan Uraoğlu'dan akıllı yol projesi: Trafik su gibi akacak

İstanbul'un kanayan yarasına neşter! Bakan Uraoğlu'dan akıllı yol projesi: Trafik su gibi akacak

İstanbul'un ulaşım problemine yeni çözümler gelmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yollardaki güvenliğin en üst seviyeye çıkarılacağını belirterek yeni projeyi duyurdu. İstanbul'da tüm trafik su gibi akacak. İşte tüm detaylar…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, doğu-batı, kuzey-güney demeden Türkiye'yi baştan sona yüksek standartlı yol ağıyla kuşattıklarını ifade etti. Bölünmüş yol ve otoyol yapımına önem verdiklerini işaret eden Uraloğlu, 2002 yılında yalnızca 6 şehrin birbirine bölünmüş yol ile bağlı olduğunu dile getirdi. Bu sayının şimdilerde 77'ye yükseltildiğinde işaret eden Uraloğlu, İstanbul'daki trafik sorununu çözecek yeni projeye değindi. İşte tüm detaylar…

TÜRKİYE'NİN TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Bölünmüş yol ağlarının hareket eden trafiğin %83'üne hizmet verdiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Karayollarımıza yaptığımız yatırımlar sayesinde 100 milyon taşıt-kilometre başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81'lik bir azalma sağladık. Ancak bununla yetinmiyoruz, yollarımızı akıllı ulaşım sistemleri ile donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkartıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri ile hayatları kurtarıyoruz" dedi.

akilli-yol.jpg

KARAYOLLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Karayolu altyapısının inşa edilme sürecinde teknolojiden yararlandıklarını dile getiren Uraloğlu, küresel trendlere dikkate alarak akıllı ve otonom teknolojilerin hayatımıza dahil edildiğini belirtti. Araçlardaki otonom sürüş sistemleri için yeni gelişen altyapıların hazır hale getirilmeye devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, akıllı yol denilen ulaşım sistemleri ile Türkiye'nin donatılmaya devam edeceğini aktardı.

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'nin başladığına da yine Uraloğlu, Türkiye'nin e-devlet yapısını da kuran Türksat A.Ş., K-AUS Yazılım Platformu'nun yerli ve milli imkanlarla geliştirileceğini belirtti.

uraloglu-yol.jpg

3 BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI

İş süresinin 24 ay olarak planlandığını dile getiren Uraloğlu, bakım devresinin 12 ay olacağını da söyledi. 3 ayrı başlık altında yer alan projenin sistem kapsamında ilk olarak İstanbul'da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasının başlatılacağını ifade etti. Pilot bölgenin Antalya olduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezinde ise tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısını oluşturacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması'nı devreye alacağız." dedi.

akillli-yol.jpg

KAZA RİSKİ DÜŞÜYOR

Akıl ulaşım sistemleri hakkında açıklamalarda bulunan Uraloğlu, Öncelikle fiber optik internet altyapısı, enerji, kazı, kablolama ile birlikte donatıların yapılacağına dikkat çekti. Bununla birlikte kontrol odaları ve merkez ve bölge sistem donanımları da devreye alınacak.

Akıllı yol uygulamasında sinyalizasyon sistemleri, kamera sistemleri, araç algılayıcı sistemler simülasyon yazılımlarının bulunacağını ifade eden Uraloğlu, Merkezi IoT (nesnelerin interneti) platformunun kurulacağını da söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı bulunan müdürlükler de iş zekası ve karar destek sistemi ile birlikte entegrasyon ve karayolları mobil uygulaması da devreye alınacak.

Uraloğlu, “Ayrıca akıllı yollarımızı kullanan araçların araç-araç, araç-altyapı haberleşme altyapısının da kurulumu yapılacak. Bu sistemimizi hayata geçtiğinde akıllı yollarımızı kullanan araçlar diğer araçlarla ve yolun kendisiyle haberleşecek kaza riski en aza indirilecek" dedi.

akilli-yollar.jpg

2025'İN SONUNA HAZIR OLACAK

30 kilometrelik Hasdal-İstanbul Havalimanı ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kontrol Merkezi, Antalya- Kemer yolu ve Antalya- Ankara yolunda K-AUS Test ve Uygulama Koridoru'nun kurulacağını işaret eden Uraloğlu, araçlar ve araçlarla altyapı arasında haberleşme sağlayacaklarını söyledi.

Trafiğin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanırken kazaların da önüne geçecek yeni sisteme 2025 yılının sonuna tamamlanacağı belirtildi. Projenin bakım devresinin de 12 ay olacağını ifade eden Uraloğlu, proje ile birlikte ulaşım sistemlerinin de yerli ve milli yazılımla birleşeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN