KOSGEB’den destek aldı seri üretime başladı! Gübrenin en doğalı orada: 1000 koyundan günde 2 ton verim…

KOSGEB’den destek aldı seri üretime başladı! Gübrenin en doğalı orada: 1000 koyundan günde 2 ton verim…

Bilecik Pazaryeri’nde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren bir girişimci, KOSGEB’den aldığı destekle kendi tesisinde seri üretime başladı. Kendi imkanlarıyla organomineral gübre üreten girişimci, 1000 koyundan günde 2 ton verim alıyor…

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü mezunu 40 yaşındaki Osman Kılıç, Pazaryeri ilçesine bağlı Dülgeroğlu Köyü’nde 2012 yılında kurduğu işletmede 5 koyun ile hayvancılık yapmaya başladı.

Kırmızı et üretimine ek olarak gübre imalatı da yapmayı isteyen Kılıç, 2021 yılında Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB) başvuruda bulundu. İleri Girişimci Destek Programı kapsamında 250.000 TL desteği alan Kılıç, gübre üretim tesisi kurdu.

bilecikte-1.jpg

Kendi tasarladığı gübre ısıl işlem tankını Bursa’daki bir firmaya yaptıran Kılıç, 2022 yılından bu yana organomineral gübre üretimi yapıyor. Kılıç, içeriğindeki mineral ve organik maddeler sayesinde topraktaki besin rezervlerinin artışını sağlayarak bitkilere zengin bir büyüme ortamı sunan gübre üretiminde faydalandığı hayvanları belirli periyotlarda kesime yolluyor. 4 çalışanı ile faaliyetlerine devam eden Kılıç, 1000 koyundan günde yaklaşık 2 ton gübre elde ediyor.

MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN YEM TESİSİ KURDU

Kırmızı et üretmek için faaliyete geçirdiği işletmesinde zamanla koyun sayısı çoğalınca maliyetleri düşürmek için pelet yem üretim tesisi kurduğunu belirten ve böylece koyunculuktan para kazanmaya başladığını belirten Kılıç, “Yemleri şimdilik piyasaya sürmedim, kendim kullanıyorum ama yem üretim fabrikası kurmak için çalışmalarım sürüyor. Bunun yanında yağ üretim tesisi kurarak hem yağdan hem de küspesinden faydalanıyorum” dedi.

bilecikte-2.jpg

Gübre üretiminin aşamalarına ilişkin bilgi veren Kılıç, şunları kaydetti: “2 yıl bekleterek fermente olan gübreleri kırma makinesinden geçiriyor ve ısıl işlem tankına alıyorum. Isıl işlem tankına aldığımız gübre, 1 saat süresince 70 derecede işlem gördükten sonra hayvanlardan insanlara geçebilecek tüm hastalık yapan mikroorganizmalardan arınmış bir ürün olarak soğuduktan sonra paketleme gidiyor. Projemi hazırladıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’na üretim izni için başvurumu yaptım Projeme destek için de KOSGEB’e başvuruda bulundu. Tüm başvurularım, yetkililerin incelemeleri sonucunda kabul edildi. Tesisim çalışıyor. Çıkan ürünleri 25 kilogramlık ve 1 kilogramlık ambalajlar halinde iç pazara veriyoruz”

bilecikte-3.jpg

Afrika ülkelerinden Sierra Leone’ye organomineral gübre ihraç ettiğini, Gana’ya da satış için görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Kılıç, işletmesindeki hayvan sayısının yeni doğumlardan sonra 1500’ü bulacağını da belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN