Malatya'da Özelif Sitesi'nde ölen 31 kişi 'kötü malzeme" kurbanı

Malatya'da  Özelif Sitesi'nde ölen 31 kişi 'kötü malzeme" kurbanı

Malatya'da 6 Şubat 2023'te depremde yıkılan Özelif Sitesi'nde 31 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu oldukları iddiasıyla 7 sanık hakkında 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, binaların teknik yetersizlikleri ve imalat hataları ve kötü malzeme kullanımı nedeniyle yıkıldığı, sanıkların da bu konuda gerekli dikkat ve özeni göstermediği belirtildi.

Malatya'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde, Özelif Sitesi'nde yıkılan binalarda 31 kişi hayatını kaybetti. 7 sanık hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Zaviye Mahallesi'nde bulunan Özelif Sitesi'ndeki Kilis ve Baydoğan apartmanlarının depremde yıkıldığı hatırlatıldı. İddianamede, ölenlerin 27'sinin Pazarcık merkezli ilk depremde Kilis Apartmanı'nda, 4'ünün ise Elbistan merkezli ikinci depremde Baydoğan Apartmanı'nda hayatını kaybettiği belirtildi.

BETON DAYANIMI YÖNETMELİKLERDE BELİRTİLEN DEĞERLERİN ALTINDA

Sanıkların, binaların yapımında sorumlulukları olduğu ve deprem riskine rağmen gerekli önlemleri almadıkları ifade edildi. Özellikle, binaların teknik özelliklerine ilişkin yapılan incelemelerde ciddi eksikliklerin tespit edildiği vurgulandı. Kilis Apartmanı'nda beton dayanımının yönetmeliklerde belirtilen değerlerin altında olduğu, Baydoğan Apartmanı'nda ise donatılarda korozyon ve etriye aralıklarının yönetmelik sınırlarını aştığı belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin, binaların yapımı ve denetimi sürecinde dikkat ve özen göstermemesi nedeniyle suçlu olduklarına dikkat çekildi. Ayrıca, Malatya'nın depremselliği yüksek bir bölgede bulunmasına rağmen, sanıkların bu durumu dikkate almayarak ihmalkar davrandıkları ifade edildi.

Sanıklar hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan dava açıldı. Mahkeme, iddianameyi kabul ederek sürecin başlamasını sağladı. Bu durumda, davada yapılan yargılama sonucunda sanıkların ne tür bir ceza alacaklarına ilişkin karar verilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN