IŞİD'li Reina saldırganın izi böyle bulundu, Esenyurt'ta 3 gün ablukaya alındı | Son dakika

IŞİD'li Reina saldırganın izi böyle bulundu, Esenyurt'ta 3 gün ablukaya alındı | Son dakika

İstanbul Emniyeti'nin başarılı operasyonuyla sağ yakalanan Reina canisinin izine, gözaltına alınan eşinin verdiği kritik bilgilerle ulaşıldı. Polis, teröristin Esenyurt'taki bir sitenin 36 numaralı dairisinde saklandığını tespit etti. Bölgeyi 3 gün ablukaya aldı. Önceki gece düğmeye basan ekipler, 17 günlük kaçışa son noktayı koydu.

ÖZEH HABER: KENAN BUTAKIN/ İSTANBUL

İstanbul Ortaköy'deki gece kulübü Reina'da 39 kişiyi katleden 'Abu Muhammed Horasani' kod adlı Abdulkadir Masharipov, film gibi operasyonla kıskıvrak yakalandı. Esenyurt'ta lüks bir sitede Iraklı arkadaşı ve yabancı uyruklu 3 kadın ile yakalanan IŞİD'li Masharipov'un, 3 gün önce bu eve giriş yaptığı ve emniyet güçlerininin de operasyon için site ve çevresini ablukaya aldığı ortaya çıktı. Gece yarısı düzenlenen baskınla yakayı ele veren Masharipov, odaya giren sivil polislere 20 dakika direndi. Sağ olarak yakalanan caniyle birlikte evde kalan 1 Irak vatandaşı ile 3 yabancı uyruklu kadın da gözaltına alındı.

197 BİN DOLAR ELE GEÇİRİLDİ

Polisin film gibi operasyonuyla ilgili basına bilggi veren Vali Vasip Şahin, Masharipov'un suçunu itiraf ettiğini ve inceleme sonucunda da parmak izinin uyuştuğunu kaydetti. Failin yakalanması için polisin büyük emek sarf ettiğini, çok dikkatli çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Şahin, teröristle birlikte 197 bin dolar, 2 tabanca ve şarjörü (bu tabancalardan biri havalı tabanca), iki Drone ve sim kartlar ile pek çok materyalin ele geçirildiğini de söyledi.

EŞİ KONUŞTU İZİ BULUNDU

Vali Şahin, geçen hafta Maltepe'de yakalanan teröristin eşinden alınan bilgilerden, bu operasyonun geliştirilmesinde istifade edildiğini kaydetti. Diğer yandan Masharipov'un iki çocuğundan 4 yaşındaki oğlunu yanına alarak kaçtığı yönündeki soruya da yanıt veren Vali Şahin, “Erkek çocuğun kendisiyle beraber olduğunu değerlendiriyorduk ama bu geceki operasyonda yanında değildi" dedi.

911. SOKAKTA 3 GÜN TAKİP

Masharipov'un yakalandığı başarılı operasyonun detayları da ortaya çıktı. Polis, teröristin eşinin verdiğ bilgiler ve gelen ihbarlardan izini buldtuğu Masharipov'un, Esenyurt'ta Üçevler Mahalleri 911. Sokak'ta bir sitede kaldığını belirledi. 36 numaralı daire caninin bağlantılarını ortaya çıkarılması için 3 gün boyunca sivil polisler tarafından izlendi. Önceki gece 23:40'da bizzat İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın yürüttüğü operasyonun düğmesine basıldı. Sitenin etrafını özel harekat polisleri çevirken, sivil polisler de daireye baskın yaptı. Ekipler, terörist direnince 20 dakika mücadele etti. Teröristle birlikte Senegal, Mısır ve Somali uyruklu 3 kadın ve 1 Irak vatandaşı erkek gözaltına alındı. Emniyet teröristin Türkiye'ye İran üzerinden girdiği ihtimali üzerinde duruyor.

20 IŞİD HÜCRESİ ÇÖKERTİLDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin 17 gün boyunca sürdürdüğü amansız takipte yüzlerce eve baskın düzenlendi. Bu baskınlarla elde edilen bilgiler ve gelen ihbarlar teöristin yakalanmasında etkili oldu.

Özbekistan'da da aranan saldırganın, 16 Aralık'ta Konya'dan karayolu ile İstanbul'a geldiği saptandı. Polis katili bulmak için Konya, İzmir ve İstanbul'da amansız takip başlattı. Operasyonlar kapsamında toplam 152 eve operasyon düzenlendi. 168 yabancı terörist savaşçı ve 50 vatandaş gözaltına alındı. Toplam gözaltı sayısı 220 oldu. Operasyonlar esnasında 20 hücre evi çökertildi. Teröristin Suriye'deki IŞİD'lerle bağlantısı tespit edildi. Vatandaşlardan gelen 2 bin 142 ihbar polisin katilin izini bulmasını kolaylaştırdı.

İkinci terörist şüphesiyle operasyon

İstanbul'da 5 ilçede 15 adrese operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlar, Kayseri Hatay-Konya-İstanbul'da, İstihbarat Daire Başkanlığı katkılarıyla gerçekleştirildi. Katilin yakalanması için 2 bin polis 24 saat esasına göre çalıştı ve 7 bin 200 saatlik kamera kaydı didik didik edildi. Geçen hafta saldırıda ikinci terörist şüphesiyle operasyon yapan polis, en son 13 Ocak'ta da 2 şüpheliyi yakaladı.

Üç örgütün profesyonel adamı

Teröristin Afganistan ve Pakistan'da 2 yıl savaş eğitimi aldığı belirlendi. Önce Taliban, ardından el-Kaide ve IŞİD'de katıldığı tespit edildi. Üç örgütte özel olarak yetiştirilen terörist, Özbekçe, Rusça, Arapça, Çince ve Türkçe biliyor.

Ev kiracıdan kiralık

Teröristin yakalandığı evin, yaklaşık 2 yıl önce A.A. adlı kendisini Suriyeli olarak tanıtan bir şahıs tarafından kiralandığı ileri sürüldü. Kiralayan kişinin daha sonra evden ayrılarak evi başkalarına kiraladığı ve son olarak 3 ay önce Masharipov ile birlikte yakalanan Iraklı'nın evi tuttuğu iddia edildi. Evin günü birlik kiralanan konutlardan olmadığı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN