Riyad artık örtbas edemez... 15 kişilik Suudi timi deşifre oldu

Riyad artık örtbas edemez... 15 kişilik Suudi timi deşifre oldu

Cemal Kaşıkçı olayının üzerinden 9 gün geçmesine rağmen Suudi yetkililerden dünyayı ikna edecek açıklama gelmedi. Ancak hassas süreçte olayın öncesi ve sonrasına ait neredeyse tüm detaylar gün yüzüne çıktı. Gelinen nokta Riyad’ın olayı daha fazla gizleyemeyeceği boyuta ulaştı.

DÜNYA ACİLEN BİR AÇIKLAMA BEKLİYOR

Suudi gazeteci soruşturmasında Türk güvenlik ekipleri, 150 kemara kaydını mercek altına aldı. Konsolosluk binasındaki inceleme sürerken, olaya ilişkin detaylar gün yüzüne çıkıyor. Riyad’dan iki uçakla gelen ekibin binaya giriş çıkış anları belirlendi. Siyah minibüslerle ayrılan şahısların bindiği uçağın güzerg.hı bile tespit edildi. Gözler hedef tahtasındaki Riyad’a kilitlendi. İngiltere, Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili yanıt istedi.

En üst düzeyde Suudi’lerle konuyu g.rüştüğünü söyleyen Trump da “Bu son derece kötü bir durum. Hükümetten sorularımıza cevap bekliyoruz. Türkiye ile yakın işbirliği içindeyiz. Sonuna kadar gideceğiz. Kaşıkçı’nın nişanlısını Beyaz Saray’a davet edeceğim” dedi. Türk yetkililer ise Kaşıkçı’nın akıllı saatinin konum bilgisi verebileceğini belirtti.

YAKALAMA PLANI WASHINGTON'IN 'KULAĞI'NA TAKILDI

Cemal Kaşıkçı’yı ‘infaz için İstanbul’a sevk’ eden Suudilerin daha önce de muhalif ismi yakalamak üzere plan yaptığı ortaya çıktı. Washington Post, Riyad’a bağlı isimlerin Kaşıkçı’nın kaçırılması için g.rüştüğünü, konuşmaların da ABD istihbaratının dinlemesine takıldığına yer verdi. Suudilerin, muhalif gazeteciyi kandırıp Arabistan’a getirmeyi hedeflediği belirtildi.

ABD İSTİHBARATI DİNLEMİŞ

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçiliği’ndeki diplomatların Cemal Kaşıkçı’yı kaçırma planlarının ABD istihbaratının dinlemesine takıldığı iddia edildi. Washington Post, bu tehdidin Kaşıkçı’ya iletilmediğini yazdı. Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün iki özel jetle İstanbul’a gelen 15 kişilik Suudi ekibinde yer alanların görevleri ise vahşetin en ince ayrıntısına kadar planlandığının en net işareti.

ÇİLİNGİRLER KONSOLOSLUK’TA

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu binasına akşam saatlerinde elinde tamir çantası olan 3 kişi girdi. İçeriye giren kişilerin bazı kapıların kilitlerini değiştirdiği öne sürüldü. Önce konsolosluğun ana giriş kapısından konsolosluğa ait bir araç giriş yaptı. Ardından konsolosluğun arka kapısından ellerinde çanta olan 3 kişi 21.30 sıralarında içeriye girdi. Konsolosluk kapısında bir yetkili tarafından karşılanan 3 kişi içeride yaklaşık 1 saat kaldıktan sonra buradan ayrıldı. Konsolosluğa giren kişilerin bazı kapı kilitlerini değiştirdiği, bazı kapıların ise kilidini açtığı öğrenildi. 

İstanbul’daki Suudi başkonsoluğuna girerken görüldüğü 2 Ekim’den beri kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasında rol oynadıklarından şüphelenilen 15 Suudi Arabistan vatandaşına dair detaylar netleşmeye başladı.

Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post (WP) ABD istihbaratının yaptığı bir dinlemede, Suudi Arabistanlı yetkililerin, yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı yakalamak üzere plan yaptıklarının tespit edildiği iddia edildi. WP, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Kaşıkçı’nın kaybolmasından önce Suudi yetkililerin muhalif gazeteciyi yakalamak üzere kendi aralarında yaptıkları görüşmeler Amerikan istihbaratının dinlemesine takıldı. Haberde söz konusu görüşmelerde Suudi yetkililerin Kaşıkçı’yı kandırarak Suudi Arabistan’a getirmeyi ve burada ele geçirmeyi planladıkları belirtildi. Suudi yetkililerin Kaşıkçı’yı sorgulamak için mi yoksa öldürmek için mi yakalamak istediği ve Amerikalı yetkililerin Suudi Arabistan vatandaşı Kaşıkçı’yı konu hakkında bilgilendirip bilgilendirmediği bilinmiyor.

O EKİP KAHİRE VE DUBAİ’YE UÇTU

WP, olayın yaşandığı 2 Ekim günü iki özel jetle Riyad’dan İstanbul’a geldiği belirlenen 15 kişi hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin Türk yetkililerden aldığı bilgileri de yayımladı. Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağın verdiği bilgiye göre, 2 Ekim Salı günü sabaha karşı İstanbul’a ulaşan ilk uçakta bulunan ve kent merkezindeki iki uluslararası otele yerleşen Suudiler, daha sonra Levent semtindeki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna geçti. Gazete, soruşturmaya yakın kaynakların ifadeleri ve uçuş kayıtlarının, 15 kişilik Suudi ekibinin “işlerini gördükten sonra” aynı gün Türkiye’den ayrıldığını ortaya koyduğunu aktardı. Ekibi taşıyan uçaklardan birinin öncelikle Mısır’ın başkenti Kahire’ye, diğerinin ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrine gittiği belirtildi. Her iki uçak da daha sonra Riyad’a hareket etti. Özel jetlerin, Suudi devletiyle de bağları olan Riyad merkezli Sky Prime Havacılık Hizmetleri şirketine ait olduğu bildirildi.

Suudi yetkililer, Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün İstanbul’a 15 kişilik bir ekip gönderdiği yönündeki haberleri yalanlıyor. Riyad, Türkiye’ye gönderdiği tek ekibin, kayıp gazetecinin bulunmasına yardımcı olunması için yollandığını ve bu kişilerin de İstanbul’a Cumartesi günü ulaştığını belirtiyor.

KEMİK TESTERESİ İLE PARÇALANDI İDDİASI

Gazeteye göre, soruşturmayı yürüten Türk yetkililer, İstanbul’a varan ilk uçaktaki Suudilerin, Kaşıkçı’yı beklemek üzere başkonsolosluğa gittiği görüşünde. Kaşıkçı, Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenebilmesi için gerekli belgeleri almak üzere TSİ 13.14’te başkonsolosluk binasına girmişti. Washington Post, akşamüstü saatlerinde İstanbul’a inen jetin ise 1 saat 15 dakika sonra Türkiye’den ayrıldığını bildirdi. Haberde, bu uçakla gelen Suudilerin başkonsolosluğa gidip gitmediğinin bilinmediği belirtildi.

Washington Post, Türk yetkililerin soruşturmayı genişleterek Suudi Başkonsolos Muhammed el Katibi’nin başkonsolosluk binasına yaklaşık 450 metre uzaklıkta bulunan konutunda yaşananları da aydınlatmaya çalıştığını bildirdi.

Kaşıkçı konsolosluk binasına girdikten yaklaşık iki saat sonra aynı binadan çıkan siyah renkli, film camlı bir Mercedes Vito’nun El Katibi’nin konutuna gittiği belirlendi. Güvenlik yetkililerinin gazeteye verdiği bilgiye göre, bu araç, özet jetle gelen Suudilerden bazılarını taşıyordu.

PENCE: SUUDİLER İSTERSE İSTANBUL’A FBI AJANLARI GİDEBİLİR

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, bir haftadan uzun süredir kayıp olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akibetinin belirlenmesi için İstanbul’a FBI uzmanlarından oluşan bir ekip yollamaya hazır olduklarını söyledi. Hugh Hewitt’in radyo programına katılan Pence, ‘Suudi Arabistan’ın talep etmesi halinde Washington’ın İstanbul’daki konsolosluğa FBI teknisyenlerini gönderip göndermeyeceği’ sorusunu “Bence ABD her şekilde yardıma hazır” diye yanıtladı.

DAKİKA DAKİKA DEHŞET

2 Ekim’de Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girip bir daha çıkmayan gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde 15 kişilik ekibin Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra konsolosluğa gidiş ve dönüşleri yer alıyor. 

18-10/11/ekran-resmi-2018-10-11-005758.png

İLK UÇAK 03.28’DE İNDİ

2 Ekim’de HZ SK1 ve HZ SK2 kuyruk numaralı iki ayrı Gulfstream IV tipi özel jetle Riyad’dan kalkıp Atatürk Havalimanı’na indi.  Saat 03.28’de 9 kişi Atatürk Havalimanı Genel Havacılak terminaline iniş yaptı. Saat 03.37’de pasaport kontrolünden geçen ekiptekiler saat 05.05’te Levent’teki Mövenpick otele geliyor. Mövenpick Otel'e sabaha karşı giren 9 kişi sabah saat 09.40 ve 09.55 ve 10.50'de otelden ayrı ayrı gruplar halinde çıkış yapıyor.

18-10/11/ekran-resmi-2018-10-11-005809.png

13.14’TE CEMAL KAŞIKÇI KONSOLOSLUK BİNASINA GİRİYOR

Saat 12.14'te Başkonsolosluk önünde araç hareketliliği başlıyor. Art arda gelen konsolosluk araçları binaya giriş yapıyor. 13.14’te Cemal Kaşıkçı konsolosluk binasına giriyor. Kaşıkçı'nın konsolosluğa girişinden sonra saat 15.08'de 34 CC 2248 ve 34 CC 1865 plakalı konsolosluk araçları hızlı bir şekilde çıkış yapıyor. 15.11’de ise Mercedes Vito konsolosluk önüne geliyor. Araç kapalı garaja giriş yapıyor. Saat 17.33’te Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice A., konsolosluk kapısında görünüyor. 19.57-20.11 saatleri arasında otelden ayrılan şüpheliler konsolosluk araçlarına binerek Atatürk Havalimanı’na geliyor. 21.00’da 2 özel jetle gidiyorlar.

18-10/11/ekran-resmi-2018-10-11-005826.png

SONUNA KADAR GİDECEĞİZ

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili olarak Suudi Arabistanlı en üst düzey bir isimle konuştuğunu ifade etti. Kaşıkçı’ya ilişkin Suudi Arabistan’dan kiminle görüştüğünü ismen zikretmeyen Trump, “Bu çok üzücü bir durum, çok kötü bir durum. Böyle bir şeyin bir gazetecinin ya da herhangi bir kimsenin başına gelmesine izin veremeyiz” dedi. “Bu durum Beyaz Saray’da bizim için çok önemli bir mesele. Sonuna kadar gideceğiz” diye konuşan Trump, konuya ilişkin olarak Türkiye ile yakın çalıştıklarını vurguladı. Trump ayrıca Kaşıkçı’nın nişanlısıyla da görüştüklerini dile getirerek, kendisini Beyaz Saray’a davet ettiklerini belirtti. Trump “Kimin yaptığını bulacağız. Anladığımız kadarıyla kendisi konsolosluğa girdi, fakat bir daha çıkmadı.”

15 KİŞİLİK SUUDİ EKİBİN ÜYELERİ

18-10/11/s1-1539213267.png

18-10/11/s2-1539213272.png

18-10/11/s1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN