Sera üretiminden açık üretime geçildi talep patladı! Kilosu 350 TL’yi bulan ürünü Avrupa ve Rusya havada kaptı

Sera üretiminden açık üretime geçildi talep patladı! Kilosu 350 TL’yi bulan ürünü Avrupa ve Rusya havada kaptı

Türkiye’nin kayısı ve erik üretiminde önde gelen bölgelerinden olan Mersin Mut’ta, sera üretiminden açık üretime geçildi talep patladı. Kilosu 350 TL’yi bulan eriğe Avrupa ve Rusya’da yoğun talep gösteriyor…

Sezonda 100.000 ton rekolte beklenen Mut’ta, açık alanda hasadı yapılan eriklerin fiyatı boyuna göre 50-350 TL arasında alıcı buluyor. Üreticiler, üretimin artmasıyla birlikte ilerleyen günlerde fiyatlarda biraz daha düşüş beklendiğini belirtti.

Turfanda erik üretimiyle dikkat çeken Mut’ta örtü altı hasadın azalmasıyla birlikte, örtü altında 150 dolara ihracat alıcısı bulunan ürünün, açık alan hasadının başlamasıyla birlikte fiyatı düştü.

mersin-erik-uretimi-1.jpg

ÜRETİCİ VERİMDEN MUTLU

Kilosu elek gözüne göre 50-350 TL arasında değişen erik, bu yıl üreticiyi mutlu etti. Bahçelerden tek tek toplanan erikler, elek makine yardımı ile boylarına göre ayrılarak sandıklara yerleştiriliyor. Ürünlerin bir bölümü yurt içine bir bölümü de Rusya, Dubai, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Üreticiler, bu yıl özellikle Orta Doğu ülkelerinin yoğun talep gösterdiğini belirtiyor.

mersin-erik-uretimi-2.jpg

Açıkta erik hasadına başlandığını belirten Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "Erik sezonumuzun tüm vatandaşlarımıza, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Bu yıl tahmini olarak Mut ilçemizde 90 ile 100 bin ton arası erik rekoltesi beklemekteyiz. Şu an üreticilerimizin yüzünü erik fiyatları güldürmekte. Zeytin eleklerini erikler içinde kullanıyoruz. En inceleri 50 lira en üs sınırı da 350 lira arasında fiyat oynamaktadır. İnşallah bu fiyatlar bu şekilde devam ederse çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Çiftçilerimizin yüzünü güldürmesi demek hepimizin yüzünü güldürmesi demektir" dedi.

mersin-erik-uretimi-3.jpg

Erik fiyatlarından memnun olan üretici Hünkar Yıldız, "Mersin Mut ilçemizde açıkta erik hasadı başlamıştır. Erik fiyatlarımız elek gözlerine göre 50 liradan başlayıp 350 lira arasında değişmektedir. Bütün müstahsil vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu bir yıl geçmesini temenni ederim" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN