Af kararının ardından 4 general tahliye oldu

Cezaevinde tutuklu bulunan 28 Şubat davası sanıklarına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın af kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Af kararının ardından Orgeneral Çetin Doğan, tutuklu bulunduğu Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu. Doğan, "Af söz konusu değil. Cumhurbaşkanı Anayasa'yı uyguladı." dedi. Doğan'ın ardından Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkaznak da tahliye edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davası hükümlüsü eski generaller Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Aydan Erol'un da aralarında bulunduğu 14 hükümlünün kalan cezaları 'sürekli hastalık' ve 'bunama' raporları gerekçe gösterilerek kaldırdı. Af kararının ardından Orgeneral Çetin Doğan, tutuklu bulunduğu Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Doğan, "Bizim için “Af”tan bahsediliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanı Anayasal görevi yerine getirmiştir. Bizim durumumuzda olanlar tahliye edildi, biz 1 yıldır bekletiliyorduk. Bu adaletsizlik ve hukuksuzlukların artık son bulmasını diliyorum." dedi.

Doğan'ın açıklamaları şu şekilde:

“AF DEĞİL, ANAYASAL GÖREVİN GEÇ YERİNE GETİRİLMESİ”

Tahliye edildiği cezaevi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çetin Doğan, “Türkiye’de adalet yerine oturmadıkça hiçbir şey, hiçbir konum düzelmez. Adalet hepimiz için gerekli olan bir şey. Umarım bu tür olaylar son olur. Televizyonlarda bir aftan bahsediyor. Af söz konusu değil. Doğrudan doğruya anayasal bir görevin, Cumhurbaşkanı tarafından geç olarak yerine getirilmesidir. Af, anayasanın 87’inci maddesinde ‘doğrudan doğru özel ve genel af, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmiştir’ yazmaktadır. Anayasanın 6’ıncı maddesinin 3’üncü fırkasında da ‘hiçbir şahıs ve kurum, kaynağını anayasadan almayan devlet yetkisini kullanamaz’ diyor. Anayasanın 104’üncü maddesinde Cumhurbaşkanı’nın görevi ve yetkileri yazılmıştır. Bunlar içerisinde Genelkurmay Başkanlığını, bakanları atamak gibi bu görevlerden bir tanesi de ‘adli tıp tarafından verilmiş rapora göre; sürekli hastalık, sakatlık ve kocamışlık halinde olanlar’ bırakılır. Emsal durumda olanlar daha evvel bırakıldı. Bizim bir yıl daha uzun süre sonra kalmamızın sebebi bir türlü anlaşılamadı” şeklinde konuştu.

“SAĞLIĞIM YERİNDE DEMEK İÇİN İŞ İŞTEN GEÇTİ”

Gece yarısı acil servise yatırıldığını aktaran Doğan, şunları kaydetti:

“50 gün civarında hastanede kaldım. Eski halime döndüm. Kronik hastalıklarım devam ediyor. Fakat krizle meydana gelen pankras, safra kesesi tıkanıklığı ve iltihaplanması ve sahra kesenin alınması sonuçlandı. Eski sağlık durumuna döndüm, sağlığım yerinde demek için artık iş işten geçti.”

“ÇOK ŞEY ÖZLEDİM”

Dostlarıyla sohbet etmeyi ve birçok şeyi özlediğini dile getiren Doğan, “Sevdiklerim, başta eşim yanımda. Bu en büyük mutluluk. Dostlarım, akrabalarım burada. Benim can yoldaşlarım burada” cümlelerine yer verdi.

“SEVİNÇLİYİM AMA HÜZÜNLÜ BİR SEVİNÇ”

Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan da “Çetin’in özgürlüğüne kavuştuğu için çok mutluyum aslında. Ancak bu mutluluk biraz hüzünlü bir mutluluk. Hak etmedikleri bir cezayı aldılar. Son bir senedir de ellerinde adli tıp raporu olmasına rağmen bir türlü tahliye alamadılar. O ve 4 tane silah arkadaşı, özellikle yaşlarının ileri olmasından dolayı sağlıkları da bozuldu. Biz yaklaşık 15 sene kadar bu kumpas davalarıyla uğraşıyoruz. Fiilen 7 buçuk senesi cezaevlerinde geçti. Yalnız eşleri hapsetmek ve dört duvar arasına almak değil. Aynı zamanda yakınlarını da hapsetmek oluyor. Sevinçliyim ama hüzünlü bir sevinç bu” diye konuştu.

4 GENERAL DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Doğan'ın ardından 28 Şubat davası hükümlülerinden Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkaznak tahliye oldu.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, aralarında eski Genelkurmay 2’nci başkanı Çevik Bir, eski Jandarma genel komutanı Fevzi Türkeri, eski Genelkurmay genel sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu komutanı Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını 2021’de onamıştı.

14 isim, iki gün içinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Çevik Bir, sağlık sorunları nedeniyle 2 Ağustos 2022’de tahliye edilmişti. Emekli korgeneral Vural Avar, cezaevindeyken 20 Aralık 2022’de hayatını kaybetmişti.

Daha sonra sağlık sorunları bulunan emekli korgeneral Hakkı Kılınç 11 Ocak 2023’te, eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz de 26 Ocak 2023’te tahliye edilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart 2023’te emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp’in kalan cezalarını sağlık sorunları nedeniyle affetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN