Son dakika! Rusya: Türkiye'nin güvenlik çıkarları, Şam'la doğrudan diyalog yoluyla korunabilir

Son dakika! Rusya: Türkiye'nin güvenlik çıkarları, Şam'la doğrudan diyalog yoluyla korunabilir

Rejimin PYD ile anlaşarak Afrin'e girme girişimi konuşulurken Rusya'dan gelen son dakika açıklaması şaşkınlık yarattı. Afrin'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin güvenlik çıkarlarının Şam yönetimiyle doğrudan diyalog yoluyla korunabileceğini söyledi.

Moskova'da Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Afrin'deki durumla ilgili "Türkiye'nin güvenlik çıkarları, Şam'la doğrudan diyalog yoluyla tamamen korunabilir" dedi.

TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI VE KÜRTLERİN ARZUSUNU KABUL EDİYORUZ 

Lavrov, Rusya'nın Türkiye'nin Suriye'deki durumla ilgili kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu anladığını kaydederek bu konuda spekülasyon yapılmaması gerektiğini belirtti.

Bu hususların Astana'da Rusya, Türkiye ve İran arasında liderler düzeyinde de olmak üzere istişare edildiğini anımsatan Lavrov şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu kabul ediyoruz. Kabul etmediğimiz ve karşı çıktığımız husus, yabancı güçlerin jeopolitik ve dar görüşlü amaçlarına ulaşmak amacıyla Kürt halkının meşru çıkarlarıyla hiçbir alakası olmayan gündemlerini Suriye'de öne çıkarmak için bu arzular üzerinde spekülasyon yapma girişimleridir."

KÜRT SORUNU SURİYE'Yİ BÖLMEK İÇİN KULLANILAMAZ

Bu bağlamda ABD'nin Fırat'ın doğusunda aylardır oynadığı oyunu ima ettiğinin altını çizen Lavrov, ABD'nin bu oyunla Afrin'de bugün yaşanan gelişmeleri bilinçli olarak provoke ettiğini vurguladı.

Lavrov, Kürt sorununun bölgedeki kaosu derinleştirme ve Suriye'yi bölme amacıyla kullanılmasının kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Rusya'nın Türkiye için rejimle doğrudan diyaloğu işaret etmesi, Şam yönetiminin PYD ile Afrin'e girmek için anlaşma yapma girişiminin ardından geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rus lider Putin'le görüşmesinde "Rejim girerse sonuçları olur" uyarısı yapmıştı. Putin ise bölgede hareketlilik olmadığına dikkat çekerek "Baştaki anlaşmaya sadığız" karşılığını vermişti. 

PYD ile Esad rejiminin Afrin için pazarlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Cuma günü rejim ile 14’üncü görüşmesini gerçekleştiren terör örgütü PYD’nin, son 3 yıldan buyana “kesinlikle görüşmeyiz” dediği Esad rejimine bağlı askeri birliklerin Afrin’e konuşlanması için 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. 52 noktayı PYD’den isteyen rejime önce “evet” yanıtını veren terör örgütü, akşam saatlerinde masa başında verdiği sözlerin tersine sadece 12 noktayı verebileceğini ilettiği bunun üzerine anlaşmanın iptal edildiği ve rejimin sert tepki gösterdiği ifade edildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN