Topraksız yetişiyor, yüzde 95 daha az su tüketiyor! 3 yıllık çalışma sonrası ilk hasat: Çabaları sonuç verdi

Topraksız yetişiyor, yüzde 95 daha az su tüketiyor! 3 yıllık çalışma sonrası ilk hasat: Çabaları sonuç verdi

Bu bitki, topraksız yetişiyor! Yüzde 95 oranla daha az su tüketiyor! 3 yıllık çalışma sonrası ilk hasat yapıldı! Nihayet meyvelerini verdi...

Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler, topraksız tarımı pratiğe dökerek volkanik cürufta yetiştirdikleri çileklerin ilk hasadını gerçekleştirdi.

TOPRAKSIZ OLARAK 3 BİN 500 ÇİLEK YETİŞTİRİLDİ

cilek-1.jpeg

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından lisenin bahçesine kurulan 760 metrekarelik topraksız tarım serasına öğrenciler tarafından 3 bin 500 çilek fidanı dikildi.

Topraksız tarım serasında öğrenciler, çilek fidelerinin dikiminden hasadına kadar olan süreçte çalışarak topraksız tarım konusunda deneyim kazandılar. Sera sayesinde döngüsel bir sistem kullanılarak yaklaşık yüzde 95 su tasarrufu sağlandı ve ilk çilek hasadı gerçekleştirildi.

cilek-3.jpeg

Okulda görevli öğretmenler tarafından geliştirilen otomasyon sistemi sayesinde serada sıcaklık, nem oranı ve volkanik cürufun değerleri gibi veriler takip ediliyor.

Tarım Teknolojileri Bölümünde eğitim alan 48 öğrenci, çileklerin dikiminden hasadına kadar her aşamada çalışarak deneyim kazandı. Öğrenciler, diktikleri çileklerin ilk hasadını gerçekleştirerek büyük bir mutluluk yaşadılar.

3 YILLIK ÇABA SONUÇ VERDİ: YÜZDE 95 SU TASARRUFU

Sera içerisinde kullanılan döngü sistemi sayesinde suyun yaklaşık yüzde 95'i tasarruflu bir şekilde kullanılarak çileklerin sulaması sağlanıyor. Bu sistemde, besinle karışık suyun çileklerin köklerinden dolaşıp tekrar depoya geri dönmesiyle suyun tekrar kullanımı sağlanıyor.

cilek-2.webp​​​​​​​

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Temel Fidan, Kocaeli'de 3 yıldır yürütülen AR-GE çalışmaları sonucunda topraksız tarım seralarının yaygınlaştırılması için proje desteklerinin yakında açıklanacağını belirtti. Fidan, volkanik cürufla yapılan sera kurulumunun maliyetinin düşük olduğunu ve daha az su tüketildiğini vurguladı.

Öğrencilerin uygulamalı eğitimler sayesinde tecrübe kazandığını ifade eden Tarım Teknolojileri Bölümü 9. sınıf öğrencisi Ayyüce Kanmaz, çileklerin gözleri önünde büyümesinin kendilerini motive ettiğini ve gururlandırdığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN