Vize ret oranı yüzde 16'yı gördü: ABD bir yıl kapıyı kapattı! Schengen bölgesi ise mayısta randevu almıyor

Vize ret oranı yüzde 16'yı gördü: ABD bir yıl kapıyı kapattı! Schengen bölgesi ise mayısta randevu almıyor

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türklerin Schengen vize başvurularında yaşanan ret oranlarının son dört yılda yüzde 9.7'den yüzde 16.1'e yükseldiğini açıkladı. Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının ret oranının Çinlilere göre yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu belirtti. Müracaat etmenin bile bir başarı olduğunu söyleyen Bağlıkaya, ilk kez ABD vizesine başvuracak vatandaşlara 2025 yılının ekim ayına randevu verildiğini, Schengen bölgesi ülkelerinin hazirana kadar randevuları kapattığını söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı son Schengen vize istatistiklerine dair kaygı verici verileri kamuoyuyla paylaştı.

VİZEDE RET ORANI YÜZDE 16'YI AŞTI

Bağlıkaya'nın açıklamalarına göre, Türk vatandaşlarının 2019'da yaşadığı vize başvuru ret oranı, 2023'te ciddi bir artış göstererek yüzde 16,1'e yükseldi. Bu durum, Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine olan seyahatlerinde karşılaştıkları zorlukları bir kez daha gündeme taşıdı.

ÇİN'E GÖRE ÜÇ KAT DAHA FAZLA

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularının artan oranlarını endişe verici bulduklarını ifade etti. Bu yükselişin özellikle 2023'te daha da belirginleştiğini dile getiren Bağlıkaya, vize başvuru ret oranlarının 2019'dan bu yana önemli ölçüde arttığını kaydetti. Ayrıca, Türk vatandaşlarının vize başvuru ret oranının Çinli başvuru sahiplerinin üç katı olduğuna dikkat çekti.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

ABD İÇİN BİR YIL RANDEVU YOK

Yaz dönemi yaklaşırken yurt dışı seyahate gitmeyi düşünen vatandaşların planları, vize engeline takılıyor. İtalya'nın randevuları haziran ayı sonuna kadar kapalıyken, ilk kez ABD vizesine başvuracak vatandaşlara ancak 2025 yılının eylül- ekim dönemine randevu veriliyor.

Vize sürecinde yaşanan sorunların seyahat acenteleri üzerindeki etkilerine de değinen Bağlıkaya, Schengen vizesi almak isteyen Türk vatandaşlarının karşılaştığı engellerin seyahat acentelerinin işlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Schengen vize başvuru randevularının kısıtlı kontenjanlar nedeniyle kapatıldığını aktaran Bağlıkaya, özellikle 2023'ten bu yana randevu almakta büyük zorluklar yaşandığını vurguladı.

2023'TE 1 MİLYON 55 BİN MÜRACAAT

Bağlıkaya, 2019 yılında Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurularında ret oranının yüzde 9,7 seviyesinde olduğunu belirterek, "Avrupa Komisyonu'nun dün açıklanan son verilerine göre, ret oranı 2023 yılında yüzde 16,1 düzeyine yükseldi. 2023 yılında 1 milyon 55 bin vatandaşımız vize müracaatı yapabildi" diye konuştu.

'ARTIK İNSANLIK SORUNU'

TÜRSAB Başkanı, Türk vatandaşlarının vize başvuru ret oranındaki artışın yanı sıra, vize başvurularının dahi yapılamamasının büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Bağlıkaya, bu durumun artık bir insanlık sorunu haline geldiğini ve Türk hükümetinin ve yetkililerinin bu konuya müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Son olarak, seyahat acentelerinin bu süreçten olumsuz etkilendiğini ve sorunun bir an önce çözülmesini umut ettiğini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN