Yaşam fışkıran vaha göz göre göre yok oldu

Yaşam fışkıran vaha göz göre göre yok oldu

Türkiye’nin en büyük 11’inci tatlı su kaynağı olan Afyon’daki Eber Gölü, beslendiği su kaynakları kesilince tamamen kurudu. 146 kuş türünün yuvalama alanı olmasının yanısıra su yılanı, saz vaşağı ve onlarca balık türünün yaşadığı gölden geriye kırık sandallar kaldı. Gölü yok oluşa götüren süreci dile getirip tepki gösteren bölge halkı ise “Buradan geçinen 13 köy var. Devlet burayı kurtaracak önlemler alsın” dedi.

SU KAYNAKLARI KESİLEN ELBER GÖLÜ HARİTADAN SİLİNDİ

Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynaklarında biri olan Afyon’daki Eber Gölü, tamamen kuruyarak haritadan silindi. Çevresindeki köylerde yaşayanların geçimini sağladığı gölün kuruması nedeniyle zorlandıklarını kaydeden Derekarabağ Köyü Muhtarı Kandemir, “Sultan Dağı ve Afyonkarahisar tarafından sular geliyordu ama önünü kestiler.

Gölet ve baraj yaptılar. Gölün bütün kaynaklarını kestiler. Su gelmiyor hiçbir yerden. Sadece yağmur yağarsa geliyor. Balık, balıkçılık bitti, hiçbir şey kalmadı. Sadece saz türü var şu an. Burası tarıma elverişli en azından tarıma açılsın. 10 bin dekar arazi var. Çöl oldu burası. Tarla sahibi olmayan onlarca kişi var onlara verseler herkes eker kazanır” dedi. Haritadan tamamen silinen gölde kurumadan önce 146 kuş türünün yanında su yılanı, domuz, saz vaşağı, kurbağa ve balık türleri yaşıyordu. Sultan dağları ve köylerin arasında bulunan gölün kuruması, geçimini buradan sağlayan köylüleri olumsuz etkiledi.

Köylüler, sazlardan ve kamışlardan oluşan gölden çıkarılan kamışları yurt dışına ihraç eden ve balıkçılık yapıyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN