Çavuşoğlu: 208 diplomattan 32'si geri dönmedi

Çavuşoğlu: 208 diplomattan 32'si geri dönmedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "208 diplomatik kariyer memurunu geri çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz şekilde dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bu iddia bize yeni geldi. Bunu da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz" dedi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu: "Suriye konusunu daha yakın işbirliği içinde değerlendireceğiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK, PEJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Karşılıklı yatırımları artırma konusunda ciddi bir ilgi var. Bizim de görevimiz iş adamlarına yardımcı olmak. Bölgesel konuları da değerlendirdik. İran'la ticarette 30 milyar dolar hedefimiz var.

Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hem fikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız oldu, ama yinede ilişkilerimizi kesmedik. Suriye için İran'ın çok önemli bir ülke olduğunu biliyoruz.

PKK, PEJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz.

FİRARİ TÜRK DİPLOMATLAR

Bangladeş büyükelçişiğimizde görev yapan üç memuruzu geri çağırmıştık. İki tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi Türkiye'ye döndü. Görevine başladı. 208 diplomatik kariyer memurunu geri çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz şekilde dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bu iddia bize yeni geldi. Bunu da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

FİRARİ AMİRAL MUSTAFA UĞURLU 27 TEMMUZ'DA GÖREVDEN ALINDI

Geri dönmeyen 32 kişinin değişik yollarla başka ülkelere kaçtığı bilgisini aldık. Bazıları hakkında henüz teyit edilmiş bir bilgi yok. Kısa süre içinde bunları da tespit ederiz. Kaçtıkları ülkelerle de temasa geçtik. ABD'deki amiral konusunda farklı bilgiler geliyor. Bizdeki bilgiye göre buradaki amiral 7 Temmuz'da casusluk davası için Türkiye'ye davet edilmiş. 20 Haziran'da bir uçağa binemediği vertigo olduğuna dair bir rapor almış .Daha sonra kendisinin görevine son verdiliğine dair 27 Temmuz'da resmi gazetede yayınlamış. 26 Temmuz'da NATO toplantısına iştirak ettiği söyleniyor. Bizdeki bilgiler bunlar.

ABD'Lİ HEYET TÜRKİYE'YE GELİYOR

FETÖ'nün iadesiyle ilgili süreç devam ediyor. Darbe girişimyle ilgili dosyayı Adalet Bakanlığımız hazırlıyor. Tüm gerekli delilleri de içeren dosya hazırlanıyor. Bizim yaptığımız çağrılar sonucu bazı olumlu sinyalleri de almaya başladık. 23-24 Ağustos tarihlerinde ABD Adalet Bakanlığından bir heyet Türkiye'ye geliyor. 22 Ağustos'ta gelecekler, 23-24'te görüşmeler yapılacak. Biden ve Kerry de gelecek. Bu ziyaretlerden sonra da Adalet Bakanlığımızla birlikte Washington'a gidip girişimlerde bulunacağız. İade için gerekli girişimlerde bulunacağız. Aramızda iade anlaşması var. Bu darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu tüm dünya biliyor. Biz diğer resmi belgeler ve delilleri ulaştıracaız. Beklentimiz ABD'nin terörist başını Türkiye'ye iade etmesi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in konuşmasından satır başları;

Türkiye halkını tebrik etmek isterim. Direnişle bölge halklarına darbeye karşı demokrasiyi korumanın önemini gösterdiler. Türkiye halkı demokrasi sembollerinden biri oldu. İran halkı, Türk halkının yakınındadır. Türk hükümeti ve halkı darbenin üstesinden gelmeyi başardı.

İran-Türkiye ilişkileri oldukça kalıcı. Bizim işbirliğimiz çeşitli alanlarda devam edecektir. İlişkileirmiz siyasi irade sayesinde daha da ilerleyecektir. Enreji ve doğalgaz alanında işbirliğine hazırız. Turizm alanındaki sorunları kaldıracağız. Hiçbir engel bizi ayıramaz. Bazı konularda farklı bakış açılarımız olabilir ama önemli konularda ortak bir birliğimiz var.
Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye halkının kendi kaderini tayin hakkı konusunda hemfikiriz. Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinden çok memnunuz.Türkiye'nin güvenliği, İran'ın güvenliğidir.

TURLAR YENİDEN BAŞLAYACAK

Ankara'ya yapılan uçuşlar hep dolu geliyor. Darbe kalkışmasından sonra ortaya gelen sorunlar bazı turların gecikmesine neden oldu. Biz İran turlarının yeniden başlaması için işbirliğine hazırız. İran'dan turlar yeniden Türkiye'ye başlayacaktır.

RUSYA İLE YAPILAN İŞBİRLİĞİNDEN ÇOK MEMNUNUZ

İran her zaman Suriye konusunda Türkiye ile pozirif ilişkiler kurdu. Suriye'deki çatışmaların sona ermesi için bu ülkelerin işbirliği yapması gerekiyor. Rusya ile yapılan işbirliğinden çok memnunuz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN