FETÖ’ye en büyük darbe Yenikapı mesajları

FETÖ’ye en büyük darbe Yenikapı mesajları

FETÖ’nün darbe girişimi halkı birbirine kırdırmayı hedeflerken dev bir kucaklaşmaya fırsat verdi. Liderler de kavgayı bırakıp ilk kez biraraya geldiler. Sadece yanyana oturup çay içip sohbet etmediler, verdikleri mesajlarda da ortaklaştılar.

ÖZEL HABER/ HİLAL ÖZTÜRK

Türkiye’yi iç savaşa sürüklemeyi amaçlayan FETÖ’nün 15 Temmuz kanlı darbe girişimi, kimsenin hayal dahi edemediği bir  milli birlik fotoğrafına neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli 5 milyon insanla Yenikapı’da hem Türkiye’ye hem dünyaya ‘bu oyunu biz bozarız’ mesajı verdi. Ancak bu mesajı verirken de tüm liderlerden birer adım geldi.  İşte liderlerin tarihi mitingde yaptıkları konuşmalarda o mesajları içeren ifadeleri:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:

  “79 milyon olarak hepimizin gazası mübarek olsun. Darbe girişimine karşı, tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak, her kökenden, her meşrepten insanıyla dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun.”

  “Bugün burada, Yenikapı Meydanı’nda Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, CHP ve MHP Genel Başkanlarıyla, 81 vilayetimizdeki her görüşten, her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya, işte bu görüntü, inanın bana, ülkemizin düşmanlarını, en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir.”

“Bundan sonra işimiz ne biliyor musunuz? Artık muasır medeniyeler seviyesinin üstüne çıkmak. Bütün bunlarla beraber, yolumuza dayanışma içine geçeceğiz. Ete kemiğe bürüneceğiz, mütevazı olacağız. Birbirimizi makam ve mevki için değil, para pul için değil, sadece Allah için seveceğiz.”

  “1920 yılında, ülkenin büyük bölümünün işgal altında olduğu günlerde Gazi Mustafa Kemal ‘Milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım. O, esaret ve zillet kabul etmez. Fakat onu bir araya toplamak ve kendisine ey millet, sen esaret ve zillet kabul eder misin?’ diye sormak lazımdır. Ben, milletimin vereceği cevabı biliyorum” demişti. Gazi’den 96 yıl sonra, buradan Yenikapı Meydanı’ndan aynı soruyu sizlere soruyorum; ey millet, sen esaret ve zillet kabul eder misin?” diye sordu. Bu millete kimse bu esareti asla getiremeyecektir.”

“Elbette bu örgütü tüm mensuplarıyla ortaya çıkarmak ve hukuk dairesinde imha etmek mecburiyetindeyiz.”

“Yakın tarihimizin vicdanları kanatan, kafalarda soru işaretleri oluşturan tüm sorunlu, sıkıntılı olaylarını yeniden masaya yatırarak eksikleri, yanlışları ortaya koymalıyız.”

“FETÖ ihanet çetesinin TSK’daki etkinliğinin önünü açan davaların yeni baştan incelenmesi, şaibeli tüm sınavların ve tüm işlemlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu örgütün gayrimeşru şekilde elde ettiği güçle dizayn etmek istediği siyaset, medya ve iş dünyası yeniden kendi tabii seyrine oturtulmalı”

“O gece insanlar partisini değil, hayat biçimini değil, meşrebini değil, kendi çıkarını değil, ülke ve millet olarak topyekûn istiklalimizi ve istikbalimizi düşünmek suretiyle mermilerin önünde kucak kucağa şehit oldu, gazi oldu.”

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM:

“Siyasette meydana gelen bu birlikteliği bozmayacağız, uzlaşmayı ve işbirliğini daha da güçlendireceğiz.”

“Buradaki tarihi birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. İntikamla değil, hukukla hareket edeceğiz.”

“Demokrasiden taviz vermeyeceğiz, özgürlükleri genişleteceğiz. Düşmanlarımızı azaltıp, dostlarımızı çoğaltacağız.”

“Dayanışma kardeşliğini daha da güçlendireceğiz. Bu birlikteliği koruyacağız. Adaletle, hukukla hareket edeceğiz.”

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU:

“Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür. Bugün Türk siyasal hayatı demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attı. TBMM’yi 15 Temmuz akşamı sabaha kadar açık tutan ve yöneten TBMM Başkanı’na yürekten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu. 240 şehidimiz var. 240 aslanımızı toprağa verdik, 240 demokrasi şehidimize Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.”

“Artık 15 Temmuz’un bir özelliği var. 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık “yeni bir Türkiye” vardır. Eğer biz bu gücü bu uzlaşma kültürünü daha ileri taşıyabilirsek çocuklarımıza güzel bir Türkiye’yi hep birlikte bırakmış olacağız”

“Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çıkarması lazım. Ben dahil bütün siyasi, parti başkanlarının yeni bir olaya zemin hazırlamadan Türkiye’yi çağdaş uygarlığa götürmemiz lazım.”

“Bizim soylu bir uzlaşmaya ihtiyacımız var. Bizim kavga değil bizim milleti kardeş kılma gibi bir görevimiz var.”

“Siyasette özeleştiri yapmak eğer geçmişi iyi tahlil edebilirsek, gelecekte çok daha güzel Türkiye’yi inşaa edebiliriz. Milleti kardeş kılma yolunda kararlılığımızı sürdürmeliyiz.”

“Devletin inşasında liyakat sistemini esas almalıyız. İnancımız da bunu böyle öngörüyor zaten. İşi ehline ver diyor yüce yaradan. İşi ehline verdiğimiz zaman göreceksiniz ki Türkiye çok daha güzel yönetilecektir.”

“Bağımsız medya olmasaydı belki hiç kimse sokaklara çıkmayacaktı. Medyanın bağımsızlığına bütün siyasilerin saygı duyması ve önem vermesi lazım.”

“Ne diyor yüce yaradan? Aklınızı kullanmıyor musunuz? diyor. Aklınızı kullanmanın yolu eğitim sistemini de bu şekle getirmektir. Çocuklarımız akıllarını kullanmalılar, sorgulamalılar.”

  “FETÖ terör örgütünü biliyorsunuz, artık bütün dünya biliyor. Geçmişin mağdurlarına hakların ve itibarlarını iade edelim.”

“Bu maddelerin eksiği olabilir, fazlası olabilir ama Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak hepimizin ortak görevi. Hep birlikte mücadele edelim. “

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ:

“Yeni bir sayfa açalım, milli bir uzlaşmayla, hukukun üstünlüğünü gözeterek, insan hak ve özgürlüklerini muhafaza ederek geleceğin yol haritasını çizelim.”

“Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz. 15 Temmuz bir milat, bir dönüm noktasıdır. Bu ruh devam ettiği müddetçe hiçbir hain bize yanaşamayacaktır.”

  “Bu sisli ve tereddütlü ortamda, mazlum vatandaşlarımız ve kamu görevlileri mağdur edilmemelidir. Suçsuzu suçludan ayıracak adalet şuuru eksiksiz ve faal olmalıdır.”

  “Millet yetim değildir. Devlet öksüz değildir. Başarmaktan başka çaremiz yoktur. Bağımsız yaşamaktan başka seçeneğimiz yoktur.”

AKAR, 38 KEZ ‘SAĞOLUN’ DEDİ

Yenikapı mitinginde konuşma yapan liderler kürsüye gelirken Ayna Grubu’nun Millet Marşı şarkısı çalındı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım bu şarkıyla kürsüye yürüdü. Ancak Erdoğan konuşmasını yapmak için sahneye çıkarken, kendisinin de çok sevdiği ve ilgiyle izlediği bilinen TRT’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul’un dizi müziği çalındı. Erdoğan, miting alanına geldiğinde halkı selamlarken ise Uğur Işılak’ın söylediği Demokrasi Marşı çalındı. 

  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, konuşması sırasında halktan gelen sevgi tezahüratlarına 9 dakikada 38 kez “Sağolun” diyerek karşılık verdi.

ALANA ZORLUKLA ULAŞMIŞLAR

Yenikapı’daki tarihi ‘’Demokrasi ve Şehitler Mitingi’’nden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi sosyal medya hesabından da yaydığı bu fotoğrafın ayrıntıları ortaya çıktı. CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre liderler mitingle ilgili sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlere “hoşgeldiniz’’ dedi ve katılımları için teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, Ankara’dan hava yoluyla İstanbul’a geldiğini, havaalanından Yenikapı’ya kalabalık nedeniyle zorlukla ulaştığını söyledi. Bahçeli’nin Ankara’dan karayoluyla geldiğini, mitingden sonra yine karayoluyla döneceğini söylediği öğrenildi. Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun uçağa yetişmek için alandan ayrılmak zorunda olduğunu bu nedenle miting sonrası tekrar sahneye çıkamadığını söyledi. Gök, mitingde Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın konuşmasının da kendileri açısından bir sorun teşkil etmediğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN