TÜBİTAK 2015 burs başvuruları başladı | TÜBİTAK burs başvuru ekranı

TÜBİTAK 2015 burs başvuruları başladı | TÜBİTAK burs başvuru ekranı

TÜBİTAK'ın başarılı öğrencilere verdiği burslar için başvurular başladı. Peki TÜBİTAK burslarına kimler başvurabilir? TÜBİTAK burslarına son başvuru tarihi ne? TÜBİTAk burs başvuru ekranı ve diğer ayrıntılar haberimizde.

TÜBİTAK'ın başarılı öğrencilere verdiği burslar için başvurular başladı. TÜBİTK bursundan yararlanmak isteyen öğrencilerin en çok merak ettiği sorulara cevap verecek bilgileri derledik. TÜBİTAK burslarına kimler başvurabilir? TÜBİTAK burslarına başvurmanın şartları neler? TÜBİTAK bursu için son başvuru tarihi ne? TÜBİTAK burs başvuru ekranı ve diğer tüm detaylar haberimizde...

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) başarılı öğrencilere verdiği burslarla ilgili yeni düzenleme yaptı. 2 bin 205 Lisans Burs Programına geterilen yeniliklerle lisans eğitiminde Temel Bilimleri seçen öğrencilere verilen aylık 2 bin liraya varan bursun kapsamı genişletildi. Başvurular 9 Ekim'de sona erecek.

TÜBİTAK bursları fizik, kimya, biyoloji, ihaliyat gibi temel bilimleri kapıyor. TÜBİTAK burslarının amacı temel bilimlere azalan ilgiyi arttırmak. Kurum bu kapsamda verdiği burslara yeniden düzenleme yaptı. Bu yıl 2 bin 205 Lisans Burs Programında revizyon yapıldı. 

TÜBİTAK BURSLARINA BAŞVURMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYINIZ

TÜBİTAK BURSLARINA BAŞVURMAK İSTEYENLER BU LİNKTEN YARARLANABİLİR

Temel bilimler, uygulamalı bilim dallarına altyapı oluşturduğu için TÜBİTAK tarafından önemseniyor. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) yarım asırdır Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında gelişmesinde en kritik rolü oynayan insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor. İlköğretim düzeyinden doktora sonrası araştırmaya kadar, bilime ilginin tetiklenmesini ve insan kaynağımızın bilimsel araştırmalara yönelmesini teşvik ediyor.

İlk 5 bine aylık 2 bin TL burs

TÜBİTAK bu kapsamda üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilere, aylık 2 bin lira burs verecek. Temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlanacak. TÜBİTAK olarak Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesinde Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması için uygulamalı bilimlerle temel bilimlerin gelişmesina vurgu yapılıyor. 

TÜBİTAK BİDEB bünyesindeki burs ve destek programları, gençlerin ve araştırmacıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iyileştirmeyi amaçlıyor. 

Hangi alana ne kadar burs?

Yapılan değişiklikle öğrencilerin temel bilimleri ana dal olarak seçmese dahi burs alabiliyor. Örneğin, tıbbı tercih eden bir öğrenci yan dal olarak biyolojiyi seçerse ya da elektrik-elektronik mühendisliğini tercih eden bir öğrenci yan dal olarak fiziği seçerse aylık 750 liralık burstan yararlanabiliyor.

2 bin 205 lisans burs programı kapsamında verilecek burs miktarları şöyle:

- ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında Matematik-Fen puan türünde ilk 5.000’e girerek; matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira burs verilecek.

Sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık bin 500 lira burs verilecek. 

- Sıralamada 10 bin 1 ile 25 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 750 lira burs verilecek. 

- ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda YGS-1 puan türünde ilk 5 bine girerek felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira burs verilecek. 

- Sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık bin 500 lira burs verilecek.

Yandal olarak anabilim dalını seçene aylık 750 TL burs

- Çift Ana dal Programı, LYS sonucunda, bölümünün gerektirdiği MF yerleştirme puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde çift ana dal programına (ÇAP) kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira verilecek. 

- YGS-1 puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10 bin kişi arasında yer alarak felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde ÇAP’a kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira burs verilecek.

Olimpiyatlarda başarılı olanlara artı 2 bin TL

- Ayrıca Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülke adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşen örgün öğretim programına kayıtlı lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira, Uluslararası Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen uluslararası bursiyerler için bin lira + 2 bin lira kadar katkı payı verilecek. 

-  Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülkemiz adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak biyoloji, fizik, kimya matematik bölümleri haricinde ilgili bölümlere yerleşen örgün öğretim programına kayıtlı lisans öğrencilerine aylık bin lira, Ulusal Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen bursiyerler için 750 lira, Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülkemiz adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde çift ana dal programına (ÇAP) kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira burs verilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN