Halk iradesinin üzerinde başka bir güç olmaz

Halk iradesinin üzerinde başka bir güç olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yu Beştepe’de ağırladı. “Halkın iradesinin üzerinde güç olmaz. Dış müdahaleler çözüm getirmez” diyerek Maduro karşıtı hareketleri eleştirdi. Maduro da “Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz. Türkiye’ye inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Halkın iradesinin üstünde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz, Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşma ile özellikle çözüme kavuşturulmasıdır” dedi. Başkent Ankara dün Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu ağırladı. Konuk cumhurbaşkanı Ankara’da ilk olarak TBMM’yi ziyaret etti ve 15 Temmuz’da bombalanan gazi Meclis’e çiçek bıraktı. Daha sonra Ankara Üniversitesi’ni gezen Maduro’ya burada “Ankara Üniversitesi Dostluk Beratı” takdim edildi. Dünyada tek bir Amerika olmadığını söyleyen Maduro kendisinin “başkaldıran özgürlüğü için mücadele eden diğer Amerika’dan” geldiğini vurguladı. “Dünya birkaç ülkeden çok daha büyük. Biz çok merkezli ve çok kutuplu bir dünyanın kurulacağından eminiz” diyen Maduro, bu model içinde insanların dinlerini, hayat tarzlarını özgür şekilde ifade edeceklerine inandıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Bu anlamda medeniyet yolunda büyük bir diyalog çağrısı yapıyoruz. Dünya iş birliğine, barışa ve eşitliğe dayanan bir denge üzerinde yeni güç odaklarının ve kutuplarının doğacağını, böylece dünyanın yeni bir dengeye kavuşacağını düşünüyorum. Bu dünya için mücadele edilmeli. O yüzden Türkiye’ye geldik çünkü Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz. Tarihine ve kültürüne inanıyoruz. Bu yeni dünya için temelleri atmaya başlayalım diye dostluk kollarımızı size uzatıyoruz.” Maduro’nun son durağı ise Beştepe oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuğu ile yaptığı görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Maduro’yu Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “Kıymetli dostum” diyerek hitap ettiği Maduro’nun Venezuela’dan devlet başkanı düzeyinde Türkiye’ye ilk resmi ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi. Ziyaret vesilesiyle bir süredir müzakaresi süren 5 anlaşmanın da imzalandığını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerinin her geçen gün daha gelişip zenginleştiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Biz hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Halkın iradesinin üstünde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz, Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşma ile özellikle çözüme kavuşturulmasıdır. Türkiye, bu süreçte gereken desteği vermeye hazırdır.” 

KARAKAS’A TÜRK TİPİ CAMİ

Kültürel alanda da ilişkilerin hızla gelişmekte olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Karakas’ta yakın zamanda Yunus Emre Kültür Merkezi açılması konusunda Sayın Başkan’la mutabık kaldık” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Ankara Üniversitesinde Simon Bolivar Kürsüsü’nün yakın bir zaman içinde kurulacak olması da sevindiricidir. Geçtiğimiz yıl Dışişleri eski Bakanı Sayın Rodriguez, bizden Venezuela’da bir Türk camisi inşa edilmesi yönünde talepte bulunmuştu. Biz de bu talebi gerçekleştirmekten bahtiyarlık duyacağımızı ifade etmiştik. Bugün yine Sayın Başkan’la bu konuyu da görüşme fırsatını buldum. İnşallah Karakas’ta uygun bir arsa tahsis edilmesi halinde ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşa edeceğiz. Sayın Maduro'da bu süreçte gerkli desteği vereceğini şahsıma ifade ettiler."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN