Çocuksuz çiftlere büyük müjde

Çocuksuz çiftlere büyük müjde

Erkeklerdeki kısırlık tarihe karışıyor. Hiç spermi bulunmayan erkeklerde belirlenen ‘yuvarlak spermler’ özel teknikle geliştiriliyor ve yumurtayı döllemesi sağlanarak bebek dünyaya getirilebiliyor. Japon bilim insanın geliştirdiği bu yöntemle şimdiye kadar 14 çocuk doğdu. Uygulama Türkiye’de de başlatıldı.

Mevcut tekniklerle hiç spermi bulunmadığı saptanan erkeklerde belirlenen biçimsel ve fonksiyonel olarak normal olmayan ve ‘öncü sperm’ denilen spermlerin özel teknikle geliştirilip yumurtayı dölleyebildiği ve sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebildiği belirlendi. Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, bu yıl ilki Türkiye’de düzenlenen Dünya Tüp Bebek Kongresi’nde yeni bilimsel çalışmaların sonuçlarının paylaşıldığını söyledi. Kongrede özellikle menide olgun sperm hücresine rastlanmaması olarak tanımlanan hiç spermi bulunmayan ‘Azospermi’ yaşayan erkeklere yönelik yeni tedavi seçeneğinden olumlu sonuçlar elde edildiğinin açıklandığını söyledi. Gürgan çalışmanın Japon bilim insanı Prof. Dr. Atsushi Tanaka tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Gürgan, kongrede sonuçları açıklanan Round Spermatid Enjeksiyonu (ROSI) olarak isimlendirilen yöntemle spermi olmadığı için çocuk yapabilme yeteneği bulunmayan kişilerde ‘öncü sperm’ diye tanımlanan yuvarlak spermlerin belirlenmesinin sağlandığını söyledi. Gürgan “Bulunursa özel bir yöntemle sperm kalitesi artırılıyor, geliştiriliyor ve yumurtayla döllemeye hazır hale getiriliyor” dedi. Bu teknik üzerine geçmiş yıllarda da çalışmalar yapıldığını ancak tekniğin geliştirilerek, yenilendiğini ve hem döllenme hem de gebelikte yüksek oranda artış elde edildiğini aktaran Gürgan, şunları söyledi: “Çalışmanın sonuçlarına göre toplamda 86 kadından elde edilmiş 734 yumurtanın, bazı özel teknikler kullanılarak aktive olması sağlandı. Öncü spermler kullanılarak, yaklaşık yüzde 60’lık döllenme oranı elde edildi. Geliştirilen embriyoların transfer edilmesiyle ise yaklaşık 20 ile 30 adet gebelik sağladı. Bu gebeliklerin sonucunda ise 14 canlı, sağlıklı ve daha da önemlisi ise herhangi bir genetik rahatsızlığı olmayan bebek dünyaya geldi.” Tedavi başarısının, mikroskop altında bile belirlenmesi son derece zor olan öncü spermlerin, uzman embriyologlar tarafından tanınabilmesiyle mümkün olabildiğinin altını çizen Gürgan “Yöntem umut vadediyor” diye konuştu. 

TÜRKİYE’DE DE BAŞLADI

Prof. Dr. Timur Gürgan, söz konusu uygulamanın Türkiye’de kendisinin başkanlığındaki ekip tarafından yapıldığının müjdesini vererek “Türkiye’de de ROSİ uygulaması ile genetik yapısı normal ilk döllenme gerçekleştirildi. Ekipte yer alan Dr. Halil Ruso, çalışmayı bu kongrede sundu. Yıl sonuna kadar bu konuda önemli sonuçlar beklediklerini ifade etti” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN