Diz üstü morlukları lösemi habercisi

Diz üstü morlukları lösemi habercisi

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. İnci Ayan, diz üzerindeki yumuşak bölgelerdeki morluklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ayan “Lösemi veya kan hastalığının da habercisi olabilir” dedi.

En sık görülen çocukluk çağı kanserleri arasında yüzde 30’luk oranla bir numarada bulunan lösemi, halk arasında bilinen adıyla kan kanseri, verdiği belirtilerle erken teşhis edilme sürecinde anne babaları adeta ‘aldatan’ bir hastalık. 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla hastalık hakkında bilgi veren Acıbadem Maslak Hastanesi çocuk hematolojisi ve onkolojisi uzmanı Prof. Dr. İnci Ayan, günümüz tıp teknolojisi sayesinde erken teşhis ve etkili bir tedaviyle iyileşme oranının yüksek olduğunu söylüyor. Ayan’ın verdiği bilgiler şöyle:

2-5 yaş arasına dikkat: Yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaşta görülebilen lösemi en çok 2-5 yaş arasındaki çocukları tehdit ediyor. Çocuk kanserleri tedavi edilebilen hastalıklardır. En sık görülen akut lösemilerde hücre tipine ve hastalığın risk grubuna göre değişmek üzere tedavi edilebilirlik oranı yüzde 45’ten yüzde 85’e kadar yükselebiliyor. Ancak her hastalıkta olduğu gibi çocukluk çağı kanserlerinde de erken teşhis hayati önemde.

Değişiklikleri yakından gözlemleyin: Löseminin en önemli belirtilerinin başında vücudun farklı yerlerinde, özellikle diz üzerindeki yumuşak bölgelerde ortaya çıkan morluklar geliyor. Bu morlukları çocukların yaramazlıklarına bağlayarak göz ardı edebilen ebeveynlerin hiç istemeden erken teşhiste önemli bir gecikmeye neden olabiliyor. Orantısız veya nedensiz morluklar lösemi haricinde birçok başka kan hastalığının da habercisi olabilir.

Bel ve bacak ağrılarını hafife almayın: Ebeveynlerin, çocuklarının vücudunda nedenini açıklayamadıkları ya da çarpma gibi bir travmaya bağlı olmadığını bildikleri morlukların yanı sıra çocuğun bel ve bacak ağrıları, sık tekrarlayan ateş, lenf bezlerinde şişlik, burun ve diş eti kanamaları ya da sürekli wsolgunluk gibi yakınmalarına şahit olduklarında vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmaları gerekiyor.

Karanlık ortamda en geç 21.00’de uyumalı

Prof. Dr. İnci Ayan, nedeni tam olarak bilinmese de özellikle anne babalara lösemiye karşı şu önlemleri almayı öneriyor:

Çocukların dengeli beslenme kuralları çerçevesinde beslenmesini sağlamak.

Onu enfeksiyonlardan korunmak ve böylece bağışıklık sistemini güçlü tutmak.

Aşı programına uymak.

- Radyasyon, radyoaktif ve manyetik bölümlerden uzak yerleşim alanlarında yaşamak. Ayrıca evde ve kontrol edilebilecek diğer yaşam alanlarındaki elektromanyetik kirliliği denetim altında tutmak.

- Genetik yatkınlığı artırmamak için akraba evliliklerinden kaçınmak.

- Çocukların uyuması için karanlık bir ortam oluşturmak ve onu akşam 20.00-21.00 arasında yatırmak.

- Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, sera ürünlerinden kaçınmak.

- Alerjenlerden uzak durmak ve varsa alerjik hastalıkların tedavisini sağlamak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN