Enderun Kültürü İlkokuldan Başlar

Enderun Kültürü İlkokuldan Başlar

Dünyanın içinde bulunduğu medeniyet ve kültür krizi, tüm insanlığa bir 'çıkış yolu arayışı' yaşatıyor. Bir ekonomik, siyasi ve askeri süper güç olmakla beraber, insanlığı topyekün kucaklayıp iyiliği sanata dönüştüren Osmanlı modeli, dünyanın aradığı çıkış yoluna işaret ediyor.

Dünyanın medeniyet krizi hakkında, bu konuda çalışmalar yapan, “Zihin - Kalp Ekseninde Davranış Mühendisliği” ve “Öğren Yaşa Anlat” kitaplarının yazarı Muhammed Alpkent’in fikirlerini aldık. Alpkent, insanlığın kurtuluşunun İslâm toplumları içinde iyi nitelikli, ahlaklı, yetkin, mânevî hassasiyet sahibi bireyler yetişmesine bağlı olduğunu düşünüyor:

“Tarih sahnesinde görülen insanlık adına en parlak çağ, Saadet Asrıdır. Saadet Asrının kökleri ile medeniyet doğurmuş olan iki örnek vardır: Osmanlı ve Endülüs. İkisinin de ortak özelliği, dünyayı kemâl ile imar edecek, tüm insanlıkla da iletişim kurabilecek donanımda olan ve aynı zamanda Allah’ın ‘kullarından murâdını’ dikkate alarak yaşayan model şahsiyetler yetiştirmiş olmasıdır. İnsan, insanı yetiştiremez. Günümüzde bireyin iradesi, aklını kullanması, firaset sahibi olabilmesi çok daha fazla önem kazandı. Dünyaya yeniden medeniyetimizi sunabilmek adına yapabileceğimiz tek şey, insanın zaten mükerrem yaratılmış olan fıtratını koruyup filizlenmesini sağlayabilecek ortamlar üretmektir.”

Türkiye’nin dört bir yanında “Proaktif İnsan” konferansları ile tanınan Muhammed Alpkent’e, somut olarak çözümü nasıl aradığını sorduğumuzda ise, Ankara’da faaliyetlerini yönettiği Dost Kolejleri’nde uygulanan eğitim sisteminin bu konuda güzel bir örnek girişimi olduğunu ifade ediyor:

“Biz Dost Koleji’nde öğrenciyi de öğretmeni de tüm çalışanları da pozitif yönde besleyen bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Enderun kültürü ilkokuldan itibaren başlar. Mehmet Akif’in de dediği gibi ahlâkın menbâı Allah inancıdır. Öğrenciye bilgi her an her şeyde tasarruf eden Allah’ın iradesini de hatırlatacak kıvamda sunulursa, hem zevkle öğrenen hem mutlu hem de vicdanı diri insanlar olmalarını bekleyebiliriz. Toplumun kalbi çocuktur. Çocuğun yetiştiği bahçe ise yaşadığı ortamdır. Aile ve okul, bireyin korunması için en önemli iki sığınaktır. Ailesinde ve okulunda karakter edinen çocuk, birey olarak kendi kimliğini dünyaya sunabilir.”

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN