Güneş girmeyen eve gözlük giriyor

Güneş girmeyen eve gözlük giriyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Sait Eğrilmez ebeveynleri uyarıyor: Çocuklarda görülen göz bozukluklarının en önemli sebebi açık havada zaman geçirmedikleri için yeterince güneş ışığı almamaları.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Türkiye’de yaklaşık 700.000 kişide bulunan görme bozukluğu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çocuklarda görülen miyopinin, uzağı iyi görememe hastalığı, uzun süre tablet ve telefona bakmaktan ve çocuğun yeteri kadar dışarıda güneş ışığı almamasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Sait Eğrilmez “Çocuklarda günde 2-3 saat dışarıda, açık havada geçirilen zaman miyopi gelişimini önlüyor. Öngörüler 2050 yılına kadar dünyanın yarısının miyop olacağı yönünde çünkü çocuklarımız tablete bakmaktan, bilgisayara bakmaktan dış ortama çıkmıyor. Çocukluk çağındaki miyopilerin en önemli nedeni bu. Açık ortamda bulunmadıkları için çocuklar giderek miyop oluyorlar. Çocuklarımız saklambacı evde bilgisayar başında oynamasınlar. Gözümüzü 4 metreden uzağa bakacak şekilde kullanmalıyız. Hep bilgisayara bakınca uzağı görme gereği hissetmeyen göz miyop oluyor. Hem D vitamini almak ve diğer hastalıklardan uzak kalmak hem de çocuklarınızın miyop olmasını istemiyorsanız dışarıya çıkartın. Milli Eğitim Bakanlığı teneffüs sürelerini ilkokullarda boşuna uzatmıyor. O teneffüslerde mutlaka çocuklarımız dersanenin dışına, okulun bahçesine, güneşli ortama çıkmalılar.” diyerek dışarıda zaman geçirmenin önemini vurguladı. Dr. Sait Eğrilmez aynı zamanda son dönemlerde giderek artan sarı nokta hastalığıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Sarı nokta hastalığı, retinanın merkezinde bulunan ve gözün okuma, yüzleri tanıma raba kullanma gibi ayrıntı merkezlerinden sorumlu ‘makula’ tabakasının yaşa bağlı olarak dezenformasyona uğramasından kaynaklanıyor. Eğrilmez sarı nokta hastalığının 65-70 yaş üstü insanlarda artmaya başladığını, 80 yaşında ise hemen hemen herkeste bulunduğunu dile getirdi. “İnsan ömrü uzadığı için ülkemizde yılda yaklaşık 250 bin yeni sarı nokta hastalığı olan insan çıkıyor. Bunların yüzde 90’ı tedavi ediliyor, ama 25 bin kadarı görmesi çok iyi artırılamayan hasta grubuna giriyor. Sarı nokta hastalığında her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis önemli” açıklamasını yapan Eğilmez  erken teşhisin hastalığın tedavisindeki öneminin altını çizdi. Dr. Sait Eğrilmez sağlıklı bir göz için yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Eğrilmez’e göre göz sağlığını tehdit eden en büyük unsurlardan biri sigara. Akdeniz tipi beslenmenin göz için çok sağlıklı olduğuna işaret eden uzman bol bol zeytinyağı ve balık tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN