Koşmanın kalple bir ilgisi yok

Koşmanın kalple bir ilgisi yok

Koşunun özellikle kalp hastalıklarını önlediği iddia ediliyordu ama yapılan bilimsel araştırma bu savın doğru olmadığını ortaya koydu. Koşu, kötü yaşam tarzının sonuçlarını telafi etmiyor, kalp hastalıkları riskini artırıp azaltmıyor. Çünkü önemli olan yaşam tarzı...

Eğer hayatınızda bir dönem sigara içtiyseniz ya da çok fazla alkol kullandıysanız sonrasında bu alışkanlıklarınızdan vazgeçip 100 maraton bile koşsanız bu sizi kalp hastalıklarından uzaklaştırmayacaktır. Uzmanlar, hala kalp hastalıkları riski altında olduğunuzu söylüyor. Yorucu egzersizin kalp hastalıkları riskini azaltıp azaltmayacağı, özellikle de ünlü koşucuların geçmişte kalp krizinden ölmesi sonrası koşunun bu konudaki etkileri hep tartışılıyordu. Bu tartışmadan yola çıkan Minnesota Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları dayanıklılık antrenmanının yılların yarışçılarının kalplerine zarar verip vermediğini belirlemek için toplam 3 bin 510 maraton koşan 50 kişiyi inceledi. Bunlardan kimi küçük yaşta koşmaya başlamıştı, kimi ise ileriki yaşlarında. Araştırmacılar koşucuların eğitim rutinlerini, genel sağlık öyküsü ve alışkanlıklarını inceledi. Ancak çıkan sonuçlar bilim insanlarının beklediği gibi çıkmadı. Aşırı veya kötü beslenmek, alkol ve sigara alışkanlıklarına kıyasla koşunun kalp sağlığını neredeyse hiç etkilemediği tespit edildi. Araştırmayı yapan bilim insanları kalp sağlığının koşuya değil, yaşam tarzınıza bağlı olduğunu söyledi. 

Sonuçları Medicine and Science in Sports and Exercise’da yayımlanan araştırmaya göre 16 koşucunun damarlarında plak olmadığı bulundu. Geri kalanın 12’si hafif, 12’si orta dereceli, 10’u plak birikintisine sahipti. Sonuçlar koşunun tek başına kalp sağlığığını etkilemediğini gösterdi. Araştırmaya katılanların geçmişindeki hayat tarzlarının etkili olduğu tespit edildi. Minnesota Üniversitesi’nden Prof. William O Roberts, koşunun bazı koşucuların arterlerini temiz tutmaya yardım etmesine rağmen, tek başına egzersiz kötü alışkanlıkları olan, özellikle de sigara içenlerde kalp hastalığının gelişmesini önlemediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN