Mutluluğun sırrı 7 saat 6 dakikalık uykuda

Mutluluğun sırrı 7 saat 6 dakikalık uykuda

Uykunun sırrı çözülmekle bitmiyor. Yeni yapılan bir araştırma, uykuda geçirilen sürenin mutlulukla bağlantısını ortaya koydu. Düzenli olarak 7 saat 6 dakika uyuyan kişilerin ‘mükemmel derecede mutlu’ olduğu tespit edildi. Süre önemli çünkü uyku 6 dakika azaldığında memnuniyet de azalıyor; ‘mükemmel’ sıfatı ‘çok’ ile yer değiştiriyor.

Uyuma süresinin insan sağlığını doğrudan etkilediği biliniyordu ama ne kadar ilişkili olduğu yapılan araştırmalarla daha da iyi ortaya konuluyor. Yapılan son araştırmaya göre kendilerini ‘mükemmel derecede mutlu’ olarak değerlendiren kişilerin gece uykusu 7 saat 6 dakika sürüyor.

İngiliz Sağlık Servisi’nin yaptığı, 2 bin kişinin katıldığı araştırmada ‘çok mutlu olduklarını’ söyleyenler, bu süreden 6 dakika az uyuyor, yani 7 saat. 6 saat az 48 dakika uyku ise ilişkilerde mutsuzluk, sürekli endişe hissi anlamına geliyor. Araştırmalar gösteriyor ki en az 7 saatlik uyku ideal. İngiliz Sağlık Servisi yetkilileri 7 saatin yanında ekstra birkaç dakika daha uykunun önemli olduğunu söylüyor. Ama bunun rutin olarak sürdürülmesi gerekiyor. Uykusuzluk ise obezite, kalp krizi, felç ve diyabet riskine yol açıyor.

Uyku için yaş da büyük faktör, bir yatak şirketi tarafından yapılan ankette 20’li yaşlardaki kişilerin daha fazla uyumasına rağmen mutluluk seviyeleri farklıydı. Bekar kişiler daha çok uyuduklarını belirtirken, boşananların ise daha az uyku çektikleri kaydediliyor. Öncesinde duş alınması, meditasyon yapılması iyi uykunun anahtarı olarak gösterilirken; daha fazla çalışma ve video oyunlarının uyku süresini azalttığı belirtiliyor. Bu arada üç kişiden biri uyku sorununa bilgisayar, mobil cihazlar ve stresin neden olduğunu dile getiriyor.

Yakın zamanda yapılan bir başka araştırma, uykunun insanın rutini olması gerektiğini ortaya koyuyor. Hafta sonları geç uyanmak kalp hastalığı riskini artırıyor. Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları bu riski de ölçtü. Yatağa her bir saat geç gitme durumu bu riski yüzde 11 artırıyor. Ayrıca hafta sonu daha fazla uyuyup hafta için az uyumak ‘sosyal jet lag’ adı verilen duruma yol açıyor. Üniversitenin Uyku ve Sağlık Araştırması Programında görevli Sierra B. Forbush “Bu sonuçlar, yalnızca uyku süresinin ötesinde uyku düzenliliğinin sağlığımızda önemli bir rol oynadığını gösteriyor” dedi.

BAŞARININ DA ANAHTARI

Uykusuz gecelerin sadece yorgunluğun ötesinde bedeli var. Depresyonun yanı sıra obezite, kalp krizi, inme ve şeker hastalığı risklerini artırıyor. Ömür süresini de kısaltıyor. Bununla birlikte, birçok araştırma, uyku süresine odaklanmaya eğilimliyken, Brigham ve Women’s Hospital’dan bilim insanları rutinin de aynı derecede önemli olduğunu keşfetti. Her gece aynı saatte yatanların akranlarından çok daha sağlıklı ve başarılı oldukları keşfedildi. Harvard Koleji’ndeki 61 lisans öğrencisinin uyku ve sirkadiyen ritimleri 30 gün boyunca ölçüldü ve elde edilen veriler öğrencilerin akademik performanslarıyla karşılaştırdı. Düzensiz uyku uyuyanların daha düşük notlara sahip olduğu tespit edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN