Net mesaj başarıyı artırır

Net mesaj başarıyı artırır

Çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Dr. Betül Mazlum, okulların açılmasına sayılı günler kaldığını belirterek “Atılacak bazı adımlarla okul düzeni sağlanabilir. Ebeveynlerin ilk yapması gereken, çocuğa net mesajlar vermektir” dedi.

Yaz tatilinin sonuna gelindi. Çocuklar bu uzun dinlenme sürecinde okul dönemindeki disiplinin azalmış olmasının keyfini çıkardı. Gece uyuma ve sabah kalkma saatleri değişti, açık havada geçirilen zamanlar arttı, okul zamanı kısıtlanan televizyon, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletlerin kullanımı ile ilgili sınırlar da muhtemelen gevşedi... Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala pek çok evde okula hazırlık telaşı yaşanırken, bir yandan da pek çok anne baba, çocuklarının okula uyumunu tekrar sağlamanın yollarını arıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Betül Mazlum “Keşke kışın zorlukla kurduğumuz düzeni ve alışkanlıkları yazın tekrar yapılandırırken daha dikkatli olabilsek. O zaman yeniden okula hazırlığa geçmek bu kadar zor bir güç mücadelesine dönüşmez. Ama okul öncesi bu son haftada atacağınız bazı adımlarla okul düzenini yeniden kurabilmeniz mümkün” sözlerini kaydetti.

Mazlum, ebeveynlere çocukları için okula uyumu kolaylaştırmanın yöntemlerini söyle sıraladı: “İlk olarak yazın esneyen kuralları tekrar eski haline getirebilmeniz için ebeveynler olarak ortak tutum sergileyip, çocuğunuza net mesajlar vermeniz gerekiyor. Ebeveynlerin kurallar konusunda çatışmaya düşmemesi veya tutarlı davranması çok önemli. Gece çocuğunuzun yatış saatini erkene çekip, sabah da daha erken kalkacağı şekilde aşamalı bir düzenleme içine girin.

Çocuğunuzun televizyon ve tablet başında geçirdiği zamana ne kadar hassasiyet gösterip dikkat etseniz de, yaz aylarında bu zaman dilimi ister istemez genişletiliyor. Bağımlılık yapma potansiyeli olan ve çocukların sosyal, duygusal, bilişsel gelişimlerine olumsuz etkileri olan bu aletler yerine, çocuklarınızı, gelişimlerini destekleyecek ve düzenli yapabilecekleri spor, müzik, resim, satranç ve benzeri başka faaliyetlere yönlendirme konusunda harekete geçmelisiniz. Okul alışverişine birlikte gitmeniz, onların görüşlerini alıp, tercihlerine değer vererek imkanlar ölçüsünde yerine getirmeniz okula uyumlarını sağlamada önemli faktörler.” Mazlum ayrıca her gün düzenli, belli aralıklarla çocuğun yaşına uygun kitap okuma saatleri düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN