Polonya Uluslararası Film Festivali’nde Türk yönetmenin filmi ‘Portakal’ı birinci seçti

Polonya Uluslararası Film Festivali’nde  Türk yönetmenin filmi  ‘Portakal’ı birinci seçti

Yönetmen Hakan Ünal, ‘Portakal’ isimli kısa filmle Polonya Uluslararası Film Festivali’nde birincilik ödülünü kazandı. Ünal, senaryosunu da kendisinin yazdığı 22 dakikalık filmde, aile içi ve kadına şiddet konularını anlatıyor.

[Karar]
IŞIL ÇALIŞKAN

Polonya Uluslararası Film Festivali’nde 2 bin 500 film arasından bir Türk yönetmenin filmi birinci seçildi. Yönetmen Hakan Ünal, senaryosunu da kendisinin yazdığı ‘Portakal’ adlı kısa filmde aile ve kadına şiddet konusu çarpıcı bir hikayeyle ele aldı. Ünal aile içi geçimsizlik ve kadına şiddetin sadece ulusal değil evrensel bir mesele olduğunu da belirterek, 22 dakikalık kısa bir filmle sosyal bir mesaj vermek istediğini ifade etti.

ÇATLAK ELE ALINDI

Uluslararası bir festivalde Türkiye’yi temsil etmenin gurur verici olduğunu söyleyen Ünal “Ülkemizi temsil ederken aynı zamanda hala kanayan bir yaraya farklı açıdan bakmak ve izleyiciyi de düşünmeye sevketmek gerçekten heyecan verici. Filmin konusu bir gece ansızın aklımda beliren sahneler şeklinde ortaya çıktı. Daha sonra bu sahneler bir şekilde birleşip hikayeyi oluşturdu. Klasik olarak her senaristin ya da film yapımcısının ulaştığı parçadan bütüne kavramı benim için de geçerli” diye konuştu.

Ünal filmin toplumsal anlamda aile yapısının çatlaklarını izleyiciye sunduğunu belirterek “Kadının ve erkeğin bireysel yalnızlaşmasını, geleneksel diye tanımladığımız değerlerin hem kadını hem de erkeği nasıl parçaladığını göstermek istedim” dedi. Ünal filmde çocuk sahibi olmanın aile için hem güzel ama aynı zamanda ağır bir sorumluluk olduğunun anlatıldığını söyledi: “O noktada yaşanabilecek en ufak bir hatanın ileride tamir edilemez hasarlara yol açabileceği gerçeğini vurgulamak istedim.”

YOLCULUK SÜRÜYOR

‘Portakal’ festival yolculuğuna dünyanın önemli uluslararası film festivallerinden biri olan Toronto Film Haftası finaliyle devam edecek. Film, Polonya, Kanada, Meksika ve ABD’de de gösterilecek. Ünal, aldığı önemli ödüle rağmen Türkiye’den gösterimle ilgili henüz talep gelmediğini söyledi.

16-06/28/28kr2portakal1.jpg

POŞETİNDEN KURTULAN KADIN

Yönetmen Hakan Ünal, filme ‘Portakal’ adının verilmesinin bir metafor olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kadına şiddet ile portakalın birebir ilgisi yok. Filmin finalinde şiddete maruz kalmış kadın, bir torba portakal alıp evinin yolunu tutuyor. Ve kalabalığın içinde kaybolurken o poşetin içinden bir portakal kayıp gidiyor. O portakal gibi kadın da yaşadığı acılara rağmen o poşetten kurtulup hayatına devam ediyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN