Uzayın da iklimini bozmuşuz

Uzayın da iklimini bozmuşuz

Dünyada iklim değişikliği tartışılırken, uzayın iklimini de insanların bozduğu ortaya çıktı. NASA’nın araştırmasına göre, Soğuk Savaş döneminde yapılan nükleer testler, dünyanın çevresinde yapay radyasyon kuşakları oluşturdu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan bir araştırma, Soğuk Savaş döneminde gerçekleştirilen bazı askeri testlerin, uzayın ‘iklimini’ bozduğunu ortaya koydu. Normalde Güneş’ten gelen yüksek enerji parçacıkları, Dünya’nın manyetik alanına girdiğinde etkisiz hale geliyor. Ancak bazıları, Dünya çevresindeki uydularda sorunlara ve ‘aurora borealis’ (kuzey ışıkları) denilen doğal bir olaya sebep oluyor. Soğuk savaş sırasında gerçekleştirilen testler ise bu doğal etkilerden bazılarının yapay yollarla gerçekleşmesine sebep oldu. Bazı testler, yapay ‘radyasyon kuşakları’ oluşturdu. Haftalar, hatta yıllar boyunca Dünya’nın çevresinde kalan bu parçacıklar, o dönem yapılan uydu testlerinin bazılarının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. Bilim insanları ise krizi fırsata çevirerek yaptıkları testlerle yapay bir kutup ışığı ve jeomanyetik fırtınalar oluşturdu. Bu tarz atmosferik nükleer testler uzun süre önce durduruldu ve günümüzde uzay çevresi daha çok doğal olaylarla şekilleniyor. Yine de bu tarz olayların, bilim insanlarının ve mühendislerin uzaydaki hava durumunun, yeryüzündeki altyapıya ve teknik sistemlere etkisini öğrenebilmesi açısından oldukça önemli olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN