‘Hazır olun büyük bir haber var'

‘Hazır olun büyük bir haber var'

John F. Kennedy suikastının belgeleri yayımlandı. 54 yıl önce Dallas’ta meydana gelen olayla ilgili belgelerin gizlilik süresi doldu fakat bir kısmı ‘güvenlik’ gerekçesiyle açıklanmadı. Belgelerin içinde en dikkat çekici ayrıntı suikast öncesinde bir gazeteye gelen ihbar telefonu.

ABD’nin eski başkanı John F. Kennedy suikastıyla ilgili belgeler yayımlandı. 1992 yılında Kennedy Suikastı Yasası gereğince alınan kararda, 25 yılın doldurulması sonrasında suikastla ilgili belgelerin kamuya açıklanması kararı alınmıştı. 26 Ekim’de dolan süre ancak dönemin başkanının itirazı olduğu takdirde gizli kalmaya devam edecekti. ABD’nin mevcut Başkanı Donald Trump belgelerin yayımlanması talimatını, ‘‘Artık sır perdesinin kaldırılmasını emrediyorum!’’ cümlesiyle verdi. 22 Kasım 1963 yılında Teksas’ta suikasta uğrayan John F. Kennedy, ensesinden, boynundan ve başından vurulmuştu. Kennedy’nin ölümünden sonra Başkan Yardımcısı Lyndon B. Johnson yemin ederek görevi devraldı. Suikastı gerçekleştiren Lee Harvey Oswald yakalandıktan iki gün sonra öldürüldü. Yeni yayımlanan belgelerde, Oswald’ın suikasttan yedi hafta önce Küba ve Sovyet ajanlarıyla Meksika’da görüştüğü yer alıyor. Ayrıca Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) belgelerinde, Oswald’ın suikast öncesinde izlenmeye alındığı kayıtları bulunuyor. Açıklanan belgelerde en çarpıcı bilgi ise, İngiltere’de yerel bir gazete olan Cambridge Evening News’in suikastla ilgili isimsiz bir telefon alması. ‘‘Büyük bir haber için ABD Büyükelçiliği’ni arayın’’ telefonunu alan muhabir polis yetkililerine haber veriyor. İngiltere İç İstihbarat Servisi’nin (MI5) araştırmaları sonucunda, telefonun suikasttan 25 dakika önce yapılmış olması ihbarın en önemli noktası olarak görülüyor. Toplamda 3 bin 200 belgenin 2 bin 891 tanesi yayımlandı. Güvenlik gerekçesiyle FBI ve Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü’nün (CIA) gizli kalmasını istediği kısım için Trump 180 gün süre tanıdı. Bu süre sonunda tatmin edici bir rapor verilmezse kalan belgelerin de yayımlanacağı duyuruldu. Öte yandan yeni belgeler CIA’in, başta ABD ile sorun yaşayan eski Küba lideri Fidel Castro olmak üzere başka ülkelerin liderlerini ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin ayrıntılarını da içeriyor.

DÜNYANIN EN GİZEMLİ SUİKASTI

John F. Kennedy 20 Ocak 1961’de ABD’nin 35. Başkanı oldu. 22 Kasım 1963’te Dallas’ta suikasta kurban gitti. Teksas okul kitaplığının altıncı katından ateş edildi. Katil zanlısı Lee Harvey Oswald suikasttan iki gün sonra Dallas Polis Müdürlüğü önünde öldürüldü. Olayda Teksas valisi John Connaly yaralandı, başkanın eşi Jacqueline Kennedy yara almadı. Görgü tanığı Toni Glover ve ABD Temsilciler Meclisi Suikastler Komitesi ikinci bir tetikçi olduğunu ileri sürdü.Kennedy’in kafasının kurşunun geldiği tarafa düşmesi olayda ikinci tetikçi olduğu tezini güçlendiriyor. Bugüne kadar bazı belgeler açıklandıysa da en önemli ve kritik olanları FBI ve CIA tarafından gizlendi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN