Her gün yenilen salata beyni 11 yıl gençleştiriyor

Her gün yenilen salata beyni 11 yıl gençleştiriyor

Yeşil sebzelerin bir yararı daha ortaya çıktı. ABD’De yapılan bir araştırmaya göre her gün salata yiyiyenler hafıza ve zeka testlerinde daha başarılı olduğu görüldü. Deneklerin hatırlama oranlarına göre bir porsiyon salata beyni 11 yıl genç tutup bunamayı önlüyor.

Beslenme insanın bedeni için olduğu kadar ruh sağlığı için de önemli. Zira yapılan araştırmalar gösteriyor ki Akdeniz beslenme biçimi kalp hastalıklarını önlemede etkili. Yeni bir çalışma ise günde bir porsiyAon salata yemenin beyin sağlığına iyi geldiğini ortaya çıkardı. Yapılan araştırmaya göre her gün bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek ilerleyen zamanda bunama riskini azaltıyor.

Yaşlılar üzerinde yapılan araştırmada her gün bir porsiyon kadar yeşil sebze yiyenlerin beyinlerinin yemeyenlere göre 11 yıl daha genç olduğu anlaşıldı. Sonuçları ‘Nöroloji’ dergisinde yayımlanan çalışmaya Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Martha Morris liderlik etti. Morris’in ekibi 81 yaş ortalamasına sahip ve bunama belirtisi göstermeyen 960 insanın yeme alışkanlıklarını yaklaşık 5 yıl boyunca gözlemledi. Bu kişilere günde 100 gram pişmiş ıspanak, lahana veya kabaktan ya da 200 gram yeşil salatadan oluşan yiyecek verildi. Her yıl yapılan hafıza ve düşünce testlerinin ardından araştırmacılar insanları yeşil sebze yeme sıklıklarına göre beş gruba ayırdı. En fazla yeşil yiyen grup her gün ortalama 1.3 porsiyon, en az tüketen ise 0.1 porsiyon yeşil sebze tüketiyordu. Grubun tamamın 10 yıl sonunda düşünme ve hafıza kabiliyetleri 0.8 oranında gerilerken bu oran en fazla yeşil sebze tüketenlerde 0.5 oranında çıktı. Araştımacılara göre bu 11 yıl daha genç bir beyin anlamına geliyor.

Çalışma gözlem odaklı olduğu için ıspanak ve akıl sağlığı hakkında elle tutulur bir bağ kurmak şimdilik mümkün değil. Ama uzmanlar yine de diyetinize bir posiyon ıspanak eklemenin kötü fikir olmadığını söylüyor. Dr. Martha Morris, “Her gün yeişl sebze tüketimi hafıza ve kavrama yetilerinin kaybına karşı kolay ve etkili bir yöntem olabilir” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN