İhbarda darbe ifadesi yoktu

İhbarda darbe ifadesi yoktu

Darbe Komisyonu’nun sorularını cevaplayan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, kara pilot binbaşının MİT’e yaptığı ihbarda darbe ifadesinin geçmediğini söyledi. İhbarı başından itibaren ciddiye aldıklarını kaydeden Akar, “İhbar edilen olayın daha büyük bir planın parçası olabileceğini düşündük” dedi.

Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunun tamamlanmasının ardından komisyon üyelerinin yönelttiği sorulara yazılı cevap veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, en çok merak edilen bir binbaşının MİT’e yaptığı ihbar konusuna açıklık getirdi. Kara pilot binbaşının ihbarında darbeden söz edilmediğini belirten Akar, “MİT’ten gelen istihbaratta darbe söz konusu olmayıp MİT Müsteşarı’na karşı yapılacağı iddia edilen bir operasyon ile ilgiliydi. Ancak son zamanlarda adam kaçırma, suikast gibi bazı kişilere operasyon yapılacağı hakkında duyumlar alınmaktaydı. Bu duyumlarla ihbar konusu olay birlikte değerlendirildiğinde daha büyük bir planlama olabileceği şüphesiyle belirtilen tedbirler alınmıştır” dedi.

İLK UÇUŞLAR YASAKLANDI

Konunun ehemmiyetine binaen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı Genelkurmay Karargâhına davet ettiğini kaydeden Akar, alınan tedbirleri aktararak, şunları söyledi: “Saat 18.30’da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi’ne Ankara hava sahası ile birlikte tedbiren tüm Türkiye hava sahasında bulunan askeri helikopter ve uçakları da kapsayacak şekilde ‘havada bulunan askeri uçak ve helikopterlerin üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da izin verilmemesi’ direktifini verdim. Bu esnada MİT Müsteşarı, Sayın Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirmek istediğini söyledi. Müteakiben Cumhurbaşkanı Koruma Müdürü ile bir telefon görüşmesi yaptı. Kara Kuvvetleri Komutanına derhal; Kurmay Başkanı İhsan Uyar Paşa ile gerekiyorsa olay yerinde tutuklama veya gözaltı yapılması için Adli Müşavir alarak Kara Havacılık Komutanlığı’na gitmesini, istihbaratın doğruluğunu tetkik etmesini ve gerekli gördüğü her tedbiri almasını emrettim.”

İHBAR CİDDİYE ALINDI

İhbarı ciddiye aldıklarının altını çizen Akar, şöyle devam etti: “Bu ihbar en başından itibaren çok ciddi bir şekilde ele alınmış ve gerekli tedbirlerin tereddütsüz alınması ve icra edilmesi sağlanmıştır. Kanaatimce, alınan bu tedbirlerden dolayıdır ki, hainler paniğe kapılarak, daha sonra sanık ifadelerinden öğrendiğimize göre geç saatlerde yapmayı (saat 03.00) planladıkları işi öne almak suretiyle erkenden ifşa olmuşlar ve böylelikle darbe girişiminin akamete uğramasındaki önemli bir faktör gerçekleşmiştir.” 

17-05/31/dfgh.jpg

KİMSE BEKLEMİYORDU

“FETÖ/PDY’nin tarafımızdan fark edilmemesi söz konusu değildir” diyen Akar, şöyle devam etti: “Tabi ki fark edilmiş ve hatta en üst seviyede risk olarak tanımlanmıştır. “Bu yapılanmanın devletin sivil, asker ve polis tüm kurumlarına uzunca bir süredir yavaş ve sistematik bir şekilde kendisini gizlemek suretiyle sızarak, işi bir darbe ile seçilmiş hükümeti devirmeye, TSK’yı ve Türkiye’yi kontrol altına alma noktasına getirmeye cüret etmesi, devletin diğer kurumlan da dâhil pek çok kimsenin beklemediği bir durumdu.

ÜMİTLERİNİ DİRENİŞ YOK ETTİ

Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halka yaptığı direniş çağrısının darbeciler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, şunları kaydetti: Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın konuşmalarının ve nihayet Sayın Cumhurbaşkanımızın Atatürk Havalimanı’nda toplanan kalabalığa canlı yayında yapmış oldukları hitabın, darbeci hainlerin bütün ümitlerini yok ettiğini değerlendiriyorum.

DİŞLİ’YE AKINCI’DA KAL DEDİM 

Helikopterle Çankaya Köşkü’ne indiğinde darbe girişimi nedeniyle yargılanan eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin kendisine eşlik etmesine de cevap veren Akar, “Başaramayacaklarını gören darbeciler, bir cep telefonu getirip beni Sayın Başbakan ile görüştürdüler. Daha sonra bir araçla helikopter pistine gittik. Helikoptere binerken, Mehmet Dişli’ye ‘Sen de kal’ dediğim halde, bu hususu belirterek ‘Ben telefonla irtibat kuracağım’ dedi. Helikopter hareket ederken telefon ile bu durumu bir yerlere iletti. Helikopter havadayken de bir yerler ile irtibat halindeydi. -ANKARA

HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜM YOKTU  AMA KOMUTAN TAVRIMI SÜRDÜRDÜM

Akar, cevap metninde 15 Temmuz gecesi Genelkurmay’da rehin alındığı anı da anlattı: Odamda çalışırken zorla alıkonuldum. İçeriye girenlerden birisi ayağa kalktığım esnada beni iterek sandalyeye oturmamı sağladı ve o sırada arkadan bir başkası elinde el havlusu tarzında bir şeyle hem ağzımı hem burnumu kapatarak nefes almamı engelledi. Bu esnada kolunu boğazıma doladı ve sıktı, muhtemelen boğazımdaki yara bu esnada oluştu. Ellerimle burnumu açmaya çalışırken bir başkası ise plastik kelepçeyi bileklerime taktı. Bağırmam üzerine kelepçeyi kesip çıkardılar. Bu mücadelenin ardından çok kısa bir süre sonra kendimi misafir koltuklarının olduğu yerde otururken buldum. Tüm bu yaşananlar esnasında hareket özgürlüğümü kaybetmekle birlikte konuşma özgürlüğümü sonuna kadar Komutan tavrı içinde sürdürdüm.

HİÇBİR PAZARLIK OLMADI

Darbe girişiminin başladığı saatten itibaren sabah Akıncı Üssü’nden ayrıldığı saate kadar hiçbir pazarlığın söz konusu olmadığını vurgulayan Akar, “Bunun yerine gayet açık, sert, öfkeli yorumlarımı sürekli ifade ettim. Türkiye’yi Suriye’ye, Mısır’a çevirdiklerini, Balkan Savaşı’ndan beter ettiklerini, hendeklerdeki asker-polis kardeşliğini tahrip ettiklerini sabaha kadar birçok kez tekrar ettim.

17-05/31/wtyr.jpg

16 Temmuz’da öğlen saatlerinde Orgeneral Hulusi Akar, Tümgeneral Mehmet Dişli ile Çankaya Köşkü’ne helikopterle gelmişti.

İlk andan itibaren her şeyi göze alarak veya hiçbir kazancı-kaybı düşünmeden darbecilere şiddetle karşı çıktım ve yaptıklarının çok büyük bir yanlış olduğunu, bu işten derhal vazgeçmeleri gerektiğini, yanlış yolda olduklarını tekrar tekrar söyledim. Hatta Emir Subayımın Genelkurmay makam odasında alnıma silah dayadığı anda dahi inandıklarımı ve karşı görüşlerimi tavizsiz olarak söyledim, bu işe son vermelerini ve teslim olmalarını defaatle telkin ettim” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN