İhracatın karşılama oranı yüzde 70’e çıktı

İhracatın karşılama oranı yüzde 70’e çıktı

Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.8 artışla 14.1 milyar dolar oldu. Rakamları değerlendiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Cari açığımız da olumlu etkilendi, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7’den 70.1’e çıktı” dedi.

Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 artarak, 14.1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bugüne kadar ulaşılan en yüksek temmuz ayı ihracatı oldu. Şimdiye kadar ki en yüksek temmuz ayı ihracatı 2014 yılında 13.3 milyar dolardı. Böylece temmuz ayı rekoru 761 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu yıl haziran ayı hariç her ayda ihracat rekorları kırıldı. Mart ayında ise aylık rekorun da ötesinde tarihte ilk defa 15 milyar dolarlık ihracat barajı aşıldı. Yılın 7 aylık döneminde ihracat yüzde 7 artışla 96.3 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat ise 163.3 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı. Yıl sonunda170 milyar dolar aşılarak tarihi bir rekora imza atılması hedefleniyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “12 aylık değerlendirmelere göre de bugüne kadar açıklanmış en yüksek rakam olan 163.3 milyar dolara ulaşmış bulunmaktayız. Aynı dönemde ithalatımız da yüzde 6.4 gerileyerek 20.1 milyar dolar seviyesine düşmüştür. Dolayısıyla cari açığımız da olumlu etkilendi, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7’den 70.1’e çıktı” dedi. Pekcan, söz konusu dönemde Türkiye’nin 223 ülkeye ihracat yapar hale geldiğine dikkati çekerek, otomotiv sektörünün 2.8 milyar dolarla birinci sırada yer aldığını söyledi. Savunma ve havacılık sektörü ihracatının yüzde 77 arttığına işaret eden Pekcan “Cumhurbaşkanımızın Afrika kıtasına verdiği önemle Kuzey Afrika’ya ihracatımız yüzde 55, Afrika kıtasına ihracatımız yüzde 23 arttı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, Amerika, en çok ithalat yaptığımız ülkeler de Çin, Rusya ve Almanya olarak kendini göstermektedir. Şu sıralar Orta Vadeli Program (OVP) çalışmaları devam ediyor. Orta vadede ihracatımızın 169 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Analiz sonuçları bu rakamı biraz daha aşacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

HİÇ İHRACAT YAPMAYANA DESTEK

TİM’de kayıtlı 71 bin ihracatçı olduğunu anımsatan Ruhsar Pekcan, şunları kaydetti: “Bunun 12 bini düzenli ihracat yapan firma. TOBB’a kayıtlı 1.5 milyon üyenin hiç ihracat yapmamış 100 binlik bölümü biraz destekle ihracat yapabilir. Bu 100 binlik potansiyelin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladık. Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken Türkiye olarak bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya devam edecek. Yolumuz uzun ama ilk adımı ihracatla başlıyor, sonraki adımları da ihracatla devam ediyor.”

4 TEKER YİNE DÖNÜYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, alt sektörler itibarıyla temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştiren sektörün yine otomotiv olduğunun altını çizerek “Bu sektörümüz 2. milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, ihracatını yüzde 13.8 artırmayı başardı. Otomotiv sektörünü,1.6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.5 milyar dolarla kimyevi maddeler takip etti” dedi. Savunma ve havacılık sanayisinde ihracat artışının yüzde 77 olduğuna işaret eden Gülle, gemi ve yatta yüzde 64, çelikte ise yüzde 60 artış gerçekleştiğini bildirdi. Gülle “En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar gerçekleşti. Umman’a ihracatımız 4 katına, Libya’ya 3 katına, Kolombiya, Güney Kore ve Hindistan’a ihracatımız ise 2.5 katına çıktı” açıklamasında bulundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN