İngiltere’de aşırı sağ çöktü

İngiltere’de aşırı sağ çöktü

Birleşik Krallık’ta yapılan bölgesel seçimler, aşırı sağcı UKIP’in siyasi haritadan silinmesiyle sonuçlandı. Parti, 145 yerel meclis üyeliğinin 144’ünü kaybetti. Muhafazakarlar ise büyük çıkış yaptı.

Birleşik Krallık’ta geçen perşembe günü yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, iktidardaki Muhafazakar Parti belediye meclis üye sayısını önemli ölçüde artırdı, ana muhalefet ise çok sayıda meclis üyeliğini kaybetti. Sadece bir meclis üyesi çıkarabilen, 145 üyeliği kaybeden aşırı sağcı UKIP ise adeta siyasi haritadan silindi. İngiltere, Galler ve İskoçya’da seçmenler, önceki bazı belediye meclisleri ile aralarında Manchester, Liverpool ve Cambridge’in de bulunduğu 8 bölgede belediye başkanlarını seçmek üzere oy kullandı. Muhafazakar Parti meclislerdeki üye sayısını 563 artırdı, İşçi Partisi ise 382 meclis üyeliğini yitirdi. Bu sonuç, haziranda yapılacak genel seçimler için iktidardaki Muhafzakarlara umut verdi.

Seçimin en büyük mağlubu ise aşırı sağdaki Avrupa Birliği (AB) ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) oldu. Sadece bir meclis üyesi çıkarabilen UKIP, daha önce sahip olduğu 145 meclis üyeliğini kaybederek adeta siyasi haritadan silindi.

HAZİRAN İÇİN GÖSTERGE NİTELİĞİNDE

Birleşik Krallık’taki 88 seçim bölgesinde 4 bin 851 belediye meclis üyeliği için yapılan seçim, 8 Haziran’da gerçekleştirilecek erken genel seçim öncesinde partiler için önemli bir yarış olarak değerlendiriliyor. Yerel seçimdeki oy oranlarının genel seçime yansıması halinde iktidar partisinin milletvekili sayısını 330’dan 349’a yükseltebileceği, ana muhalefet partisinin milletvekili sayısının ise 229’dan 215’e düşebileceği hesaplanıyor.  Birleşik Krallık’ta hükümet geçen ay erken genel seçim kararı almıştı. Seçim süreci, önceki gün İngiliz parlamentosunun feshedilmesiyle resmen başlamıştı. Genel seçime ilişkin anketlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti, ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara önünde görünüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN