İnsanlık ayaklar altında

İnsanlık ayaklar altında

Myanmar’da Müslümanlara yönelik ırkçı nefret yeniden hortladı. Köylerine baskınlar yapılan onbinlerce Müslüman, Bangladeş sınırına yığıldı. Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü lideri ise katliam ve sürgünler karşısında sessiz kalırken Avrupa Rahinggya Konseyi olaylarda en az 2-3 bin Müslüman’ın öldürüldüğünü duyurarak acil yardım çağrısı yaptı.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine, binlerce kişi kaçarak Bangladeş sınırına yığıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters, şu ana kadar en az 104 kişinin öldüğünü duyurdu.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, Myanmar’ın Arakan eyaletinde son 3 günde ordu mensuplarının yaptıkları saldırılarda 2 ila 3 bin arası Müslüman’ın katledildiğini, 100 binden fazlasının da yerinden edildiğini söyledi. Schug, “Arakan’da son günlerde Müslümanlara karşı ordu mensuplarının yaptığı katliamlar 2012 ve geçen yıl ekim ayında yaşananlardan kat kat daha fazla. Durum hiç bu kadar kötü olmamıştı. Arakan’da yaşanılan yavaşlatılmış bir soykırım ile karşı karşıyayız” dedi. Sadece Arakan’ın Rathedaung kentine bağlı Saugpara köyünde dün 900-1000 arasındaki Müslüman’ın öldürüldüğü bilgisini aktaran Schug, bu katliamdan sadece bir erkek çocuğun hayatta kaldığını belirtti. ERC Sözcüsü, yine Anaukpyin ve Nyaungpyingi köylerinin yerli Budist halk tarafından kuşatıldığı bilgisini paylaşarak, “Bu kişiler Myanmar hükümetine mektup yazarak masum olduklarını ve hiçbir suça bulaşmadıklarını belirttiler, kuşatmanın kaldırılmasını ve acilen köylerden tahliye edilmelerini talep ettiler. Fakat, Myanmar hükümeti cevap dahi vermedi. Tam sayılarını bilmiyoruz, ama bu köylerdeki yüzlerce kişinin hayatı tehlikede” dedi.

Arakan’da 1,1 milyon Müslüman uzun yıllardır Budist militanların baskısı altında yaşıyor. Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü lideri Aung San Suu Kyi ise şiddet dalgası karşısında sessiz kalmakla suçlanıyor. 2016 yılından beri Devlet Başkanı Başdanışmanı olan Kyi, ülkenin fiili lideri olarak görülüyor. Nobel ödüllü Kyi Müslümanlara yönelik katliam ve sürgün politikalarına karşı sessiz kaldığı için tepki topluyor.

Bölgedeki yerel bir polis şefinin Reuters’e yaptığı açıklamaya göre durum çok kritik. Geceleri Müslüman köylerine basan çeteler, evleri yaktıyor köylüleri Bangladeş’e doğru sürüyor. Ordu ve polis güçleri ise olan biten karşısında sessiz. Güvenlik güçlerinin etkili olmadığını söyleyen polis şefi bir çok köyün haritadan silindiğini aktarıyor.

17-08/29/dsfddf.jpg

2011’de yıkılan askeri diktatörlük sonrasında Müslümanlara yönelik şiddet dalgası da üst boyuta çıktı. 140 bin Müslüman yerlerinden edilirken ölenlerin sayısı hakkında kesin bir rakam dahi çıkarılamadı. 990’ların başından itibaren baskılardan dolayı Bangladeş’e kaçan Arakanlı sayısı ise 400 bini aşmış durumda. Son olaylar sonrasında sınırdaki kontrollerini sıklaştıran Bangladeş ordusunun daha önceden bu ülkeye sığınan Arakanlıları da yeni gelenlere sahip çıkmamaları konusunda uyardığı belirtiliyor. Sn olayların ardından sınıra yürüyen onbinler insandan en az 3 bininin Bangladeş’e geçmeyi başardığı da gelen haberler arasında.

BİR TOPLUM TÜMDEN YOK EDİLİYOR

Türkiye’de yaşayan Arakanlı aktivist Dr. Muhammed Eyüp Han, “Burada dayanılmaz bir zulüm ortamı var. Katliamlar, tecavüzler, diri diri yakmalar her gün yaşanan olaylar… Ancak Burma hükümeti buraya uluslararası gazetecilerin, yardım kuruluşlarının ve BM gözlemcilerinin hatta yerel gazetecilerin bile girmesine izin vermiyor” dedi.  Han, geçen temmuzun 25’inde BM tarafından üç kişilik “Gerçekleri Araştırma Komisyonu” kurulduğunu hatırlatarak, Burma hükümetinin bu komisyon üyelerini içeri almayacağını açıkladığını söyledi. Han, “Hükümet 24 Ağustos gecesi 25 köyü daha muhasara altına aldı. Bize gelen bilgilere göre son üç günde yaklaşık 500 Müslümanı öldürdüler” bilgilerini paylaştı. BM’nin yaşananlara ‘etnik temizlik’ demesini de eleştiren Han,”Bu soykırımdır. Eğer müdahale edilmezse bir toplum yok olup gidecek’’ diyor.

17-08/29/szf.jpg

VATANDAŞLIK HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN