İnsanlık tarihinin üstüne beton!

İnsanlık tarihinin üstüne beton!

Şanlıurfa’da, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de iyileştirme adı altında yürütülen çalışma, insanlık mirasına karşı hoyratlığın boyutunu ortaya koydu. Eski kazı başkanı Alman arkeolog Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğünü, kalıntıların iş makineleriyle ezildiğini ileri sürüp sosyal medyadan o görüntüleri paylaştı. Akıl almaz duyarsızlığa “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu” sözleriyle tepki gösterdi.

Şanlıurfa’da, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de sürdürülen iyileştirme çalışmaları tepkiye neden oldu. 2014’te yaşamını yitiren, çalışmaları 20 yıl yürüten eski kazı başkanı, Alman arkeolog Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğünü, kalıntıların ise iş makineleriyle ezildiğini belirttiği görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. Schmidt, Göbeklitepe’nin ‘F yapısı’ (Kaya tapınağı) denilen bölgenin hemen yanına beton döküldüğünü, Neolitik döneme ait mimari kalıntılara 3 metre uzaklıkta bulunan alanın iş makineleriyle ezildiğini ileri sürdü. Schmidt, çalışmalar sırasında arkeolog, bakanlık temsilcisi ya da müze görevlisinin alanda olmadığına belirtti. Eşinin ölümünün ardından çalışmaları bırakmak zorunda kalan Schmidt “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? İş makinelerinin eze eze bitiremediği alan hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada 15 cm. derinlikte ana kaya üzerinde Neolitik döneme ait izler var” ifadelerini kullandı. Kazı alanında hasara yol açmadan inşaata devam edildiğini bildiren firma yetkilileri ise yüzeydeki alana, metrelerce uzunlukta, keçeye benzer halı serdiklerini bildirdi. Yetkililer, alanda daha önce bulunan ve yıprandığı gözlenen tahtaların yerine yeni tahta konulacağını, çimento döküldüğü iddia edilen yerlerin ise halının üzerine dökülen yerler olduğunu ileri sürdü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN