Irak'taki şiddetli depremden sonra Türkiye harekete geçti

Irak'taki şiddetli depremden sonra Türkiye harekete geçti

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak'taki deprem Güneydoğu'daki illerde de hissedildi. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'den de hissedildi. Irak'ta meydana gelen 7.3'lük depremin ardından Türkiye yardım için harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AFAD ve Kızılay'ın yardım için yola çıktığını duyurdu ve geçmiş olsun mesajını paylaştı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da Erbil’deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye’den yola çıktığını söyledi. Depremin ardından Başbakanlık'tan da bir açıklama geldi ve 'Yardım için Merkezi Irak Hükümeti ile görüşülüyor' dendi. Öte yandan, Kuzey Irak’taki refarandumun ardından uçuşlara kapatılan hava sahasının da Kuzey Irak’ta gelecek yardım talebi doğrultusunda açılabileceği, Ankara’dan Erbil’e hava yoluyla yardım gönderebileceği öğrenildi.

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Süleymaniye olan deprem, Türkiye'den de hissedildi.

Depremde ilk belirlemelere göre 50'den fazla kişi yaralandı, ölü sayısı ise henüz kesinleşmedi.

17-11/13/1.jpg

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

Türkiye Irak’ta meydana gelen depremin ardından olası bir yardım için harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın “Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye gibi insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun” açıklamasını yaptı.

17-11/13/2.jpg

DIŞİŞLERİ BAKANILIĞI: YARDIMA HAZIRIZ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay’la yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada, “Akşam saatlerinde merkez üssü Irak’ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk. Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır. Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay’la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır” denildi. 

17-11/13/3.jpg

BEKİR BOZDAĞ BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak'taki deprem sonrası Muş’tan bin çadır, Diyarbakır'dan 4 bin battaniyenin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiğini, Türk Kızılayının da 3 bin çadır, 3 bin battaniyeyle bir yemek tırını acilen bölgeye gönderdiğini bildirdi.

Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Irak halkına başsağlığı ve sabırla yaralılara acil şifalar dilediğini belirtti.

17-11/13/4.jpg

Türkiye'nin arama kurtarma çalışmaları ile enkaz kaldırma, yaralıların tedavisi ve insani yardım için derhal harekete geçtiğini kaydeden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere Muş'tan bin çadır ve Diyarbakır'dan 4 bin battaniye Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildi. Türk Kızılayımız 3 bin çadır ve 3 bin battaniye ile bir yemek tırını acilen bölgeye ulaştırmak üzere gönderdi. İhtiyaç duyulan araçlar, arama kurtarma faaliyetlerine katılacak personel hazırlanmış, çalışmalara katılmak üzere bölgeye yönlendirilmiştir. Türkiye, enkaz altındakileri kurtarmak, enkazı kaldırmak, yaralıları tedavi, insani ihtiyaçları gidermek için bölge insanının ve Irak'ın yanındadır. Türkiye ve Türk halkı, hem kavli ve hem de fiili duası (yardım ve destekleriyle) ile bölge halkının ve Irak’ın yanında olmayı sürdürecektir."

17-11/13/5.jpg

YARDIM EKİPLERİ HAZIR

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise depremle ilgili Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE) ve acil müdahale ekiplerinin hazır olduğunu söyledi.

Irak’ın kuzeyiyle temas kurulmaya çalışıldığını belirten Demircan, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz. Havaalanları uçuşa kapalı. Dışişleri Bakanımızın vereceği bilgiye ve gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz” ifadesini kullandı. 

Diyarbakır ve Ankara’daki deprem ekiplerinin hazır olduğunu dile getiren Demircan, havayoluyla yapılacak bir yardımda hareketin Ankara’dan olacağını kaydetti.

17-11/13/6.jpg

KIZILAY BÖLGEDE

Irak’ta meydana gelen depreme ilişkin, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz” dedi.Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından Erbil’deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye’den yola çıktığını söyledi.

17-11/13/7.jpg

HAVA SAHASI AÇILABİLİR

Öte yandan Kızılay’ın yanı sıra AFAD olası bir yardım talebine karşın hazırlıklarını tamamladı. Bu arada Kuzey Irak’taki refarandumun ardından uçuşlara kapatılan hava sahasının da Kuzey Irak’ta gelecek yardım talebi doğrultusunda açılabileceği, Ankara’dan Erbil’e hava yoluyla yardım gönderebileceği öğrenildi.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

7.3'lük depremin ardından Başbakanlık'tan da bir açıklama geldi ve 'Yardım için Merkezi Irak Hükümeti ile görüşülüyor' dendi.

Açıklama şöyle:

"12.11.2017 tarihi TSİ 21.18’de Irak – İran sınırında 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem sınır illerimiz Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van’da hissedilmiş olup herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır.

Kızılay bölgede bulunan depoları vasıtasıyla yardıma başlamıştır.

İhtiyaç halinde kullanılmak üzere sınırımıza yakın illerimizde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemeleri Habur sınır kapısına yönlendirilmiştir.

Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçak ile sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerimiz hazır bekletilmektedir.

Arama Kurtarma ekiplerinin ve Türkiye’den gidecek insani yardımların bölgeye intikali için Merkezi Irak Yönetimi ile temaslar yoğun olarak sürdürülmektedir."
 

İLK YARDIM TIRLARI YOLA ÇIKTI

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılayı'nın depremzedelere ulaştırılmak üzere 3 TIR'dan oluşan yardım malzemeleri Elazığ'dan yola çıktı.

Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü İsmail Yağcı, Elazığ'da düzenlediği basın toplantısında Irak'taki depremzedelere ulaştırılmak üzere, çadır, yatak, battaniye ve mutfak setinden oluşan 3 TIR'ın yola çıktığını söyledi. İhtiyaca göre yardım malzemelerini göndermeye devam edeceklerini belirten Yağcı, Habur Gümrük Kapısı'nda toplanacak malzemelerin Irak'ın içlerine kadar götürüleceğini belirterek, "Irak'ta meydana gelen deprem nedeni ile şuan Elazığ Bölge olarak Irak'a toplamda 3 bin çadır, 10 bin yatak, 10 bin battaniye ve 10 bin mutfak seti planlanması yapıldı. Kısmen yükleniyor. Yüklenen malzemeler yola çıkıyor. Bölgeye sevk edilecek. Habur Sınır Kapısı'ndaki ekibe sevk edildikten sonra Irak'ın içlerine kadar sevkiyatını yapacağız" dedi.

ADANA'DAN 10 YARDIM TIR'I GÖNDERİLDİ

Türk Kızılayı, Irak'taki depremin ardından Adana'dan bölgeye 10 tır yardım malzemesi gönderdi.

Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere tırlara yüklendi.

Tırlar, deprem bölgesine doğru yola çıktı.

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından Türkiye'nin harekete geçtiğini, bu kapsamda Türk Kızılayının da bölgeye yardım gönderdiğini söyledi.

Saygılı, yardım tırlarının kriz bölgesi Süleymaniye'ye gönderildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizler depremin hemen ardından komşuluk hakkı olarak Genel Başkanımızın verdiği talimat doğrultusunda bölgeye ilk olarak bir öncü aracımızı gönderdik. Bölge depomuzdan da 10 tır yardım malzememiz bölgeye gönderiliyor. Tırlarda çadır, yatak, battaniye ve ısıtıcılar bulunuyor. İran'a da yansıyan, gönül coğrafyamız olan komşumuz Irak'ta yaşanan bu depremden dolayı geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN