IŞİD Afganistan’da düğünlere saldırarak toplumsal kaos çıkaran Taliban’ı taklit etmeye başladı

IŞİD Afganistan’da düğünlere saldırarak toplumsal kaos çıkaran Taliban’ı taklit etmeye başladı

Güvenlik uzmanlarına göre, IŞİD Afganistan’da düğünlere saldırarak toplumsal kaos çıkaran Taliban’ı taklit etmeye başladı. Amaçsa fay hatlarını derinleştirip çatışmaları yaygınlaştırmak.

* MHP Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ: Gaziantep’teki terör eylemi siyasal içeriği olmayan bir düğünün bombalanmasıdır. Bu anlamda Suruç ve Ankara katliamlarından farklıdır. Terörün Ortadoğululaşması içinde de yeni bir aşamayı temsil etmekte, açık iç savaşı teşvik politikasına hizmet etmektedir. İç savaşı teşvik ederken devlet güçleri yanında halk hedef alınır. Böylece meşru devlet güçleri dışında halk çatışma içine çekilebilir. Düğünlerin bombalanmasını cami cemaatinin hedef alınmasının izlediğini Ortadoğu pratiği göstermektedir. IŞİD, daha önce de Suruç’ta PKK’ya yakın Türk solunu Ankara’da çoğu Alevi gruplara saldırmış ve katletmişti. Bu sefer vurulanların çoğu Kürt olmakla beraber bir siyasal eylemde değil kına gecesinde vurdu. Bu, bir yandan kitleleri ‘hiç bir şey yapmasanız da sadece varoluşunuzdan dolayı vururuz’ anlamına gelir. Afganistan ve Pakistan Ortadoğu iç savaşının kaynaklarının başında gelmektedir. Bu iki ülkede uygulanan pratikler diğer bölgelere taşınmaktadır. Türkiye FETÖ’cü darbe girişimi üzerinden istikrarsızlık ve sonrasında bölünmeye çekilmek isteniyor. Buna karşı milli mutabakat süreci asla bozulmamalı.

* Prof. Ramazan Gözen: Bu saldırılar Suriye’deki PYD ve IŞİD çatışmalarının Türkiye’ye yansıması. Bir boyutu da Türkiye, Rusya, İran ve Esad’la yakınlaşıyor. Bu yakınlaşma doğal olarak IŞİD’e karşı bir mücadeledir. Bu da Türkiye’yi hedef haline getiriyor.

* Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: FETÖ tehdidin iç boyutları ve dinamiklerinin yarattığı tehdidin küresel bağlantıları Türkiye’yi zorluyor. Türkiye’nin bugüne kadar çözemediği Kürt sorunu ulusal boyutları aşarak bölgesel ve küresel güçlerin çıkarlarının meselesi olarak Türkiye’yi kuşatıyor. Bu terör sarmalının yarattığı durumu çözebilecek tek güç, Türkiye’nin ulusal siyasetidir. Yenikapı’da ortaya çıkan milli iradenin bir hükümet yapısı içerisinde şekillenmesi, HDP’nin milli mutabakat hükümetine dahil edilmesi lazım.

PROF. DR. MESUT CAŞIN: TERÖRÜ DENİYORLAR

FETÖ’yü destekleyen büyük güçler 15 Temmuz’da başarısız olunca Türkiye’yi istikrarsız ve güvensiz ülke gibi göstermeye çalışıyorlar. Büyük güçler, Türkiye’de Mısır, Suriye, Libya modeli uygulamaya çalışıyor. 

GÜVENLİK UZMANI ABDULLAH AĞAR:  O DÜĞÜNÜ TÜRKİYE YAPMALI

Asimetrik ve doğrusal saldırılarla bizi birbirimize düşürmek istiyorlar. Birbirimize sarılmak, sahip çıkmak zorundayız. Yaralarımızı sardıktan sonra Gaziantep’te yaralanan gelin ve damadımıza bir devlet düğünü yapalım. Bütün Türkiye olarak bu düğüne katılalım. Türkü, Kürdü, Arabı, Lazı, Çerkezi, Boşnağı, Alevisi, Sünnisi, Şiisi, Nusayrisi. Hepimiz katılalım.

GÜVENLİK UZMANI METE YARAR: CARABLUS’A DİKKAT

Saldırının bir boyutu da Suriye ve Irak’taki gelişmeler. Ne zaman Türkiye Cerablus’la ilgili bir hazırlık yapsa Gaziantep’te, Kilis’te saldırı oluyor. En çok dikkat etmek gereken nokta bu saldırılar asla tek taraflı kalmaz. Toplumu sokağa dökmek için Antep’te farklı noktada, aksi istikamette bir saldırı gerçekleştirilebilir.

KANDAHAR GİBİ...

Afganistan’da terör örgütü Taliban, özellikle 2007 ve 2010 yılları arasında düğünlere saldırarak toplumsal kaos çıkarmayı hedefledi. Bununla da kısmen başarılı oldu. Geçen yıla kadar devam eden terör eylemlerinin en kanlısı, Kandahar’da 39 kişinin öldüğü saldırıydı.

16-08/22/22krs10-kandaharrr.jpg

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN