İstanbullu taksicilerin havalimanı karmaşası

İstanbullu taksicilerin havalimanı karmaşası

UKOME havalimanlarına dışarıdan yolcu getiren taksilerin, dönüşte yolcu alabilmeleri hususunu değerlendirdi. Kararın uygulanmaya başlandığını zanneden esnaf duruma tepki gösterdi.

Taksici esnafının durak karmaşasına yeni bir sorun daha ekledi. Özellikle havalimanlarına yolcu bırakıp alamayan şehir taksileri, yeni bir karar ile karşı karşıya. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bu konu hakkında 25 mayısta bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, şehirdeki tüm taksicilerin havalimanlarından müşteri alabilmesi karara bağlandı. İmzadan çıkınca hayata geçecek karar, taksici esnafının yüzünü güldürdü ama sonrasında İBB’den gelen bir açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu 25.05.2017 tarih ve 2017/4-5 sayılı UKOME kararı ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarına dışarıdan yolcu getiren taksilerin, dönüş istikametinde yolcu alabilmeleri hususu görüşülmüş ve konunun tüm tarafların katılımı ile gerçekleştirilecek bir Alt Komisyon toplantısı ile değerlendirilmesine karar verilmiştir. Haberde geçen ifade de olduğu gibi havaalanları içerisindeki taksi duraklarının umuma açık taksi durağı olarak değerlendirilmesini gerektiren herhangi bir karar alınmamıştır. Karar konusu Alt Komisyon toplantısı en kısa sürede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde düzenlenerek ilgililerine ve kamuoyuna konu hakkında bilgi verilecektir.” İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirci, kararın uygulamaya geçildiğini zannederek, UKOME’ye teşekkür etti ve sevindiklerini bildirdi. Demirci, “Bu karar, sektör açısından devrimdir. Meslekteki tekelcilik kalkacak. Düşünsenize, insanlar yaklaşık 2 milyon lira verip plaka alıyor ama bu taksiyle havalimanından yolcu alamıyor” dedi. Sonrasında kararın daha geçmediği açıklayan Demirci, “UKOME’nin, var olan bu sorunu tüm taksilerin havalimanlarından, otogarlardan, tren istasyonlarından ve iskelelerden eşit şekilde iş alabilecek şekilde düzenlemesi tüm taksicilerin beklentisidir” şeklinde konuştu.

GÖZLERİNİ DURAKLARIMIZA DİKTİLER

“Yapılan ihaleye girerek her yıl milyonlarca liralık para ödeyip, işletmesini alan kooperatifleri devreden çıkarmak isteyen İstanbul Şoförler ve Taksiciler Esnaf Odası, başlattığı kampanyayla; havalimanlarının talebe cevap veremediğini ve önüne gelen taksinin yolcu alabilmesinin önünün açılması için hukuk dışı yollara başvuruyor” diyen  SAWKOOP Başkanı Çavuş, “Oda Başkanı seçimlerde kooperatiflerden destek göremeyince bu yola başvurmuştur. Bize bağlı olmayan taksiler, havaalanı taksi duraklarından yolcu almaya çalışıyorlar. Buraya yolcu getiren taksicilerin beşinden dördü bizim durağımızdan yolcu almaya çalışıyor. Asıl önlenmesi gereken budur” dedi. Kentte bulunan yaklaşık 18 bin taksiden sadece bini havalimanlarından yolcu alabiliyorken, alınması planlanan kararla tüm taksici esnafı bu haktan yararlanabilecek.

TAŞIMACILIKTA ALTIN DÖNEM

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesiyle taşımacıların, birden fazla ülkeyle anlaşma yapabileceğini belirterek, “Yönetmelikle kara ulaştırmasındaki taşımacılar, altın çağını yaşayacak” dedi. Nuhoğlu, taslağının, getirdiği en önemli yeniliğin, rekabeti artırmak ve sektörü daha etkin hale getirmek olduğuna dikkati çekti. Taslak üzerinde maliyetleri düşürüp, hızı artıracak öneriler konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Nuhoğlu, “Son beş yıldaki verilere bakıldığında, Türkiye’nin ihracat ve ithalattaki pazar payının yüzde 80’ini Türk nakliyeciler oluşturuyor. Bunu sürdürebilir kılmak için söz konusu yönetmelik taslağında gerekli kolaylıklar sağlanıyor” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN