Kahire’den ılımlı mesaj geldi ancak Erdoğan, Mursi üzerinden net mesaj verdi

Kahire’den ılımlı mesaj geldi ancak Erdoğan, Mursi üzerinden net mesaj verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve İsrail ile ilişkilerde sağlanan normalleşme ile Mısır ile yaşanan sorunun farklı olduğunu söyleyerek “Bizim Mısır halkıyla herhangi bir sorunumuz yok. Mısır’daki sorun, yönetimle olan sorundur. Mursi yönetimine zulüm uygulayana ‘evet’ dememiz mümkün değil” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış politikada kriz yaşanan ülkelerle normalleşme sürecinde ismi geçen Mısır için kapıları kapattı. Erdoğan, Rusya ve İsrail ile atılan adımların benzerinin Mısır ile de atılacağı yönündeki iddialara ilişkin “Şimdi Rusya ve İsrail’le atılan adımların çerçevesi farklı, öbür tarafta Mısır’ın çerçevesi farklı. Bizim Mısır halkıyla herhangi bir sorunumuz yok. Mısır’daki sorun, yönetimle olan sorundur. Özellikle liderle olan sorundur” dedi.      

Erdoğan, Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kıldığı bayram namazının ardından gündeme ilişkin açıklamlaarda bulundu. IŞİD’in Atatürk Havalimanı’ndaki saldırısının ardından yeni saldırılar gerçekleştireceği yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine, bunun Türkiye’ye has bir durum olmadığına dikkat çekti. Tüm dünyanın bu yeni terör dalgasının hedefinde olduğunu söyleyen Erdoğan “Güçlenen Türkiye terör örgütlerinin bir hedefi haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

ZULME EVET DEMEYİZ

Erdoğan, “Rusya ve İsrail ile atılan adımların benzerinin Mısır ve Suriye için de atılabileceği yönündeki iddialar içinse şunları söyledi: “Şimdi Rusya ve İsrail’le atılan adımların çerçevesi farklı, öbür tarafta Mısır’ın çerçevesi farklı. Bizim Mısır halkıyla herhangi bir sorunumuz yok. Mısır’daki sorun, yönetimle olan sorundur. Özellikle liderle olan sorundur.” Erdoğan Mısır lideri General Sisi’nin savunma bakanı iken seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirdiğini sonra da ‘çakma’ mahkemelerle Mursi ve dönemin yöneticileri hakkında cezalar verdiğini hatırlattı. “Mursi ve arkadaşlarına karşı alınan bu kararların hepsi tamamıyla masa üstüdür ve suflörü olan kararlardır” diyen Erdoğan şöyle devam etti “Bu kararları tasvip etmiyoruz. Çünkü zulme rıza zulümdür.

Mısır’daki insanların hepsi bizim kardeşlerimiz ve bu kardeşlerimize karşı takınılan bu tavrı bizim bir defa takdir etmemiz bir Müslüman olarak, bir insan olarak, demokrasiye inanmış insanlar olarak biz çok çok zor durumda bırakır diye düşünüyorum. Mursi’nin cumhurbaşkanlığında o hükümete, o yönetime Türkiye ve Katar’dan başka herhangi bir mali destek veren ülke yoktu ama daha sonra hiç o destek vermeyen ülkeler şu andaki mevcut yönetime çok ciddi parasal destekler verdiler verdiler. Bir taraftan da Mursi ve arkadaşlarına cezalar vermeye başladılar. Böyle bir zulme bizim ‘evet’ dememiz mümkün değil. Biz buna katlanamayız.” 

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bayramlaşma töreninde de vatandaşlara seslendi.  Erdoğan’ın konuşmasında, “ 3 bela ile karşı karşıyayız.” diyen Erdogan bu belaları da “Mezhepcilik, Irkçılık ve terör...” diye sıraladı. Erdoğan, terörle mücadeleye değinirken salonda yükselen ‘Meclis’te terörist istemiyoruz” sloganları üzerine şunları söyledi: “İnşallah dokunulmazlıkların kaldırılışı ile talebiniz yerine gelecektir. Bunlar ne diyordu, ‘Dokunulmazlığımı kaldırın.’ Kaldırılınca niçin feryada başladılar? Dağlardan o gücü arkalarında bulmamış olsaydılar parlamentoda olmazdılar.” Erdoğan Suriyelilere vatandaşlık verileceği’ yönündeki açıklamalarının ardından başlayan tartışmalara da değinerek şöyle devam etti: “Suriyeli mazlum kardeşlerimize hükümetimizin ortak çalışmasıyla vatandaşlık vereceğiz. Vatan topraklarının içinde, ‘Ben de bu vatandaşların kardeşiyim’ diyen kim olursa alırız. Bunların içerisinde kalite insanlar var. Biz almayalım da İngiltere’ye Kanada’ya mı gitsin? Korkmayacağız, mücadele edeceğiz ve Alah’ın izniyle başaracağız. “

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN