Kamuoyundan büyük tepki çeken cinsel istismar düzenlemesinin yol açtığı kriz sonunda aşıldı

Kamuoyundan büyük tepki çeken cinsel istismar düzenlemesinin yol açtığı kriz sonunda aşıldı

Çocuk yaşta evliliklerle ilgili düzenleme öngören tasarı oylamaya sunulmadan komisyona çekildi. Eleştirilere kulak veren Hükümet “Herkesin görüşüne açığız” dedi. Türkiye, vicdanları sızlatan 6 günlük suni gündemden bir nebze olsun sıyrıldı.

Başkanlık sistemi tartışmaları, yeni anayasa çalışmaları, AB ile ilişkiler ve terör operasyonları gibi hayati konulara yoğunlaşan Türkiye’nin gündemini altı gündür işgal eden cinsel istismar ya da küçük yaştaki evliliklerle ilgili düzenleme önergesinde toplum vicdanının sesine kulak verildi. Başbakan Binali Yıldırım, dün Meclis Genel Kurulu’nda oylanması beklenen tasarının Adalet Komisyonu’na alındığını açıkladı.

17 Kasım’da AK Partili Ramazan Can ve bazı milletvekilleri Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklikler içeren tasarının görüşmelerinde tartışmalara yol açan bir önerge sundu. Önergede 16 Kasım 2016’ya kadar işlenen cinsel istismar suçunda mağdur faille evlenmişse verilecek ceza ile ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılması, eğer hüküm verilmişse ceza infazının ertelenmesi yer alıyordu. Önergenin sosyal medyada hızla yayılmasıyla toplumda infial oluştu. Hükümet, erken yaşta evlilik yapan 3-4 bin ailenin mağduriyetlerini gidermek adına önergenin verildiğini ifade etti. Muhalefet ise tasarıyla ‘çocuk gelin’ sayısının artacağını, tecavüz suçlamasıyla yargılanan ya da hüküm giyen kişilerin de önergeden faydalanarak tahliye olabileceğini savunarak eleştirilerini yüksek perdeden ortaya koydu. Hükümet’in görüşmeler yaptığı çeşitli kadın dernekleri de tasarıya karşı tavır aldı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) “Küçük yaşta bir kız çocuğunun ‘kendi iradesi’ nasıl tespit edilecektir?” açıklaması yaptı. Hukukçular da tasarıya ilişkin ardı ardına eleştirilerini sundu. Birçok kentte önergenin geri çekilmesi adına eylemler yapıldı. Öte yandan tasarıya destek veren ve mağdur olduklarını ifade eden bazı aileler de önergenin kısa sürede yasalaşmasını istediklerini dile getirdi.

CHP KAPILARI KAPATTI 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tartışmalarla ilgili açıklamalarında “Tecavüzcüye kesinlikle af yok” vurgusu yaptı. Başbakan Yıldırım, önergenin muhalefet partileri tarafından seçim vaadi olarak kullanıldığını ifade ederek, CHP’yi siyasi istismarda bulunmakla eleştirdi. Tartışmalar hakkında ilk kez önceki gece açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ortak mutabakat çağrısı yaptı. Önceki gün kadın milletvekilleriyle tasarı hakkında görüşen Başbakan Yıldırım da “Muhalefet partilerine kendi önerileri geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis’teki tasarıyı komisyona alıyoruz” ifadelerini kullandı. Yıldırım’ın tasarının komisyona çekildiğini açıklamasının ardından Adalet Bakanı Bozdağ, “Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdır” dedi. Öte yandan CHP, tasarıya ilişkin hiçbir çalışmanın içinde olmayacağı görüşünü bildirdi. Grup Başkanvekili Levent Gök “Tasarı çöpe atılana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu. Türkiye’yi 6 gündür oyalayan ve suni bir gündem yaratan istismar tasarısının önümüzdeki günlerde de yeni tartışmalara yol açabileceği ihtimali ise oldukça güçlü görünüyor. -KARAR/ANKARA

BOZDAĞ: BU KONU KAPANMIŞTIR

Düzenlemenin bundan sonraki seyrine ilişkin bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, “Komisyonda tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve eski haliyle geçecek. Eğer eski haliyle ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır. Burada gerçekten iyi niyetle yapılan bir işten çok olumsuz sonuçlar çıktı, bundan da üzüntümü burada ifade etmek isterim.  Çünkü wAK Parti hükümetleri, erken yaşta evlilikleri önlemek için Cumhuriyet döneminin en önemli düzenlemelerini yapan bir iktidardır” dedi.  Öte yandan, 2017 yılında Adalet Bakanlığı bünyesindeki kurumlara 16 bin yeni memur alımı yapılacağını ifade eden Bozdağ, “Bu memurlardan kastım; icra katibi, zabıt katibi, mübaşir, teknisyen, şoför, kalöriferci, infaz koruma memuru, infaz koruma kâtibi. Hakim ve savcı alımları da buna dahildir” ifadesini kullandı.

‘GELMEZLERSE UZMANLARA SORARIZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eleştiriler dikkate alınmalı 

“Görevi, sorunlara çözüm üretmek olan siyaset kurumunun bu önemli toplumsal sıkıntının çözümüne yönelik arayış içinde olmasından daha tabii bir durum yoktur. Ancak, söz konusu kanun tasarısının görüşmeleri esnasında başlayan tartışmanın kamuoyunda çok farklı tepkilere, eleştirilere, önerilere neden olmasının, konunun yeniden ele alınmasını gerektirdiği açıktır. Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum.”

Başbakan Yıldırım: Mutabakat için komisyona aldık 

“Gerek toplumdaki mutabakatın tam anlamıyla sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis’teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz. Komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Muhalefetten bir teklif gelirse dikkate alınarak olgunlaştırılacak. Gelmezse sivil toplum örgütlerinden, vatandaşlardan, uzmanlardan akademisyenlerden gelen önerileri de dikkate alarak bu meseleyi halledeceğiz.”

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Kadınlar gücünü gösterdi 

“Türkiye’nin bütün kadınlarıyla onur ve gurur duyuyorum. Bugün AKP geri adım atmışsa bu adımı geri attıran yiğit kadınlardır. Kadınların gücü teklifin geri alınmasını sağladı. 83 kadın örgütü ortak bildiri yayımladı, teklifin kabul edilmemesi için. Geri çekilmesi konusunda AKP içerisinde kabul gördü. Özellikle AKP için oy toplayan kadın kardeşlerime seslenmek isterim. Yıllarınızı verdiniz, yaptığınız çalışmaların değerini bilmediler. Tecavüzcülere af getirmek istediler, şimdi artık o çatının altından ayrılmak zorundasınız. Ayrılın ve gelin. Cumhuriyet tarihinde büyük bir başarıya imza attınız, sizleri yürekten kutluyorum.”

MHP lideri Bahçeli: Önergeyi tümden geri çekin 

“Bu önergeyi veren AKP’li milletvekillerinin hiç mi yüreği sızlamadı? Hiç mi elleri titremedi? Şu anda cezaevinde heyecanla mezkur önergenin yasalaşmasını bekleyen ve cinsel istismardan hüküm giymiş hangi hatırlı veya sözü geçen kokuşmalara destek verilmektedir? Meşum önergeyle körpe yavrulara, küçük bedenlere göz koyan iğrenç yaratıklara can simidi uzatılmaktadır. Çocuklarımızı soldurtmayacağız. Buradan AK Parti’ye çağrıda bulunuyorum: Ne yapıp yapıp bu önergeyi tümden geri çekin, gelin daha fazla anlamsız ve boş tartışmalarla Türkiye’yi boğmayın. AKP’nin vicdan ve ahlak sahibi hiçbir milletvekili bu önergeye sıcak bakmayacak, destek vermeyecektir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN