Kanarya gitti Boğa geldi

Kanarya gitti Boğa geldi

Fenerbahçe'nin 65 yıllık sembolü tarih oluyor. Taraftar 'Kanarya mı, Boğa mı?' anketine yüzde 65'le 'Boğa' yanıtını verdi. 2018'deki kongrede aday olacağını açıklayan Ali Koç'un desteklediği 1907 Fenerbahçe Espor Kulübü, amblemine boğayı şimdiden koydu.

Spor kulüpleri, çoğunlukla bir sembolle örtüştürülüyor. Camia tarafından benimsenen bu semboller günümüz endüstriyel spor dünyasında da ciddi bir ürün pazarlama noktası demek. Tarihsel geçmişi olan bu sembollerden Kanarya, şu sıralar Fenerbahçe camiasında tartışma konusu.

Bu yıl 5. kez gerçekleştirilen League of Legends Şampiyonluk Ligi 2017 Türkiye Büyük Finali’nde kupayı kaldıran Fenerbahçe takımı takımın sembolü olarak 'boğa'yı kullandı. Ali Koç’un başkanlığını yaptığı 1907 Fenerbahçe Espor Kulübü'nün bu tercihi Sarı-Lacivertliler arasında taraftar buldu. Twitter'da yapılan ve binlerce kişinin oy verdiği "Kulübün simgesi 'kanarya' mı olmalı 'boğa' mı" sorulu ankette yüzde 65'lik oranıyla 'boğa' 1'inci oldu.

Sosyal medyada başlayan tartışmada çoğunluk, "Futbol artık futboldan çok PR işi. Rakiplerimizin sembolleri bu kadar ofansif iken bizim bu kadar evcil ve sevimli bir hayvan sembolünde kalmamız kabul edilemez" görüşünü savundu.

SERHAT AKIN'LA GÜNDEME GELDİ

Boğa sembolünü ilk kullanan Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Serhat Akın oldu. Akın, bu sezonki Survivor programında da bu tişörtle yarıştı. Fenerbahçe kulübü de 5 yıldır boğa figürlü ürünleri Fenerium'da satıyor ve bu ürünler büyük ilgi görüyor. Boğa sembolünün benimsenmesinin sebebi ise Kadıköy'ün simgesinin Altıyol'daki boğa heykelinin olması. 1864'te Fransa'ya yapılan ve 1870'deki Prusya- Fransa savaşında Almanlar tarafından ganimet olarak alınan heykel, 1.Dünya Savaşı'nda Enver Paşa'ya hediye edildi. İstanbul'un çeşitli noktalarında sergilenen heykel, 45 yıl önce bugünkü yerine monte edildi. Fenerbahçe taraftarının sık sık Fenerbahçe forması giydirdiği heykeli bir derbide Galatasaray taraftarı sprey boya ile sarı-kırmızıya da boyamıştı.

Şu anda kullanılan 'Kanarya' sembolü ise unutulmaz kaleci Cihat Arman'dan miras. 1939-52 yılları arasında Fenerbahçe kalesini koruyan, kanarya sarısı forma giyen ve "Uçan kaleci" denilen Arman'ın bir maçta 90'a giden topu çıkarmasına bir taraftarın "Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu’ diye bağırması sözü haber oluyor. Basının 'Sarı Kanaryalar' benzetmesi de tutuyor ve sembole dönüşüyor.

EMRE MOR BEKLEMEDE SOSA-GOMEZ MASADA

Fenerbahçe'nin transfer listesinde yer alan Emre Mor, menajeri Muzzy Özcan ile yollarını ayırdı. Mor'un kiralık gitmeyi çok istediği İnter transferini gerçekleştiremediği için Özcan'ı azlettiği ileri sürüldü. Bu arada Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu ve İdari Menajer Hasan Çetinkaya, Jose Sosa ve Gustavo Gomez transferi için Milano'ya gitti.

ASLAN NİHAT'TAN MİRAS

Galatasaray’ın simgesi olan aslan, futbolcuları Nihat Bedik’ten geliyor. Galatasaray Lisesi'nde üç adım atlama, yüksek atlama, binicilik, yelken ve yüzme sporları yapan Bedik, tam 20 yıl futbol oynadı ve 268 maça çıktı. 1920'li yıllara damgasını vuran 'Aslan' lakaplı takım kaptanı Nihat Bedik'in 'Aslan' isimli bir teknesi de vardı.

BALIKÇI MEHMET SÖYLEDİ

Beşiktaş’ın simgesi olan kara kartalın çıkış noktası, Alman ordularının Avrupa'yı kasıp kavurduğu yıllarda ortaya çıktı. Beşiktaş'ın 1940-41 sezonundaki Süleymaniye maçında balıkçı Mehmet Galin'in "Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar" diye bağırması tribünlerde slogana dönüştü ve benimsendi. 

HAMSİ-KAPLAN İKİLEMİ

Kulübün renklerinin hamsinin bordoya çalan gözleri ve maviye çalan renginden geldiği söylemi ve Karadeniz'in simgesinin hamsi olması nedeniyle özellikle İstanbul basını bu sembolü benimsedi. Trabzon yerel basını ise 'Kaplan' sembolünü tercih etti. 50. yılını kutlayan kulüp şu an 'Fırtına'yı çağrıştıran TS figürünü kullanıyor.

MUSUSİ'DEN TİMSAH YÜRÜYÜŞÜ

2 Ağustos 1995'te oynanan İntertoto Kupası maçında Karlsruhe ağlarını havalandıran Mususi'nin gol sevincine takım arkadaşları Tunahan, Levent, Ercüment de katıldı, birbirlerinin bileklerini tutarak yaptıkları timsah yürüyüşü sembole dönüştü. Mususi 2005'te AIDS'ten öldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN