Karadeniz müziği gençlerle yayılıyor

Karadeniz müziği gençlerle yayılıyor

Karadeniz müziği topluluğu İmera, yeni albümleri Dio ile dinlenme rekorları kırıyor. Eskiden yöre içinde karşılık bulan bu müzik türünün, artık ulusal olarak da tüm bölgelerde karşılık bulduğunu söyleyen grup üyeleri, “Karadeniz müziğinin kitlesi ulusala gençlerle açılıyor, yörede ise daha çok büyüklerimiz tarafından eski eserlere önem veriliyor” sözlerini kaydediyor.

IŞIL ÇALIŞKAN

Youtube dinlenme oranları 500 milyonu bulan İmera grubunun vokalleri Hüseyin Ulusan, Merve Büyüktaş ve Yıldıray Yanlı. Karadeniz müziği topluluğu İmera, ilk albümleri ENA’dan üç yıl sonra ‘Dio’ isimli albümle müzikseverlerin karşısına çıktı, izlenme ve dinlenme oranları daha da arttı. Albümde Karadeniz tarihinde yer etmiş 6 anonim eser dahil toplam 15 parça yer alıyor. İlk video klip ise ‘Tükendim’ isimli parçaya çekildi. Kalabalık kadrosuyla dikkat çeken İmera’yla yeni albümlerini ve Karadeniz müziğini konuştuk.

Yeni albüm için neden üç yıl beklediniz? Albümün çıkış sürecinden bahseder misiniz?

‘Dio’ albümümüz 15 eserden oluşuyor. Bu albümde ilk albüme göre hareketli eserlere biraz daha ağırlık verdik. 15 eserin yarısı anonim eserden diğer yarısı ise kendi bestelerimizden oluşmaktadır. İlk albümümüz olan Ena’dan sonra 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. 3 yıl uzun bir süre bizim için ve dinleyenlerimiz için farkındayız. Ancak dinleyenlerimize kaliteli işler sunabilmek adına ince eleyip sık dokuyarak albümdeki eserleri belirledik. Albümümüzün dağıtıma girişi henüz birkaç gün olmasına rağmen çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.

İlk iki albümünüze ‘Ena’ ve ‘Dio’ diye Rumca rakamlar verdiniz. Bunun sebebi nedir?

Rumca, yöremizde kırsal kesimde daha çok olmak kaydıyla sıklıkla kullanılan bir etnik dil, bir kültür. Grubumuzun kuruluş amaçları içinde yer alan yöre kültürünü yansıtmak gayesini grubumuzun adına ve albümlerimizin adına yansıtmak istedik. Bu nedenle albümlerimizin isimlerini yöresel Rumcadan yana kullandık.

Albümdeki anonim eserlerin seçimine nasıl karar verdiniz?

Grubumuzdaki arkadaşlarımızın hemen hemen hepsi Karadeniz bölgesinden olduğu ve bu bölgede yetiştikleri için hangi eserlerin halk nezdinde karşılık bulacağını tespit amacıyla bir araya gelip önerileri tartışıyoruz. Genelde tüm üyelerin hem fikir olduğu eserleri seçiyoruz. Son albümümüzde de bu şekilde oldu.

Karadeniz müziğinin gidişatıyla ilgili neler söylersiniz?

Karadeniz müziği yapılan ve yapılacak olan kaliteli işler neticesinde daha iyi yerlere gelecektir. Eskiden yöre içinde karşılık bulan bölge müziğimiz artık ulusal olarak tüm bölgelerimizde karşılık bulabilmektedir.

Karadeniz müziğinin dinleyici kitlesini nasıl tanımlarsınız?

Açıkçası tam bir tanımlama yapmak mümkün olmuyor, her jenerasyonun beğendiği eserler farklılaşmakta, kalite algısı değişmektedir. Genel olarak söylemek gerekirse Karadeniz müziğinin kitlesi ulusala gençlerle açılıyor, yörede ise daha çok büyüklerimiz tarafından eski eserlere önem veriliyor ve otantik haliyle yöre içinde kalması isteniyor. Biraz jenerasyon farklılıklarına göre değişken bir kitle söz konusu diye düşünüyoruz.

 ÜSTATLARA AYIP OLMASIN 

Kazım Koyuncu, Karadeniz müziğiyle özdeşleşmiş bir isim. Sizin için ne ifade ediyor?

Kazım koyuncu Karadeniz müziğinde önemli bir yere sahip bunu kimse inkar edemez, yaptığı işler sunduğu eserler ortada. Fakat sadece Kazım Koyuncu üzerinden Karadeniz müziğini tanımlamaya girmek ve Kazım Koyuncu üzerinden Karadeniz müziğine yorum yapmak, yörede vefat etmiş ve yaşayan diğer büyük üstatlarımıza haksızlık etmek olur. Bizim için Kazım koyuncu yöreye hizmet etmiş sanata hizmet etmiş değerli bir sanatçıdır.

İmera ne hedefliyor?

Hedeflerimiz yapabildiğimiz kadar çok konser yapıp halkla buluşmak ve karşılıksız bir sevgi bağı kurmak. Yeni eserlerle albümler oluşturmak ve Karadeniz müziğine bu albümleri miras bırakmak. Karadeniz müziğini ulusal ve uluslararası mecralarda temsil etmek ve ileriye taşımak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN