Katalanlar pes etmiyor

Katalanlar pes etmiyor

İspanya’nın özerkliği askıya alma hamlesine Katalanların tepkisi devam ediyor. Sokaklara çıkan bağımsızlık yanlıları merkezi hükümeti protesto ederken Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont, Madrid’i Franco rejimine benzetti. “Merkezden yönetimi kabul etmeyiz” dedi.

İspanya’da Madrid Hükümeti’nin Katalonya Bölgesi’nin özerkliğini askıya almasına rağmen Katalanlar pes etmiyor. Bir yandan sokak eylemleri ve grevler devam ederken Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya hükümetinin Katalonya özerk yönetimini feshetmeye ve Katalonya’yı doğrudan yönetmeye yönelik planlarını kabul etmeyeceklerini açıkladı. İspanya hükümeti dün gerçekleştirdiği olağanüstü Bakanlar Kurulu’nda ülke tarihinde ilk defa uygulanacak, özerklik haklarında kısıtlamaları öngören anayasanın 155. maddesinin uygulanması kararını alıp, oylanması için Senato’ya göndermişti. Zira ülkede bu karar demokrasiye geçişten sonra ilk kez alınmış oldu. Karara göre Katalonya Özerk Bölgesi Lideri Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer 12 üye görevlerinden alınacak, Katalonya özerk yönetim hükümeti feshedilecek ve en fazla altı ay içinde erken yerel seçimlere gidilecek. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un bu kararını sert bir dille eleştiren Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell “Başbakanın eylemleri fiilen darbedir ve demokrasi büyük yara almıştır” dedi. Forcadell’in bu sözleri üzerine  İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, “Eğer birileri darbe girişiminde bulunduysa, bu da Özerk Katalonya Bölgesel hükümetidir” karşılığını verdi.

Katalonya lideri, Madrid’in adımını 1939-1975 yıllarındaki Franco diktatörlüğü döneminde Katalonya’nın bölgesel özerkliğinin elinden alınmasına benzetti. Katalonya’nın İspanya hükümetinin kararını kabul etmeyeceğini belirterek, bu kararın Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı olduğunu belirtti. Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilme kararının, Katalanların demokratik iradesine karşı bir hareket olduğunu ifade eden Puigdemont, İspanya hükümetine verilecek cevabı tartışmak üzere parlamento oturumu talep edeceğini söyledi. Katalonya lideri Puigdemont ise İspanya hükümetini diyalog çağrılarını reddederek, Katalanların demokratik taleplerine aykırı davranmakla da suçladı. Avrupa’ya da İngilizce seslenen Puigdemont, Katalonya’da Avrupa Birliği değerlerinin risk altında olduğunu söyledi.

BARCELONA’YA ‘İTAATSİZLİK’ ÇAĞRISI

İspanya Dışişleri Bakan Alfonso Dastis BBC’ye yaptığı açıklamada, Katalanlardan, özerk yönetimin feshedilmesi durumunda Katalonya yönetiminin halka yapacağı çağrılara itibar etmemelerini istedi. Dastis “Hükümet, istemeden de olsa yasal düzeni yeniden sağlamaya, anayasayı uygulamaya çalışıyor. Katalonya’da, bölgesel yasalara sadık kalarak, günlük işleri idare edecek bir yönetim oluşturacağız. Umarım hiçkimse özerk yönetimin yapacağı çağrıları dikkate almaz çünkü bunuyapmaya yasal hakları yok” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN