Katalonya’nın hayaleti AB’nin üzerinde

Katalonya’nın hayaleti AB’nin üzerinde

Merkezi hükümetin kanun dışı ilan edip ‘yaptırmayacağız’ dediği Katalonya’nın bağımsızlık referandumuna İspanyol devleti müdahale etti. Oy kullanma merkezlerini basan polis sandıkara ve oy pusulalarına el koydu. Direnen bağımsızlık yanlılarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2’si ağır 761 kişi yaralandı.

İspanya’da Madrid Hükümeti’nin yasadışı ilan edip ‘yaptırmayacağız’ dediği Katalonya’nın bağımsızlık referandumu için son bir haftadan beri yaşanan gerginlik önceki akşamdan itibaren iyice tırmandı. Merkezi hükümetin oylamanın yapılacağı okulların boşaltılması çağrısına karşı Katalanlar tıraktörlerle okulların önünü kapattı, vatandaşlar aileleriyle birlikte geceyi oy verme merkezlerinin önünde geçirdi. Oy pusulalarına el konulması nedeniyle Katalonya hükümeti bir gün önceden pusulaları sokaklarda dağıttı. Bütün bunlar yaşanırken İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da bağımsızlık referandumu için sandık başına gidenler birçok noktada polis müdahalesi ile karşılaştı. Oylama için Barcelona’da bulunan ulusal polis, sabaha karşı onlarca araçla şehirde bulunan üsten ayrıldı. Yerel saatle 09:00’da oylamanın başlaması ile polis, kentte referandum noktası olarak belirlenen okullara girilerek sandıklara el koymaya başladı. Merkezi hükümetin kontrolü altındaki polis, oylamanın yapılması planlanan 2 bin 315 okuldan 1.300’üne kapatmak için gittiğini, ancak 163 okulun işgal edildiğini açıkladı. Müdahalelerden dolayı Katalonya bölgesinde ancak sandıkların yüzde 73’i kurulabildi. Mühalenin ardından konuşan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını ifade etti. Turull, Katalanların herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini söyledi. Oy kullanma merkeezlerinin internet bağlantısı kesildi.

Ancak bir çok noktada sandıklara el koymaya çalışan polis ile Katalanlar arasında çatışma çıktı. İspanya İçişleri Bakanlığı’nın orantılı müdahale dediği çatışmalarda polisin tavrı çok sert oldu. Yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan saldıran polis biber gazı, plastik mermi ve jcop kullandı. Olaylarda aralarında durumu ağır olanlarında bulunduğu 11’i güvenlik görevlisi 761 kişi yaralandı. Çatışmalar devam ederken İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaşarak seçimin referandumun yaptırılmayacağını yenilerken, Madrid hükümetinin Katalonya temsilcisi Enric Millo, düzenlediği basın toplantısında, “Yapmak istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandık” dedi. Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau ise “Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz. Bu bir demokrasiyse polis müdahalesi bir an önce durmalı ki diyalog kurabilelim” dedi. Colau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’yu istifaya davet etti.

Barcelona futbol takımının sembol isimleri de peş peşe mesajlarla referanduma destek veren açıklamalar yapıyor. Carles Puyol Twitter hesabı üzerinden, “Oy vermek demokrasidir” mesajını paylaştı. Xavi Hernandez de yayınladığı video mesajda Katalonya’da yaşanan polis müdahalesini ‘utanç’ olarak tanımladı. 5 milyondan fazla seçmenin oy kulanması beklenen referandum sonuçları 48 saat içinde açıklanacak.

MADRİD UTANÇ SINIRINI AŞTI 

Polisin bastığı yerler arasında Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont’un oy vereceği merkez de bulunuyordu. Okul tamamen polis tarafından ablukaya alınınca Puigdemont yine Cornella del Terri isimli bir köyde giderek oyunu kullandı. Oynu kullandıktan sonra Puigdemont “İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi” dedi. Bağımsızlık referandumunun geçerliliğini koruduğunu söyleyen Puigdemont: “İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı” diye konuştu.

İSPANYA'NIN AB ÜYELİĞİ DÜŞEBİLİR

Madrid hükümetinin ‘geçerliliğini yitirdi’ dediği referandumun sonuçları Katalonya Parlamentosu’nun geçirdiği yasaya göre bağlayıcı olacak. Eğer sandıktan bağımsızlık kararı çıkarsa, sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalan parlamentosunun bir araya gelip bağımsızlık kararını açıklaması gerekiyor. Ancak yapılan kamuoyu yoklamalarına göre bağımsızlık talep eden Katalanlar azınlıkta. Öte yandan referandumda evet çıkıp Katalonya İspanya’dan ayrılırsa Madrid’in Avrupa Birliği (AB) üyeliği düşecek. Bu tablo oluşursa İngiltere’nin Brexit kararının şokunu atlatamadan Brüksel yeni bir krizle karşı karşıya kalacak. Öte yandan bütün gerginliğe rağmen Avrupa Birliği’nin hiçbir kurumundan açıklama yapılmadı.

GÖREVİMİ YERİNE GETİRDİM

İspanya Başbakanı Rajoy, “Katalonya’da bugün bir bağımsızlık referandumu yapılmadı. Bugünkü referandum, yasalara ve demokrasiye aykırıydı. Katalanların çoğu referanduma katılmak istemedi. Polise görevini yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Ben de görevimi yerine getirdim ve yasaları uyguladım. Mümkün olan en kısa sürede yeniden uyum içinde hareket etmemiz gerek” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN