Katar’a karşı paralı amigo fiyaskosu

Katar’a karşı paralı amigo fiyaskosu

Almanya’daki G20 zirvesinde Katar’a yönelik düzenlenen ve Arap basınının geniş yer ayırdığı protestonun, mültecilere para verilerek yaptırıldığı ortaya çıktı. Alman medyasına yansıyan haberlerde, vaadedilen parayı alamayan mültecilerinse Katar lehine slogan attığı belirtildi.

KARAR/FRANKFURT

Mısırlı bir işadamının geçen haftalarda Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesinde para karşılığında adam tutarak Katar aleyhinde bir gösteri organize ettiği ortaya çıktı. Ancak kendilerine vaat edilen parayı alamayan bazı mülteciler gösteride Katar lehinde sloganlar attı. Alman ARD televizyonuna ait internet sitesinde yer alan habere göre, Katar’a karşı protesto gösterisi yapan 140 mülteci, para karşılığında bu eyleme katıldı.

ARD muhabirlerine konuşan Ahmed O. adındaki 30 yaşındaki Suriyeli bir mülteci Hamburg’ta bir parkta Amro ve Mohamed isimli iki Mısırlının kendisine Katar karşıtı bir protestoya katılması için bin avro teklif ettiğini söyledi. Ahmed O. iki kişilerin kendisinden diğer arkadaşlarını da çağırmasını istediklerini ve protestoya katılacak kişilerie yüz  Euro vereceklerini söyledi. Ahmed O. bunun üzerine kendi arkadaşlarını cağırdığını ve içinde Suriyeli, Iraklı, Mısırlı ve Kuzey Afrikalı mülteciler bulunan yüzlerce kişinin geldiğini söyledi.

Ahmed O. “Geldiğimiz zaman bize sadece 100 kişi için para ödendi. Diğer 300 kişi bir şey alamadı. Bu kişiler çok kızdı ve Katar lehine slogan attılar.  Protesto Katar taraftarı bir gösteriye dönüştü’’ dedi. Yürüyüşe katılan Mustafa Hassan adındaki bir mülteci de mülteci kampında arkadaşlarının kendisine “Bizle gel. İki saat için yüz avro veriyorlar. Katar’a karşı bir yürüyüşte yer almamız gerekiyor. Ancak ben reddettim’’ dedi. Polis Katar’a karşı protestoya 140 kişinin katıldığını ve içlerinden 50 kişinin gruptan ayrılarak protestocuları rahatsız ettiğini açıkladı. Ancak ödeme olayına şahit olmadıklarını söyledi.

Katar’a karşı Hamburg’ta yapılan protesto gösterisi Arap medyasında geniş yer almıştı. Sky News Arabia protestoyu canlı olarak yayınladı. Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri medyaları bu protestoya geniş yer ayıtı. Bir Mısır gazetesi ise söz konuşu yürüyüşe 7 bin kişinin katıldığını okuyucularını aktartmıştı. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın öncülüğündeki bazı Arap ülkeleri, 5 Haziran’dan bu yana Katar’a yönelik diplomatik ve ticari abluka uyguluyor. Katar’ın teröre destek verdiğini öne süren bu ülkeler, yaptırımları kaldırmak için Doha yönetiminden aralarında Katar’daki Türk askeri üssünün kaldırılması da dahil 13 talepte bulunmuştu.

DOHA’DAN SUUD DÖRTLÜSÜNE DAVA HAMLESİ

Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani, İsviçre’nin Cenevre kentinde Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Genel Direktörü Francis Gurry ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktörü Roberto Azevedo ile bir araya geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Körfez’deki kriz, ambargo uygulayan ülkelerin seyahat yasağı, kara, hava ve deniz sınırlarının kapatılması gibi keyfi uygulamaları ele alındı. Al Sani, “Katar, gerekli tüm yasal prosedürleri uygulayacak ve ambargo uygulayan ülkelerin yargılanması için bölgesel ve uluslararası mahkemeler ile kurumlara başvuracaktır” ifadesini kullandı. Yerli ve yabancı şirketlerin ambargo nedeniyle oluşan zararlarının karşılanması için Katar’ın söz konusu ülkeler aleyhinde dava açacağını aktaran Al Sani, davaların ne zaman ve hangi mahkemelerde açılacağı ya da talep edilecek tazminatla ilgili bilgi vermedi.

SUUDİLER MİNİ ETEKLİ KADIN DERDİNE DÜŞTÜ

Suudi Arabistan’da yetkililer, genç bir kadının sosyal medyada mini eteği ve göbeği açık t-shirtüyle sokakta yürüdüğü videoyu paylaşması sonrası inceleme başlattı. BBC’nin haberine göre videoda ‘Kulud’ adlı manken kadının Şakra kenti yakınlarındaki tarihi Uşaykır köyünde, boş bir sokakta dolaştığı görülüyor. S. Arabistan’da kadınlara yönelik oldukça sıkı kıyafet kuralları bulunuyor. Kadınların başörtüsüz gezmeleri ve araba kullanmalarının yasak olduğu ülkede, kadınların akraba olmadıkları erkeklerle sokağa çıkmalarına da izin verilmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN