Kızılderililerin son zaferi

Kızılderililerin son zaferi

Amerikan yerlilerinin ‘petrol direnişi’ zafer kazandı. Bin 900 kilometrelik boru hattının, yerlilerin topraklarından geçmesine izin çıkmadı. Proje için yeni güzergah aranırken, Trump’ın kararı iptal etmesinden endişe ediliyor.

Amerikan yerlilerinin, topraklarındaki petrol boru hattı inşaatına karşı direnişi zaferle sonuçlandı. ABD ordusu, Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilen boru hattının, kendi kontrolündeki Oahe Gölü’nün çevresinden geçirilmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Nisan ayından bu yana Duran Kaya kabilesi başta olmak üzere yerliler ve çevreci aktivistler birçok protesto gösterisi düzenlemiş, yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı. Ordu, son olarak geçen hafta protestoculara eylemlerini sonlandırmak için pazartesi gününe kadar mühlet vermişti. Yerliler  ve çevreciler, doğal koruma alanından ve su kaynaklarından geçeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyordu.

Missouri Nehri çevresindeki boru hattının güzergahında, yerli Amerikan kabilelerinin ibadet ve antik mezar alanları da bulunuyor. Protestocular projenin kutsal topraklarına hakaret olacağını, çevreye ve su kaynaklarına zarar vereceğini iddia ediyorlar.

Duran Kaya kabilesi ‘tarihi kararı’ büyük memnuniyetle karşıladıklarını ve ABD Başkanı Barack Obama’ya sonsuza kadar minnettar kalacaklarını açıkladı. Obama yönetimi, federal yetkililerin iznine tabi olan bölgeyle ilgili kararını, kabileye danışmak üzere iki kez ertelemişti. Yaklaşık bin 900 km uzunluğunda ve 3.8 milyar dolara malolan projenin, göl bölgesi hariç büyük bölümü tamamlanmıştı. Öte yandan bu zafer, yeni Başkan Donald Trump’ın elinde yenilgiye dönüşebilir. Reuters’e konuşan siyasi uzmanlar, Trump’ın bu kararı iptal edebileceğini söylüyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN