Kredi musluğu açılıyor

Kredi musluğu açılıyor

Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan esnafın imdadına hükümet yetişti. Para kaynağına hızlı erişim için ikinci bir kredi garanti fonu kurulacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Esnafa yüzde 100 kefalet imkanı sağlanacak” dedi.

Küçük ev aletlerinde ÖTV’nin kaldırılması, konutta KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi ve turistlik bölgelerde kiracı esnafına yüzde 50 kira yardımının ardından ekonomiye bir destek de kredi tarafından geliyor. Halkbank’tan esnafın finansmana erişimini hızlandırmak için ikinci bir kredi garanti fonu kurulacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Esnaf ve sanatkarlara yüzde 100 kefalet imkanı sağlanacak” müjdesini verdi. Esnaf ve sanatkarın finansmana erişiminin kolaylaştırılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Şimşek, 19 Ocak’ta kabul edilen düzenlemeyle Hazine Müsteşarlığının Kredi Garanti Kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limitinin 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarıldığını anımsattı.

BİR KAÇ AYDA FAALİYETTE

Yeni limit artışıyla 250 milyar liralık kefalet hacmi yaratılmasının beklendiğine işaret eden Şimşek, halihazırda faaliyet gösteren Kredi Garanti Fonu’na ek olarak Halkbank tarafından öncelikli olarak esnaf ve sanatkarların da finansmana erişim imkanlarını artırmak ve hızlandırmak amacıyla ikinci bir kredi garanti kurumu kurulmasının planlandığını kaydetti. Bununla esnaf ve sanatkarlara yüzde 100 kefalet imkanının sağlanacağına dikkati çeken Şimşek, yeni kredi garanti kurumunun önümüzdeki birkaç ay içinde faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi. Yapılacak değişiklikle kredi garanti işlemlerinin daha rekabetçi bir ortamda yapılacağını söyleyen Şimşek, 250 milyar liralık kefalet hacminden firmaların daha hızlı yararlanmasının sağlanacağını belirtti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan kefalet imkanları ile finans sektörünün, zor durumdaki esnaf ve sanatkarlarımıza ve bunlardan işlerini büyütüp geliştirmek isteyen firmalara sunabilecek kredi imkanlarının artması amaçlanıyor. Aynı zamanda rekabet ortamında daha kaliteli hizmetten daha ucuz bir şekilde firmalarımızın yararlanması, firmaların bu imkanla yatırımlarını artırması ve böylece ilave istihdam yaratılması beklenmektedir. Öte yandan, iki ayrı kredi garanti kurumunun varlığı sonucunda oluşan rekabet sayesinde sistemin daha verimli işlemesi beklenmektedir. Öncelikli esnaf ve sanatkarın krediyi erişimini kolaylaştıracak söz konusu düzenleme ikinci aşamada KOBİ’leri de kapsayacak.”

50 LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNDİ

Torba Yasa ile yapılandırılan vergi ve SGK prim borçlarını vaktinde ödeyemeyenlere ikinci bir şans daha verildi. Haklarını kaybedenlerin ödemeleri 30 Ocak 2017 tarihinden 30 Mayıs 2017 tarihine kadar uzatıldı. Taksit yerine peşin ödeyenlere de yüzde 50 indirim imkanı da getirilirken, 50 liranın altındaki borçlar da silindi.

KREDİ GARANTİ FONU’NUN AVANTAJLARI

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu, öncelikle esnaf ve sanatkarlara ucuz kredinin yolunu açıyor.

Bankalar tarafından bu fon, Hazine desteği olduğundan güçlü bir teminat kabul ediliyor, kredi kolaylaşıyor.

Bu güçlü teminat karşılığında bankalardan kullanılan krediler ise düşük faiz olarak yansıyor.

Kredinin tamamında kullanılabildiği gibi, krediyi çekenin riskine göre bu teminat daha düşük tutulabiliyor.

Kredi kefaleti üstü limiti 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkartılırken, hedef 250 milyarlık hacim.

Kredinin yüzde 85’ine kadar kefil olabilen Fon, yeni sistemle birlikte kullandırılan kredinin yüzde 100’e kefil olacak.

Kredi Garanti Fonu, kefil olduğu kredi karşılığında yıllık binde 5 ile yüzde 2 arasında komisyon alıyor.

Fon, kefil olacağı kişinin risk taşıdığına kanaat getirirse teminat isteyebiliyor, finansmanın kapısı aralanıyor

Bu teminatlar bankaların kabul etmediği,makine, taşıt, hisseli arazi ve gayrimenkul rehni olabiliyor.

HÜKÜMETİN ESNAFA SAĞLADIĞI DESTEKLER

KOSGEB kanalıyla esnaf ve sanatkarlara 50 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanırken, bu desteğin 2017 yılında da sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasında taksit ödeme süresi 4 ay daha uzatıldı. Bu yıl 30 Ocak’ta sona eren taksit yatırma süresi,  30 Nisan 2017 tarihine kadar uzatıldı.

İflas eden ya da zor durumda olan esnaf, sanatkar ve işletmelere yönelik, işsizlik fonu benzeri ‘Ahilik Fonu’ oluşturulmasına karar verildi.

Bu fona 720 gün boyunca ödeme yapan esnaf, işin kaybettiğinde 180 gün işsizlik maaşı alabiliyor. Böylelikle esnafların belli bir süre için gelirleri garanti altına alınmış oluyor.

Fondan yararlanmak isteyen esnafın en az iki yıl prim ödemesi gerekiyor.

Ahilik Fonu’ndan alınacak paranın tavanı aylık 1.422 liraya kadar ulaşıyor.

Karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari kredi ve kredi kartı borçlularına Sicil Affı getirildi, böylelikle bu kara listeden çıkmalarına imkan tanındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN